Przejdź do treści

Strogonow to jednogarnkowe, rozgrzewające danie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przepisów na strogonowa jest wiele, każdy znajdzie coś dla siebie i wybierze ten, który jest najlepszy. Z poniższego przepisu dowiesz się, jak zrobić dobrego, klasycznego strogonowa, który rozgrzeje Cię zimową porą. Nie czekaj i do dzieła!

Strogonow – idealne danie na każdą okazję?

Boeuf Stroganow, najczęściej zwany w Polsce strogonowem, to danie gulaszowe będące kombinacją kuchni francuskiej i rosyjskiej (jej nazwa wzięła się od nazwiska Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, rosyjskiego generała i gubernatora). Potrawa sprawdzi się jako szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny, jedna z kilku opcji obiadowych na imprezie okolicznościowej, a także jako rozgrzewająca i sycąca kolacja w środku zimy. Jak się robi strogonowa? Wszystkiego dowiesz się w dalszej części artykułu.

 

Przepis na strogonowa – potrzebne składniki

Składniki na strogonowa, których potrzebujesz, to:

  • polędwica wołowa – 500 g;
  • ogórek kiszony;
  • grzyby leśne lub pieczarki – 300 g;
  • papryka czerwona – ½ sztuki;
  • cebula – 2 sztuki;
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka;
  • przecier pomidorowy – 120 ml;
  • bulion wołowy – 500 ml;
  • olej do smażenia – 4 łyżki;
  • marynata do mięsa: 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki kminku, ⅓ łyżeczki ostrej papryki, ⅓ łyżeczki pieprzu, łyżeczka soli;
  • przyprawy: papryka ostra i słodka, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Jak przyrządzić strogonowa?

Mięso pokrój w paski, w poprzek włókien, następnie na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski i dodaj wszystkie składniki marynaty. Odstaw do lodówki na minimum godzinę (mięso możesz też przygotować dzień wcześniej). Po tym czasie każdy kawałek obtocz w mące. W międzyczasie bulion przelej do dużego garnka i podgrzej.

Na patelni rozgrzej olej, następnie zwiększ płomień i stopniowo smaż kolejne kawałki mięsa. Gdy zauważysz, że kawałki są obsmażone z obu stron, szybko przełóż je do gotującego się bulionu. Całość dopraw papryką słodką i ostrą. Gotuj do miękkości mięsa (ok. 10-15 minut).

Obierz warzywa, cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w paski. Zacznij od smażenia cebuli: zeszklij ją na łyżce oleju, następnie dodaj do garnka z mięsem i gotuj przez 5 minut. Kolej na pieczarki: smaż na jednej łyżce oleju do odparowania wody, następnie dodaj paprykę, smaż około 5 minut, wszystko przełóż do garnka z mięsem i bez przykrycia gotuj kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Do bulionu dodaj koncentrat pomidorowy i przecier, zagotuj całość bez przykrycia kolejne 5 minut. Ogórki pokrój w słupki i dodaj do gotującego się gulaszu. Danie możesz podawać oprószone natką pietruszki, w towarzystwie pieczywa, kopytek lub klusek śląskich. Zamiast polędwicy wołowej możesz użyć rostbefu lub ligawy. Pamiętaj jednak, że wtedy czas gotowania mięsa w bulionie wydłuży się o 30-60 minut.

W niektórych przepisach na strogonow, bulion zagęszcza się, dodając śmietanę 30% (około 60 ml) lub dwie łyżki wcześniej zahartowanej śmietany 18%. Dobry przepis na strogonowa ucieszy domowników, a także stanie się przyjemnym, kojącym zmysły posiłkiem na długie, zimowe wieczory. Smacznego!

Pobierz InPost Fresh