Przejdź do treści

Dobry i prosty przepis na ciasto czekoladowe to niezwykle przydatna rzecz, która umili Twój dzień słodkim deserem. Dobrze zrobiony wypiek będzie zachwycać aromatem i smakiem, fantastycznie komponując się z owocami, lodami i gorzką kawą. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak upiec łatwe ciasto czekoladowe, które zawsze wyjdzie, przeczytaj poniższy artykuł.

Składniki na ciasto czekoladowe

Jak zrobić dobre ciasto czekoladowe? Łatwy przepis obejmuje jedynie kilka składników:

  • olej lub masło 250 g
  • czekolada 60% 200 g
  • mąka 300 g
  • cukier 250 g
  • kakao 30 g (3 łyżki)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka
  • mleko 250 ml
  • jajka 5 sztuk

Do polewy na wierzch wypieczonego ciasta czekoladowego potrzebujesz:

  • czekolada deserowa lub gorzka 150 g
  • śmietana kremówka 30% 150 g

InPost Fresh

Przepis na ciasto czekoladowe – jak je przygotować?

Rozpocznij od przygotowania składników i narzędzi. Czekolada do ciasta powinna zawierać minimum 60% kakao i być dobrej jakości – to od niej zależy finalny smak wypieku. Jajka ogrzej do temperatury pokojowej (np. w misce z letnią wodą), spód małej tortownicy (25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz (wystające kawałki możesz przyciąć nożyczkami). Naszykuj miski na jajka i mąkę. Przesiej ją i zmieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.

Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Do rondelka wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu razem z masłem, lecz nie pozwól, aby całość się zagotowała. Dodaj połamaną tabliczką czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Całość powinna przyjąć konsystencję maślano-czekoladowego płynu.

W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, do uzyskania puszystej, jasnożółtej masy. Powoli przelej ją do mąki, miksując na najniższych obrotach tak, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodaj wystudzoną masę czekoladową i mieszaj do uzyskania jednolitej masy ciasta.

Przelej całość do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto w uchylonym piekarniku na około 10 minut, następnie wyciągnij je z piekarnika do wystudzenia.

W tym czasie przygotuj polewę: śmietankę podgrzewaj na małym ogniu do jej ogrzania, następnie dodaj czekoladę i zacznij mieszać. Na początku może Ci się wydawać, że składniki nie chcą się połączyć, a śmietana się zważyła, ale nie przejmuj się, to tylko cześć procesu. Finalnie polewa stanie się gęsta, lśniąca i mocno czekoladowa. Wyciągnij ciasto z formy i delikatnie oblej polewą. Podawaj w towarzystwie świeżych owoców. Smacznego!

Najlepsze dodatki do ciasta czekoladowego – bakalie, powidła

Przepisy na ciasta czekoladowe często zawierają w sobie specjalne składniki, dodatkowo podbijające walory smakowe całego wypieku. Czekolada fantastycznie łączy się z wszelkimi bakaliami, które możesz dodać do masy ciasta przed pieczeniem. Innym popularnym zabiegiem jest przekładanie ciasta powidłami lub konfiturą owocową, tak jak w przypadku tortu Sachera – czekoladowy biszkopt zostaje połączony z konfiturą morelową i oblany czekoladową polewą. To przełamanie słodkiego smaku delikatną kwaskowatością owocu, która dodatkowo podbija czekoladowy aromat.