Przejdź do treści

Czerwone curry to coś, co łączy w sobie wiele smaków, balansując pomiędzy nimi w mistrzowski sposób. Potrawa wywodzi się z Tajlandii, gdzie pikantną nutę można znaleźć niemalże w każdy posiłku. Warto jednak pamiętać, że akurat tę cechę czerwonego curry możemy sobie regulować w dowolny sposób.

Przepis na czerwone curry tajskie — jak je najlepiej przygotować?

Szybko. Czerwone curry to danie, które należy przygotować w kilkanaście minut. Oczywiście indywidualną kwestią jest czas, który przeznaczymy na krojenie składników, jednak już sama obróbka powinna być szybka. Jakich warzyw i przypraw trzeba użyć, by wyszło nam idealne czerwone curry? Przepis mówi jasno, że udajemy się na zakupy po:

  • olej,
  • czerwoną pastę curry - do dania wystarczy 1 łyżka,
  • mleko kokosowe - 0,5 litra,
  • liście limonki,
  • tajską papryczkę - 1 sztukę,
  • marchewkę - 1 sztukę,
  • pędy bambusa - kilka sztuk,
  • czerwoną paprykę - wystarczy pół,
  • sos rybny - 2 łyżki,
  • sos ostrygowy - 2 łyżki,
  • cukier brązowy - 1 łyżka,
  • limonkę - będzie potrzebny jej sok,
  • kurczaka, tofu lub krewetki - około 150 g.

Opcjonalnie można jeszcze dopisać do listy świeży imbir i czosnek, które nieco podkręcą smak, dodając mu więcej wyrazistości i pikantnej, charakterystycznej nuty. W przypadku korzystania z gotowej pasty nie są to składniki konieczne. W zależności od ulubionego smaku można przygotować pyszne danie z kurczakiem lub równie dobre czerwone curry z krewetkami. Przepis pozwala wybrać, ponieważ często jest to też kwestia przekonania lub stylu żywienia. Inną opcją jest czerwone curry z warzywami, które będzie się prezentować i smakować równie dobrze, co wszystkie zaproponowane powyżej.

InPost Fresh

O czym pamiętać przygotowując czerwone curry?

To danie, w którym warzywa mają być chrupiące, a smak bardzo wyrazisty. Nie boimy się więc przypraw, a składniki poddajemy szybkiej obróbce. Zaczynamy od pokrojenia warzyw na cienkie paseczki. Odłóżmy je na bok. Później czyścimy i kroimy kurczaka, krewetki lub tofu i smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor.

Czerwone curry zawsze szykujemy na woku. To ważne, ponieważ tylko ta patelnia jest na tyle wysoka i ma na tyle dużą powierzchnię, aby wesprzeć mieszanie się wszystkich niesamowitych smaków czerwonego curry. Rozgrzewamy więc wok i zostawiamy go na dużym ogniu. Wrzucamy pastę i mleko kokosowe, zacierając je na jedną płynną masę. Ciągle mieszając, dodajemy liście limonki, które wcześniej pocięliśmy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do sosu pokrojone warzywa, przykrywamy i dusimy około 5 minut, aby warzywa wciąż pozostały chrupiące i jędrne. Gdy skończymy dusić, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy minutę lub dwie. Gdy curry przestanie się gotować, przyprawiamy go sokiem z limonki i posypujemy listkami tajskiej bazylii.

Dodatki do czerwonego curry

Aby czerwone curry smakowało idealnie, trzeba je zestawić z podstawowym dodatkiem, jakim jest ryż jaśminowy. Kształt jego ziarenek, zapach i smak pozwalają na podbicie smaku przygotowanej potrawy, oferując dodatkowo przyjemne połączenie faktur. Ryż jaśminowy ma delikatny smak, który doskonale komponuje się ze zbalansowanymi smakami czerwonego, oryginalnego, tajskiego curry. Drugim, niewątpliwie charakterystycznym dodatkiem jest wspomniana tajska bazylia. Jej aromat i smak są zwieńczeniem całości, a dodatkowo podkreślają piękny wygląd i kolorystykę dania.