Zaparzanie kawy może być prostym rytuałem albo prawdziwą sztuką. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jaki zaparzacz wybierzesz. Od prostego tłoka, poprzez klasyczną kawiarkę, aż po eleganckie urządzenie przelewowe. Przy każdej metodzie uzyskamy nieco inny smak kawy. Jak używać takich zaparzaczy do kawy?
Zaparzacz tłokowy znany jest także pod nazwą French Press. To jedno z najprostszych i najwygodniejszych urządzeń do przygotowywania kawy. Składa się z cylindra (zwykle szklanego) oraz tłoka zakończonego metalowym sitkiem, które oddziela fusy od naparu. Jego obsługa nie wymaga skomplikowanych czynności ani dostępu do prądu. Tym samym świetnie sprawdza się w domu, w biurze, a także na czas wyjazdów.
Aby zaparzyć kawę, warto na początek przelać cylinder gorącą wodą. Pozwoli to utrzymać stałą temperaturę parzenia. Na 200 ml wody użyj jednej łyżki zmielonej kawy. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli temperatura wody osiągnie 90-95°C. Ziarna zalej tylko do momentu przykrycia ich wodą. Następnie wymieszaj, poczekaj pół minuty, a chwilę później dolej resztę wody. Całość parzy się przez 3-4 minuty. Na koniec tłok należy powoli i równomiernie docisnąć do oporu.
French Press wyróżnia się tym, że przygotowany w nim napój ma wyraźny smak i pełny aromat. W odróżnieniu od kawiarki nie wytwarza ciśnienia przez gotowanie wody, ale działa na zasadzie ręcznego nacisku tłoka. To idealne rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które cenią sobie kawę w stylu americano, czyli delikatną, ale również niezwykle aromatyczną.
Wybierając zaparzacz, zwróć uwagę na jakość wykonania. Najlepsze modele tworzy się ze szkła borokrzemowego, odpornego na temperaturę i uszkodzenia. Warto też sprawdzić, czy metalowe elementy są wykonane z nierdzewnej stali. Tworzywa sztuczne, które nie nagrzewają się, dodają komfortu użytkowania, ale tylko wtedy, gdy są bezpieczne i nie wpływają negatywnie na smak naparu.
W InPost Fresh znajdziesz kilka wariantów zaparzaczy tłokowych o różnych pojemnościach. U nas również możesz zaopatrzyć się w świeżo paloną kawę. Wystarczy kilka kliknięć, aby skompletować wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania idealnego napoju.
Zaparzacz przelewowy to świetna opcja dla tych, którzy cenią klasyczną czarną kawę o czystym, zbalansowanym smaku. Urządzenie działa automatycznie, ale tylko dobrze dobrane parametry pozwalają osiągnąć odpowiedni efekt. Najważniejsze to świeżo zmielona kawa, chłodna woda i właściwy filtr.
Aby zaparzyć napar, należy najpierw zmielić ziarna. Najlepiej zrobić to tuż przed parzeniem. Grubość mielenia ma znaczenie, ponieważ zbyt drobne ziarna zatkają filtr, a zbyt grube nie wydobędą pełni smaku. W ekspresach przelewowych najlepiej sprawdza się średnio grube mielenie. Poznasz po konsystencji gruboziarnistego piasku.
Następnie uzupełnij zbiornik zaparzacza świeżą wodą. Jeśli nie masz dostępu do tej dobrej jakości z kranu, to skorzystaj z dzbanka filtrującego lub butelkowanej wody źródlanej. Do przygotowanego filtra wsyp zmieloną kawę. Standardowo około 6 gramów na każde 100 ml wody. Po uruchomieniu urządzenia woda zostaje podgrzana i powoli przepływa przez kawę. Gotowy napar trafia do dzbanka, który zazwyczaj znajduje się na podgrzewanej płycie. Dzięki temu kawa pozostaje długo gorąca po zaparzeniu.
Zwróć szczególną uwagę na rodzaj używanego filtra. Filtry z papieru są jednorazowe, wygodne i tanie. Wymagają jednak wcześniejszego przelania gorącą wodą, aby nie pozostawiały papierowego posmaku. Alternatywą są filtry metalowe lub materiałowe, które można myć i używać wielokrotnie. Zatrzymują one więcej olejków i fusów, więc łatwiej uzyskać pełniejszy, czasem wręcz ziemisty smak kawy.
Aeropress to jeden z najchętniej kupowanych zaparzaczy przenośnych. Wyróżnia się lekkością, prostą budową i łatwym procesem parzenia. Wystarczy gorąca woda, kawa i filtr, aby w kilka minut otrzymać wyrazisty napar. Przy pomocy ciśnienia ręcznego, kawa zostaje przeciskana przez filtr. W ten sposób powstaje napój o czystym, ale pełnym smaku. Wadą może być ograniczona pojemność. Nawet największe aeropressy pozwalają przygotować nie więcej niż około 500 ml kawy.
Kawiarka również sprawdza się poza domem. Oczywiście pod warunkiem, że mamy dostęp do kuchenki lub palnika. Jej atutem jest możliwość zaparzenia kawy o intensywnym, smaku podobnym do espresso. Występuje w wielu rozmiarach. Trzeba jednak pamiętać, że kawiarka nie pozwala na przygotowanie mniejszej porcji niż wskazana pojemność.
Dla osób ceniących wielofunkcyjność i prostotę dobrym wyborem będzie French Press. Nie jest tak kompaktowy jak Aeropress, to jednak pozwala zaparzyć większą ilość kawy i nie wymaga filtrów jednorazowych. Można w nim również przygotować herbatę lub napary ziołowe.
Chociaż każdy model różni się konstrukcją, zasada jest prosta – wszystkie elementy muszą być dokładnie i stabilnie dopasowane. W przypadku kawiarki należy upewnić się, że sitko z kawą zostało dobrze umieszczone między dolnym zbiornikiem a górną częścią. Całość musi być szczelnie zakręcona.
Przy zaparzaczach tłokowych należy sprawdzić, czy tłok z sitkiem jest osadzony równo i nie ma luzów. Zapobiega to przedostawaniu się fusów do kawy. W Aeropressie ważne jest przede wszystkim odpowiednie ułożenie filtra i równe dokręcenie cylindra. Wszystko po to, aby podczas przeciskania nie doszło do rozszczelnienia.
W ofercie InPost Fresh znajdziesz także Chemex. To szklana forma w kształcie klepsydry. Przy parzeniu kawy należy umieścić w tym dzbanku grube filtry papierowe, które dają efekt czystego naparu bez fusów. Mimo że jest lekki i przenośny, to jednak ze względu na delikatne szkło i konieczność precyzyjnego dozowania, lepiej sprawdzi się w spokojnych warunkach domowych niż na górskim szlaku.
Kawa potrafi dodać energii i umilić poranek. Jeśli lubisz łagodniejszy jej smak, prawdopodobnie sięgasz po śmietankę. Jaka jednak śmietanka do kawy będzie najlepsza? Ile powinna mieć tłuszczu? Czy war
Wybór odpowiedniej kawy do ekspresu nie jest wcale tak łatwy, jak się na początku wydaje. Rodzaj ziaren w największym stopniu wpływa na smak i aromat tego czarnego napoju. Korzystasz z ekspresu ciśnie
Kawa to jeden z najchętniej wybieranych napojów na świecie. Pijemy ją rano, w pracy, przed treningiem, a także w chwili relaksu. Czy zastanawiałeś się, ile kalorii naprawdę dostarcza każda filiżanka?