sernik z wiaderka

Przepis na sernik z wiaderka

1 grudnia 2023
5 min

Jeśli masz ochotę na puszyste, delikatnie słodkie ciasto o aromacie wanilii, do którego możesz dodać ulubione owoce czy polewę, koniecznie musisz poznać przepis na sernik z wiaderka. Podpowiadamy, jak zrobić doskonale puszyste ciasto z łatwo dostępnych składników i jaki twaróg z wiaderka nada się do tego najlepiej.

Sernik z wiaderka – niezbędne składniki

Aby zrobić pyszny sernik z wiaderka, wystarczy użyć tylko kilku składników. Przydadzą Ci się: 1 kg sera z wiaderka, 200 g drobnego cukru lub cukru pudru, 6 jajek, 150 g masła, łyżka mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, opakowanie cukru wanilinowego lub ekstrakt z wanilii. Jeśli chcesz, aby spód sernika miał formę ciasta, możesz użyć do tego herbatników i masła. Warto też udekorować sernik z wiaderka polewą, np. o smaku czekoladowym. Do jej przygotowania również przyda się masło, cukier i kakao.

 

Przepis na sernik z wiaderka – przygotowanie krok po kroku

Sernik z wiaderka – przepis na to ciasto jest na tyle prosty, że poradzą sobie nawet osoby niemające doświadczenia w wypiekach. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak upiec sernik z sera z wiaderka krok po kroku:

  • W małym garnuszku rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia;
  • W większej misce umieść cały twaróg, mąkę, skrobię, jajka i cukier (jeśli używasz cukru pudru i nie planujesz robić polewy – zostaw nieco do posypania gotowego ciasta);
  • Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż idealnie się ze sobą połączą, tworząc jednolitą masę. Pod koniec mieszania dodaj cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii według własnych upodobań;
  • Ustaw piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu na pieczenie góra-dół i poczekaj, aż się zagrzeje;
  • W tym czasie możesz przygotować spód sernika, jednak nie jest on obowiązkowy. Aby go zrobić, zmiksuj pół kostki masła z małym opakowaniem herbatników. Masa powinna być delikatnie lepka;
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę sernikową do środka lub najpierw wyłóż dno masą z masła i herbatników i dopiero wtedy wlej serową część;
  • Gdy piekarnik będzie nagrzany, włóż blachę do środka i piecz ciasto około godziny, co jakiś czas kontrolując stopień przypieczenia. Najlepiej, gdy górna część sernika będzie lekko zarumieniona;
  • Jeśli chcesz wykonać polewę – w małym garnuszku rozpuść masło z cukrem i dodaj kakao. Ciepłą masą polej górę sernika i poczekaj, aż nieco wystygnie.

Dobry sernik z wiaderka jest miękki i puszysty. Jeśli masz więcej czasu, podczas przygotowywania ciasta, możesz oddzielić żółtka od białek i ubić białka w osobnej misce, a następnie połączyć wszystkie składniki opisane wyżej z pianą. W ten sposób będzie to jeszcze bardziej puszysty sernik z wiaderka, który zachwyci podniebienia Twoich gości.

Jaki ser wybrać do sernika z wiaderka?

Sernik pieczony z wiaderka będzie smaczny tylko wtedy, gdy do jego upieczenia użyjesz wysokiej jakości twarogu. Niestety nie wszystkie twarogi w wiaderkach takie są. Bardzo ważna jest konsystencja sera – powinien przypominać zwykły, świeży twaróg, być dość sztywny i mieć jak najkrótszy skład. Najlepiej, jeśli znajdują się w nim tylko mleko czy śmietanka i kultury bakterii. Do pieczenia niezbyt nadają się twarogi, w których jest dużo wody. Konsystencja zawartości wiaderka musi być zwarta.

Sernik z wiaderka to niezwykle proste ciasto, które króluje na stołach podczas świąt i nie tylko. Przepisy na serniki z wiaderka można modyfikować poprzez dodawanie owoców, rodzynek czy polew. Dopasuj serniczek do własnych preferencji smakowych!

Czytaj również