sernik czekoladowy

Przepis na sernik czekoladowy

2 września 2024
5 min

Oto przepis na sernik czekoladowy, który zaskoczy Twoich bliskich! Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a następnie wystarczy upiec go w piekarniku. Gotowy na kulinarną podróż? No to zaczynamy!

Jak przygotować sernik czekoladowy

Upieczenie sernika czekoladowego to sztuka, która zaczyna się od starannego wyboru składników. Kluczem do sukcesu jest użycie produktów w temperaturze pokojowej, co pozwala na uzyskanie jednolitej konsystencji masy serowej.

Oto składniki, które będą Ci potrzebne:

  • 500 g mielonego twarogu,
  • 100 g śmietanki,
  • 3 łyżki kakao,
  • Łyżka skrobi,
  • 1 serek waniliowy,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • Cukier puder,
  • Nutella (opcjonalnie).

Jak stworzyć idealny ciasteczkowy spód do sernika

Wszyscy wiemy, że serce każdego sernika, a szczególnie tego czekoladowego jest w spodzie! To właśnie spód do sernika nadaje mu charakteru. Jest także niezwykle łatwy do przygotowania - wystarczy pokruszyć ciasteczka, dodać masło i voilà! Mamy pyszny i prosty w przygotowaniu spód.

Oto krok po kroku, jak to zrobić:

  1. Zacznij od zmiksowania ciasteczek na drobny proszek. Możesz użyć blendera, ale jeśli wolisz bardziej domowy efekt, wałek do ciasta będzie idealny.
  2. Dodaj rozpuszczone masło do pokruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszaj.
  3. Wyłóż masę ciasteczkową na dno tortownicy i dokładnie wylep dno, dociskając masę, aby była równomierna i zwarta.

Przygotowanie masy serowej

Masa serowa to serce każdego sernika, a w przypadku sernika czekoladowego, jej miękka i kremowa konsystencja jest kluczowa. Jak to osiągnąć? Sekret tkwi w odpowiednim doborze składników.

  1. Przygotuj krem czekoladowy, mieszając ze sobą kakao, czekoladę, cukier puder i śmietankę. Chcesz dodać swojemu sernikowi czekoladowemu jeszcze więcej kremowego smaku? Rozważ użycie Nutelli jako składnika masy serowej.
  2. Wymieszaj w ze sobą twaróg serek waniliowy oraz skrobię ziemniaczaną. Nie mieszaj masy serowej zbyt intensywnie. Zbyt mocne mieszanie może wprowadzić do masy powietrze, co prowadzi do opadania sernika po upieczeniu. A tego przecież nie chcemy!
  3. Wlej do masy serowej krem czekoladowy i wymieszaj.
  4. Następnie wlej tak przygotowaną masę na przygotowany spód.
  5. Piecz całość w piekarniku przez 70 min. Temperatura pieczenia powinna oscylować w granicach 170-180 stopni Celsjusza.
  6. Po upieczeniu, nie wyjmuj go od razu. Pozostaw go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Aby sernik czekoladowy osiągnął optymalny smak i konsystencję, należy go odpowiednio schłodzić po wyjęciu z piekarnika. Przechowuj sernik w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiń go folią spożywczą, aby zapobiec wysychaniu. Dzięki temu Twój sernik czekoladowy będzie smakował wyśmienicie nawet kilka dni po upieczeniu.

Czym udekorować sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy można ozdobić na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest użycie wiórków lub posypki czekoladowej.

Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego, co podkreśli smak Twojego sernika, czekoladowy ganache to doskonały wybór. Ta gładka polewa, składająca się z czekolady i śmietany, jest często używana do dekoracji serników czekoladowych.

Przygotowanie ganache:

  • Podgrzej śmietanę.
  • Dodaj posiekaną czekoladę.
  • Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Ostudź, aby ganache zgęstniał.

Pamiętaj, że czekoladowy ganache jest wszechstronny. Możesz go wzbogacić o różne dodatki, takie jak likier czy ekstrakt waniliowy.

Czytaj również