- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta Hashimoto – co jeść przy tej chorobie

Dieta Hashimoto – co jeść przy tej chorobie
Hashimoto to choroba występująca coraz częściej zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Podpowiadamy, co warto wiedzieć na początku, co jeść przy chorobie Hashimoto i czego unikać. Jaka dieta przy Hashimoto jest najlepsza i czemu tak ważne są minerały – tego dowiesz się z artykułu!
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
- Hashimoto to zapalenie tarczycy, które często prowadzi do jej niedoczynności. Aby zmniejszyć dokuczliwe objawy choroby, trzeba m.in. zmienić swoje nawyki żywieniowe.
- Pacjenci chorujący na Hashimoto powinni zadbać o to, by zrezygnować ze spożywania tłustych potraw i wybierać te, które są bogate w białko i zdrowe tłuszcze.
- Podstawą codziennej diety powinny być chude mięsa i ryby, warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste.
- Hashimoto czego nie jeść? Jeden z mitów mówi o glutenie, jednak nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Najważniejsza jest rezygnacja z produktów bogatych w niezdrowe tłuszcze.
Dieta przy Hashimoto – co warto wiedzieć na początek?
Hashimoto to przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, które prowadzić może do niedoczynności tarczycy. Po zdiagnozowaniu tej choroby konieczne jest przyjmowanie odpowiednio dobranych leków, jednak nie tylko one mają wpływ na lepsze funkcjonowanie organizmu. Od pacjentów wymaga się wzmożonej uwagi w kwestii diety czy aktywności fizycznej. Dieta Hashimoto – co to właściwie znaczy?
Nie musisz się obawiać, ponieważ nie jest to dieta bardzo restrykcyjna. Jej główną zasadą jest po prostu zdrowe, zbilansowane odżywianie. Oznacza to m.in., że należy spożywać sporo warzyw i owoców, minimalizować spożycie mięsa, a szczególnie czerwonego, unikać żywności przetworzonej czy tłuszczów nasyconych. Poza tym konieczne jest zwracanie uwagi na zawartość jodu, żelaza, selenu, witaminy D czy cynku w posiłkach. Są one bowiem potrzebne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Produkty wskazane na diecie przy Hashimoto
Dieta Hashimoto – co jeść przy tym schorzeniu tarczycy? Do grona produktów zalecanych należą m.in.:
- Nabiał – głównie produkty o niskiej zawartości tłuszczu, np. mleko 1,5%, chude twarogi, kefiry, jogurty, sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczu, jajka;
- Pieczywo – przede wszystkim pełnoziarniste pieczywo, a do tego produkty zbożowe typu kasza gryczana, brązowy ryż czy makarony pełnoziarniste;
- Mięso – chude mięso drobiowe, można także chudą wołowinę czy cielęcinę, królika czy świeże ryby;
- Warzywa – takie jak cukinia, pomidory, marchewka, ziemniaki, pietruszka czy papryka;
- Owoce – m.in. banany, awokado, borówki, jabłka, mango, czereśnie czy kiwi;
- Zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy czy lniany;
- Nasiona i orzechy – pestki słonecznika, migdały, orzechy włoskie itp.
Produkty dozwolone wymienione powyżej to jedynie część komponentów, z których można tworzyć satysfakcjonujące i pełnowartościowe dania. Jest ich znacznie więcej, a to tylko przykłady tego, z czego wcale nie musisz rezygnować.
Rola węglowodanów w diecie przy Hashimoto
Dieta przy Hashimoto to nie tylko zwracanie uwagi na konkretne produkty, ale także ich składniki. Na szczególną uwagę zasługują węglowodany. Okazuje się, że u wielu osób z Hashimoto występują dodatkowo problemy z gospodarką węglowodanową. Z tego powodu pacjenci ci nie powinni spożywać cukrów prostych lub ograniczać je do minimum. W związku z tym z diety należy wykluczyć słodycze ze sklepów i wysoko przetworzone produkty. Zaleca się spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Jakie produkty powinny zostać wyeliminowane w diecie przy Hashimoto?
Czas omówić produkty zakazane w diecie Hashimoto. Oto lista składników, które nie powinny gościć na Twoim stole, jeśli zmagasz się z tym schorzeniem tarczycy:
- Nabiał – nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu, np. śmietana, tłuste twarogi, mleko czy sery;
- Produkty zbożowe – kasza jaglana i biały ryż;
- Mięso – wędzone ryby, wieprzowina, tłuste części wołowiny, podroby;
- Warzywa – nie zaleca się stosowania warzyw kapustnych czy strączkowych, czyli kalafiora, rzodkiewki, soi, ciecierzycy, fasoli, a także czosnku i cebuli;
- Owoce – truskawki czy gruszki nie są zalecane w diecie Hashimoto;
- Tłuszcze – tłuszcze zwierzęce, np. smalec, a także margaryna, tłuszcz palmowy, masło orzechowe;
- Orzechy – orzeszki ziemne, szczególnie solone;
- Napoje – napoje alkoholowe czy gazowane nie są wskazane.
Dieta dla osoby z Hashimoto wymaga wykluczenia niektórych produktów, jednak mimo wszystko nie jest tak restrykcyjna, jak diety przy wielu innych schorzeniach. Zbilansowane posiłki i aktywność fizyczna pozwalają na komfortowe życie nawet z zapaleniem tarczycy.
