- Strona główna
- Blog
- Przepisy na sernik
- Przepis na sernik z wiaderka

Przepis na sernik z wiaderka
Jeśli masz ochotę na puszyste, delikatnie słodkie ciasto o aromacie wanilii, do którego możesz dodać ulubione owoce czy polewę, koniecznie musisz poznać przepis na sernik z wiaderka. Podpowiadamy, jak zrobić doskonale puszyste ciasto z łatwo dostępnych składników i jaki twaróg z wiaderka nada się do tego najlepiej.
Sernik z wiaderka – niezbędne składniki
Aby zrobić pyszny sernik z wiaderka, wystarczy użyć tylko kilku składników. Przydadzą Ci się: 1 kg sera z wiaderka, 200 g drobnego cukru lub cukru pudru, 6 jajek, 150 g masła, łyżka mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, opakowanie cukru wanilinowego lub ekstrakt z wanilii. Jeśli chcesz, aby spód sernika miał formę ciasta, możesz użyć do tego herbatników i masła. Warto też udekorować sernik z wiaderka polewą, np. o smaku czekoladowym. Do jej przygotowania również przyda się masło, cukier i kakao.
Przepis na sernik z wiaderka – przygotowanie krok po kroku
Sernik z wiaderka – przepis na to ciasto jest na tyle prosty, że poradzą sobie nawet osoby niemające doświadczenia w wypiekach. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak upiec sernik z sera z wiaderka krok po kroku:
- W małym garnuszku rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia;
- W większej misce umieść cały twaróg, mąkę, skrobię, jajka i cukier (jeśli używasz cukru pudru i nie planujesz robić polewy – zostaw nieco do posypania gotowego ciasta);
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż idealnie się ze sobą połączą, tworząc jednolitą masę. Pod koniec mieszania dodaj cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii według własnych upodobań;
- Ustaw piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu na pieczenie góra-dół i poczekaj, aż się zagrzeje;
- W tym czasie możesz przygotować spód sernika, jednak nie jest on obowiązkowy. Aby go zrobić, zmiksuj pół kostki masła z małym opakowaniem herbatników. Masa powinna być delikatnie lepka;
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę sernikową do środka lub najpierw wyłóż dno masą z masła i herbatników i dopiero wtedy wlej serową część;
- Gdy piekarnik będzie nagrzany, włóż blachę do środka i piecz ciasto około godziny, co jakiś czas kontrolując stopień przypieczenia. Najlepiej, gdy górna część sernika będzie lekko zarumieniona;
- Jeśli chcesz wykonać polewę – w małym garnuszku rozpuść masło z cukrem i dodaj kakao. Ciepłą masą polej górę sernika i poczekaj, aż nieco wystygnie.
Dobry sernik z wiaderka jest miękki i puszysty. Jeśli masz więcej czasu, podczas przygotowywania ciasta, możesz oddzielić żółtka od białek i ubić białka w osobnej misce, a następnie połączyć wszystkie składniki opisane wyżej z pianą. W ten sposób będzie to jeszcze bardziej puszysty sernik z wiaderka, który zachwyci podniebienia Twoich gości.
Jaki ser wybrać do sernika z wiaderka?
Sernik pieczony z wiaderka będzie smaczny tylko wtedy, gdy do jego upieczenia użyjesz wysokiej jakości twarogu. Niestety nie wszystkie twarogi w wiaderkach takie są. Bardzo ważna jest konsystencja sera – powinien przypominać zwykły, świeży twaróg, być dość sztywny i mieć jak najkrótszy skład. Najlepiej, jeśli znajdują się w nim tylko mleko czy śmietanka i kultury bakterii. Do pieczenia niezbyt nadają się twarogi, w których jest dużo wody. Konsystencja zawartości wiaderka musi być zwarta.
Sernik z wiaderka to niezwykle proste ciasto, które króluje na stołach podczas świąt i nie tylko. Przepisy na serniki z wiaderka można modyfikować poprzez dodawanie owoców, rodzynek czy polew. Dopasuj serniczek do własnych preferencji smakowych!
Czytaj również

Przepis na sernik czekoladowy
Oto przepis na sernik czekoladowy, który zaskoczy Twoich bliskich! Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a następnie wystarczy upiec go w piekarniku. Gotowy na kulinarną podróż? No to zaczynamy! Ja

Przepis na sernik jogurtowy
Sernik to klasyczne ciasto, które lubi niemal każdy. Istnieje wiele wersji tego przysmaku, a jedną z lżejszych i bardziej orzeźwiających opcji jest sernik jogurtowy. W poniższym artykule znajdziesz pr

Przepis na sernik na zimno z owocami leśnymi
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich deserem, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też nie wymaga użycia piekarnika? Sernik na zimno z owocami leśnymi to strzał w dziesiątkę! Bez względu na to, czy je