Dieta bez laktozy jest wybierana przez miliony osób na całym świecie. Dzieje się tak, ponieważ na skutek różnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu niektórzy mają niedobór enzymu laktazy, która jest niezbędna do prawidłowego trawienia laktozy. Ten niedobór wiąże się z występowaniem wielu dolegliwości utrudniających codzienne funkcjonowanie. Na szczęście można sobie z tym problemem poradzić, stosując odpowiednią dietę. Jeśli zastanawiasz się, w czym jest laktoza, jakie ma znaczenie dla ludzkiego zdrowia i kiedy jej unikać, w tym artykule znajdziesz odpowiedzi na wszystkie te pytania.
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Dieta przy nietolerancji laktozy polega głównie na ograniczeniu produktów, w których składzie znajdują się cukry mleczne. Aby zrozumieć, komu niezbędna jest dieta bezlaktozowa, trzeba wyjaśnić, czym jest laktoza. Jest to związek chemiczny pochodzenia organicznego występujący w produktach mlecznych. Zaliczany jest do grupy disacharydów (dwucukrów), co oznacza, że jest złożony z dwóch cukrów prostych – galaktozy i glukozy.
Przyczyną nietolerancji laktozy jest niedobór laktazy. Jest to enzym trawienny rozkładający składniki tego cukru w jelicie cienkim. Gdy organizm produkuje go zbyt mało, spożycie produktu zawierającego mleko prowadzi do schorzeń. Są nimi ból brzucha, gazy, uczucie przesadnie pełnego żołądka, nudności, wzdęcia i biegunka.
Kiedy zatem istnieją wskazania do stosowania diety bezlaktozowej? Przede wszystkim u osób ze zdiagnozowaną nietolerancją laktozy. Musisz też wiedzieć, że nietolerancja laktozy to zupełnie coś innego niż alergia na produkty mleczne. Nietolerancja pokarmowa nie jest związana z układem odpornościowym, a jest jedynie niezdolnością organizmu do produkcji enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy. Z kolei alergia to odpowiedź układu immunologicznego na czynnik drażniący. Może powodować podobne objawy – nudności, wzdęcia, biegunki – ale jej leczenie ogranicza się jedynie do łagodzenia objawów.
Dieta bezlaktozowa będzie więc wskazana dla osób z wrodzoną nietolerancją laktozy, stwierdzoną nieszczelnością jelit, zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz przy zachwianiu równowagi mikroflory jelitowej – np. dysbioza jelitowa.
Choć laktoza u wielu osób może powodować problemy żołądkowe, to jest cennym składnikiem odżywczym. Nie powinno się z niego rezygnować tak po prostu – podejrzenie, że to właśnie cukier z mleka jest powodem złego samopoczucia, należy zweryfikować, wykonując badania lekarskie. Jeśli podejrzewasz, że laktoza Ci szkodzi, możesz ją wyeliminować z diety do wizyty u dietetyka.
Wymienione wyżej dolegliwości (mdłości, biegunka, bóle brzucha, zmęczenie) nie muszą bowiem świadczyć o tym, że przyczynia się do nich nietolerancja laktozy. Dieta eliminująca lub w znacznym stopniu ograniczająca spożycie produktów mlecznych nie powinna być stosowana przez osoby, których organizmy w pełni lub częściowo trawią ten składnik.
Jadłospis pozbawiony cukru mlecznego może doprowadzić do wielu chorób. Co więcej, u osoby zdrowej, która zrezygnowała z produktów mlecznych, z czasem dochodzi do zatrzymania wytwarzania laktazy przez organizm. Konsekwencją jest nabawienie się nietolerancji laktozy, a wówczas pozbycie się wielu składników codziennych posiłków przestaje być wyborem, a staje się koniecznością.
Dieta dla osób z nietolerancją laktozy może różnić się od jadłospisu stosowanego przez osoby borykające się z alergią na mleko. Objawami alergii są nie tylko problemy żołądkowe. Często towarzyszą jej problemy z oddechem i skórą. Jedynym rozwiązaniem jest wówczas całkowite wyeliminowanie artykułów spożywczych zawierających mleko.
W przypadku nietolerancji pokarmowej nie zawsze konieczny jest tak radykalny środek zapobiegawczy. Wykonane u lekarza badania mogą ujawnić zarówno całkowity brak tolerancji na laktozę, jak i częściowy. W pierwszym wariancie niezbędna jest dieta eliminacyjna, która jednocześnie będzie odżywiać organizm i przywracać mu homeostazę. Odpowiednie odżywienie jelit uszczelni je i sprawi, że z czasem organizm zacznie wytwarzać enzymy niezbędne do trawienia laktozy. Wówczas będzie możliwe poszerzenie diety o produkty z laktozą. Musisz jednak pamiętać, że będą momenty, gdy nietolerancja będzie powracać. Najlepiej więc, by produkty z laktozą wprowadzać do diety stopniowo i na stałe już ograniczyć ich ilość.
Z kolei częściowa nietolerancja wymaga jedynie ograniczenia spożycia produktów mlecznych wyłącznie do tych, w których laktozy jest niewiele. Bezpieczne będą przetwory mleczne takie jak ser żółty, masło czy kefir, który w dużej mierze składa się z bakterii kwasu mlekowego wspomagającego trawienie laktozy.
Jakie rodzaje nietolerancji laktozy wymagają diety eliminacyjnej? Jak już wspominaliśmy wyżej, produkty mleczne z jadłospisu bezwzględnie powinny wyeliminować osoby zmagające się z nietolerancją pierwotną (niedoborem wrodzonym). W ich organizmach laktaza nie jest wytwarzana od urodzenia.
Nietolerancja cukru mlecznego może być wrodzona również w inny sposób. Jako schorzenie genetyczne objawia się niekiedy dopiero w wieku dojrzewania. Schorzenie to znane jest jako hipolaktazja. Podobną przypadłością jest nietolerancja nabyta (wtórna), która może pojawić się na skutek przebytych chorób, wykonanych operacji lub uszkodzenia jelita cienkiego.
Zarówno w przypadku hipolaktazji, jak i nietolerancji wtórnej wystarczyć może leczenie. Polega ono zwykle na czasowym pozbyciu się z jadłospisu produktów mlecznych, a następnie stopniowym ich przywracaniu. Jeśli lekarz uzna, że pacjent może ponownie zacząć jeść produkty mleczne, ustalany jest limit laktozy, który może znaleźć się w danym produkcie spożywanym przez chorego.
Niezbędne dla zdrowia białka powinny znajdować się w jadłospisie każdego człowieka, nawet gdy konieczne jest wdrożenie diety bez laktozy. Co jeść zamiast nabiału? Świetnymi źródłami białka są: mięso, ryby, rośliny strączkowe czy jajka. Sięgaj więc po dróg, wieprzowinę, wołowinę, tłuste ryby morskie, groch, fasolę, ciecierzycę, bób czy soczewicę.
Uzupełnienie diety o powyższe składniki pozwala dostarczyć do organizmu nie tylko białko, ale też witaminy B2 i B12. Dzięki nim procesy metaboliczne przebiegają w organizmie prawidłowo, wspomagany jest układ nerwowy, a we krwi utrzymywana jest właściwa liczba czerwonych krwinek.
Jeśli chcesz, by Twój organizm pozostał w równowadze, zadbaj by w Twojej diecie bez laktozy, znalazły się również pierwiastki takie jak magnez, potas, cynk i wapń. Ponadto Twój jadłospis powinien obejmować zdecydowaną większość artykułów spożywczych. Zamiast mleka i jego przetworów warto sięgać także po produkty sojowe, które są świetnym zamiennikiem mleka, a jadłospis uzupełnić także o orzechy, nasiona i pestki. Produkty te zawierają wapń, który jest istotnym budulcem kości.
Cynk z kolei wpływa m.in. na pracę układu krążenia. Znaleźć go można np. w kaszy jaglanej i gryczanej, roślinach strączkowych oraz pietruszce. Magnez zaś to pierwiastek, którego duże ilości są w pieczywie i nasionach. Jego właściwy poziom jest niezbędny do zachowania zdrowia układu nerwowego. Wpływ na jego funkcjonowanie ma również potas, który jest obecny w owocach i warzywach takich jak wiśnie, śliwki, jabłka, ziemniaki, pomidory, groch, fasola i szpinak.
Czego nie jeść i nie pić na diecie bezlaktozowej? Cukier z mleka występuje między innymi w jogurtach, twarogach, kefirach, maślankach, śmietanach, maśle oraz serach żółtych. Jego ilość w poszczególnych produktach będzie różna, dlatego czytaj etykiety produktów i jeśli możesz jedynie ograniczyć laktozę, wybieraj te produkty, które mają jej najmniej.
W czym znajduje się laktoza oprócz nabiału? Składnik ten jest też obecny np. w słodyczach sklepowych, które często w składach mają mleko w proszku. Z tego powodu z diety należy wyeliminować m.in. mleczną czekoladę, lody i budyń.
Co ciekawe, duży procent cukru pochodzącego z mleka zawierają niekiedy posiłki, które nie są w pierwszej kolejności z nim kojarzone. Należą do nich gotowe sosy, zupy w torebkach, konserwy czy pasztety.
Nietolerancja cukru pochodzącego z mleka to przypadłość, która w różnym stopniu dotyka duży procent populacji. Nie oznacza to jednak, że dla każdego zdrowa jest dieta bez laktozy. Efekty jej stosowania są pozytywne tylko w przypadku zaburzeń trawienia tego składnika. Pamiętaj więc, by przed rezygnacją z laktozy skonsultować się z lekarzem i wykonać stosowne badania.
Powrót do picia kawy nie trwa długo, ale trzeba pamiętać o odstawieniu jej na jakiś czas. Poza tym warto wiedzieć, czego jeszcze unikać, a co wolno spożywać po takim zabiegu medycznym. Jeśli więc szuk
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, cenionym za swoje właściwości pobudzające i psychostymulujące, przede wszystkim za sprawą zawartej w nim kofeiny. Wiele osób nie wyobraża
Kardamon jest nierzadko określany jako królowa przypraw, co zawdzięcza wielu swoim właściwościom. Choć najczęściej dodaje się go do różnego rodzaju wypieków, świetną opcję stanowi również połączenie z