Minerały w diecie przy Hashimoto
Dieta dla chorych na Hashimoto powinna być bogata w minerały wspomagające prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Często zdarza się, że osoby z tą chorobą słabiej przyswajają minerały z pożywienia i konieczna jest ich dodatkowa suplementacja. Oto minerały, o których poziom trzeba szczególnie zadbać przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto:
- Witamina D3 – wspomaga ona odporność organizmu i walkę z chorobami autoimmunologicznymi. Jej niedobór sprzyja stanom zapalnym, a choroba Hashimoto jest właśnie zapaleniem tarczycy;
- Selen – jest on bardzo ważny dla prawidłowego działania tarczycy, nie tylko w przypadku choroby Hashimoto. U pacjentów z zapaleniem wspomaga obniżanie poziomu autoprzeciwciał anty-TPO;
- Żelazo – braki żelaza przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto podwyższają poziom TSH;
- Cynk – ma właściwości przeciwzapalne, jest potrzebny do produkcji TSH, wspomaga układ immunologiczny;
- Witamina B12 – wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a Hashimoto sprzyja jej niedoborowi, który prowadzić może nawet do depresji;
- Omega-3 – kwasy zapobiegają poczuciu zmęczenia, wpływają na utrzymanie dobrego samopoczucia, a także wzmacniają włosy i paznokcie.
Dbanie o odpowiedni poziom wszystkich tych minerałów pozwala niwelować wszelkie nieprawidłowości organizmu powodowane przez Hashimoto. Bardzo ważne jest częste monitorowanie poziomu minerałów we krwi poprzez badania.
Jadłospis przy Hashimoto – jak go komponować?
Dieta Hashimoto – przepisy na dania znajdziesz w internecie oraz wielu książkach poświęconych tej chorobie. Warto także poprosić o pomoc dietetyka. Oto przykładowy jadłospis diety Hashimoto na jeden dzień:
- Śniadanie – owsianka na niskotłuszczowym mleku, z bananem, borówkami i płatkami migdałów;
- Drugie śniadanie – koktajl owocowo-warzywny;
- Obiad – ziemniaki, pieczony łosoś i surówka;
- Podwieczorek – sałatka warzywna z makaronem pełnoziarnistym i olejem lnianym;
- Kolacja – kanapki pełnoziarniste z awokado i jajkiem.
Dieta Hashimoto – produkty dozwolone w tym sposobie żywienia pozwalają na komponowanie przeróżnych, pełnowartościowych i smacznych dań. Z Hashimoto można naprawdę pysznie i zdrowo jeść.
Zalecenia żywieniowe dietetyków: co jeść przy Hashimoto?
Jaka dieta przy Hashimoto? Tego rodzaju pytania zadaje sobie wiele osób borykających się z tą dokuczliwą przypadłością. Należy pamiętać o tym, że w przypadku Hashimoto bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków oraz unikanie głodówek. Jaki powinien być codzienny jadłospis? Przede wszystkim warto wybierać produkty pochodzenia zwierzęcego będące źródłem białka - najlepiej chude mięsa bądź ryby, produkty mleczne bądź owoce morza. Dobrym wyborem jest też białko sojowe. Warto nadmienić, że dzięki spożywaniu produktów bogatych w białko możliwe jest zahamowanie wypadania włosów, co jest często spotykaną dolegliwością wśród osób zmagających się z Hashimoto.
Osoby, które chorują na Hashimoto, powinny też pamiętać, by stawiać na węglowodany złożone, np. produkty pełnoziarniste. Wszelkiego rodzaju pieczywo czy makarony powinny być pełnoziarniste, ponieważ zawierają one znacznie więcej prozdrowotnych składników takich jak błonnik, które ułatwiają trawienie oraz odznaczają się niższym indeksem glikemicznym. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są doskonałym wyborem, ponieważ wyróżnia je fakt, iż pomagają w unikaniu skoków poziomu cukru we krwi.
Hashimoto a dieta bezglutenowa – jak zniwelować objawy?
Dieta Hashimoto – zasady tego sposobu odżywiania są niekiedy wyolbrzymiane. Jeden z mitów głosi, że w trakcie tej choroby nie można spożywać glutenu. Nie jest to jednak prawda. Gluten jest niewskazany dla osób cierpiących na celiakię, alergię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Jeśli zatem nie zmagasz się z żadnym z tych schorzeń, nie musisz wykluczać glutenu ze swojej diety. Oczywiście w sytuacji, w której pacjent cierpi zarówno na celiakię, jak i na Hashimoto, rezygnacja z glutenu jest konieczna.
Warto pamiętać, by nie rezygnować z glutenu na własną rękę, ponieważ zawarty w nim błonnik i inne składniki są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dobie mód na różnego rodzaju diety eliminacyjne trzeba mieć to szczególnie na uwadze. Z glutenu należy rezygnować tylko wtedy, gdy zaleci to lekarz. O tym, czego nie jeść przy Hashimoto, dowiesz się w dalszej części artykułu.
Jednocześnie badania prowadzone przez specjalistów dowiodły, że celiakia może prowadzić do nasilenia objawów Hashimoto. Wszystko to oznacza, że jeżeli dany pacjent jednocześnie choruje na celiakię i Hashimoto, wówczas powinien przejść bezwzględnie na dietę bezglutenową. Jednak czy dieta bezglutenowa jest niezbędna, gdy dana osoba choruje wyłącznie na Hashimoto? Okazuje się, że dieta bezglutenowa nie wpływa w żadnym stopniu na przebieg tej choroby i nie oddziałuje na czynność tarczycy.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr