Matcha latte to napój cieszący się sporą popularnością szczególnie w ostatnich latach. Dostępny jest na sklepowych półkach, można go kupić w kawiarniach, a także przygotować samodzielnie w domu. Miłośnicy cenią matcha latte za względu na walory smakowe oraz zdrowotne. Poznaj więc przepis na matcha latte!
Matcha latte – co to jest? Jest to napój wywodzący się z Japonii. Jego głównymi składnikami są sproszkowana herbata matcha oraz spienione mleko. Cechą charakterystyczną trunku z Kraju Kwitnącej Wiśni jest żywy, zielony kolor. W wersji wegańskiej można przyrządzić go z napojem roślinnym. Jak smakuje matcha latte?
Po smaku matcha latte można poznać, czy do wykonania napoju ktoś wykorzystał wysokiej jakości herbatę. Dobra matcha powinna mieć słodki, wyrazisty posmak. Tym bardziej w połączeniu z mlekiem napój nie powinien pod żadnym pozorem być gorzki. Niestety, czasami zdarza się, że po spróbowaniu słabej jakości matchy ludzie zrażają się do tego napoju. Warto więc wypić za pierwszym razem trunek w sprawdzonym miejscu lub przyrządzić go samodzielnie. Dowiedz się zatem, jak przygotować matcha latte!
Matcha latte – jak zrobić, aby wydobyć głębię smaku i móc rozkoszować się wyjątkowym aromatem? Do przyrządzenia matchy będziesz potrzebować: łyżeczkę najwyższej jakości herbaty matcha, około 250 ml mleka lub napoju roślinnego, ewentualnie łyżeczkę słodzidła (np. ksylitol, cukier) i miotełkę do matchy. Jeśli nie masz miotełki, sprawdzi się także spieniacz do mleka, a w ostateczności nawet zwykła trzepaczka kuchenna. Oto przepis na herbatę krok po kroku:
A może matcha latte na zimno? To doskonały sposób na orzeźwienie, szczególnie w upalne dni. Na przygotowanie mrożonego napoju jest kilka sposobów. Możesz po prostu poczekać, aż ciepły napój wystygnie i dodatkowo ochłodzić go kostkami lodu albo przygotować zimną matcha latte od podstaw. Jak to zrobić?
Dobra herbata matcha ma słodki smak i jasny kolor, ale jak rozpoznać właściwy proszek przed zakupem? Przede wszystkim trzeba odrzucić wszystkie produkty, które nie pochodzą z Japonii. To właśnie ten kraj jest tym, w którym wytwarza się najwyższej jakości matchę. Następnie warto ocenić kolor proszku. Im żywsza zieleń, tym większa szansa na to, że napój będzie słodki i pyszny. Jeśli barwa proszku jest ciemna lub lekko brązowa, to znak, że matcha okaże się gorzka.
Do przyrządzania napojów najlepiej sprawdzi się precyzyjnie zmielony proszek. W matchy nie powinno być większych drobinek ani grudek, które można dostrzec gołym okiem. Im drobniejszy pył, tym większa szansa na wysokiej jakości herbatę. Istotną rolę odgrywa cena matchy, ponieważ dzięki niej można szybko wyeliminować niskiej jakości produkty. Wartościowa herbata może kosztować nawet kilkaset złotych za 100 g.
Warto wybierać do swoich przepisów na matcha latte proszek o najwyższej możliwej jakości, ponieważ poza smakiem ma on także cenne właściwości prozdrowotne. Niektórzy stosują matchę zamiast kawy, ponieważ daje energetycznego kopa. Dodatkowo wpływa na niwelowanie stresu, a pita regularnie wspiera odporność organizmu. Pozytywnie działa na układ krążenia i oczyszcza.
Matcha z mlekiem owsianym, a może matcha z mlekiem migdałowym? Skład matchy latte w Twojej kuchni zależy jedynie od Twoich preferencji smakowych. Ten przepis na napój sprawdzi się w wielu wydaniach, ale kluczowa jest wysoka jakość składników. Poza wyborem odpowiedniego proszku herbacianego zwróć uwagę na typ napoju roślinnego. Bardzo ważne jest to, aby napój miał naturalny skład i nie zawierał dodatków cukru. Ponadto powinien być wzbogacony wapniem, aby dostarczać do organizmu potrzebne składniki. Co więcej, matcha świetnie sprawdza się także do deserów, drinków czy samodzielnego picia bez mleka. Można dodawać ją do wielu wytrawnych potraw, aby cieszyć się ciekawym kolorem i prozdrowotnymi właściwościami. Smacznego!
Jest coś magicznego w połączeniu korzennych przypraw z mleczną pianką i porządną dawką kofeiny. Choć klasyczne chai latte to napój na bazie czarnej herbaty, coraz częściej można spotkać jego kawową we
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu n
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz