Przejdź do treści

Musaka to przepyszna zapiekanka wywodząca się z Grecji, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i w trakcie romantycznej randki. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej smak jest zdecydowanie wart przyrządzenia. Dowiedz się, jak zrobić musakę i jakie składniki mogą być smakowitymi dodatkami do tego dania. Przepis na musakę jest banalnie prosty!

Przepis na musakę – tradycyjną grecką potrawę

Do przygotowania greckiej musaki potrzebujesz następujących składników: pół kilograma ulubionego mięsa mielonego, pół kilograma ziemniaków, 2 bakłażany, pół szklanki oliwy z oliwek, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół szklanki wytrawnego wina, przyprawy (sól, pieprz, cynamon, oregano) i sos beszamelowy. Musaka – przepis oryginalny krok po kroku wygląda tak:

  1. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na dużej patelni lub w rondlu. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją, aż się zarumieni. Dodaj pokrojony drobno czosnek, a następnie mięso;
  2. Podsmażaj wszystko do czasu, aż mięso nie będzie surowe i przypraw zawartość patelni solą, pieprzem i oregano;
  3. Do ściętego mięsa dodaj przecier pomidorowy, pomidory w puszce i wino. Duś wszystko razem do chwili, aż woda wyparuje. Całość przypraw jeszcze delikatnie cynamonem;
  4. Obierz i ugotuj ziemniaki, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni;
  5. Pokrój bakłażana w plastry o grubości centymetra, rozłóż na blaszce i pokrop delikatnie oliwą. Zapiekaj około 15 minut;
  6. Naszykuj naczynie żaroodporne i dno posmaruj oliwą. Wyłóż warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, a następnie przykryj je porcją mięsnego farszu. Na mięso nałóż plasterki bakłażana;
  7. Przekładaj warstwy tyle razy, aż zużyjesz wszystkie składniki;
  8. Ważne, aby najwyższą warstwę stanowiły bakłażany. Na nie należy wylać sos beszamelowy;
  9. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45 minut. Pod koniec pieczenia warto posypać zapiekankę tartym serem lub parmezanem.

InPost Fresh

Jak przygotować beszamel do musaki?

Tradycyjna grecka musaka wymaga użycia sosu beszamelowego. Jak go zrobić? Do przygotowania trzeba zaledwie kilku składników. Są to: pół litra mleka, 75 g masła i 2 czubate łyżki mąki pszennej. Do przyprawienia przyda się jeszcze sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Jak to wszystko przyrządzić? Oto instrukcja:

  1. Ustaw palnik na najniższej mocy i rozgrzej na nim rondelek lub mały garnek;
  2. Rozpuść powoli masło, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i energicznie mieszaj. Przy tym uważaj, aby nie pochlapać się rozgrzanym tłuszczem;
  3. Gdy masło dokładnie połączy się z mąką, powoli dolewaj do naczynia letnie mleko i wszystko ze sobą mieszaj;
  4. Dodaj przyprawy i gotuj sos kilka minut. Musi on mocno zgęstnieć, aby wygodnie rozkładało się go na zapiekance.

Co sprawdzi się jako dodatek do musaki?

Grecki przepis na musakę obejmuje takie dodatki jak mięso, ziemniaki czy bakłażan. Jeśli masz akurat w lodówce jeszcze inne warzywa – śmiało możesz je dodać. Do sosu nada się np. tarta marchewka czy pokrojona w kostkę papryka. Możesz też dorzucić świeże zioła czy udekorować porcje na talerzach np. listkami bazylii. Na wierzchu sprawdzą się tak naprawdę wszystkie sery, więc możesz dopasować ten przepis do własnych kubków smakowych.

Znasz już przepis na najlepszą musakę prosto z Grecji, więc w kilka chwil możesz udać się na kulinarną wyprawę nad Morze Śródziemne. Soczyste bakłażany i pomidory doskonale komponują się z wilgotnym mięsem i beszamelowym sosem. Musaka to danie greckie, które koniecznie musisz przyrządzić w swojej kuchni!