zupa pomidorowa

Dieta zupowa – charakterystyka. Czy na tej diecie się chudnie?

2 października 2022
5 min
Autor: Justyna Kolorz

Dieta zupowa jest jednym ze sposobów na oczyszczanie organizmu z toksyn, może także pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów i nawodnić organizm. Taki sposób żywienia ma jednak pewne wady i przeciwwskazania. Z tego artykułu dowiesz się, na czym polega dieta zupowa, jak przyrządzać zbilansowane posiłki i jakich efektów diety zupowej można się spodziewać. Przeczytaj, aby przekonać się, czy dieta zupowa sprawdzi się u Ciebie.

 

Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.

1.  W trakcie stosowania diety zupowej należy spożywać 5-6 posiłków dziennie.

2. Dania diety zupowej powinny być oparte na dużej ilości świeżych warzyw.

3. Aby ograniczyć koszty diety zupowej, warto wybierać warzywa sezonowe.

Na czym polega dieta zupowa?

Dieta zupowa oparta jest na spożywaniu jedynie zup. Ze względu na swój charakter (niższą kaloryczność) zaleca się, aby trwała maksymalnie tydzień, a optymalny czas stosowania zupnej diety to 3-5 dni. Podstawą jest bulion warzywny, na którym przyrządza się różnorodne zupy. Jedną z głównych zasad diety zupowej jest konieczność zachowania różnorodności, czyli na każdy posiłek w ciągu dnia należy przeznaczyć inną zupę (na śniadanie bardziej sycącą, na kolację lżejszą). Ważne jest, aby dania były spożywane w regularnych odcinkach czasu i zamykały się w 5-6 posiłkach na dzień.

Dieta zupowa, opierająca się na połączeniu wody z warzywami, jest lekkostrawna, ale również dosyć rygorystyczna. Zakłada się, że podczas diety zupowej dzienne spożycie kalorii oscyluje wokół 1000 kcal – niekiedy nawet mniej. Z tego powodu dieta ta jest krótkotrwała i niewskazana dla niektórych osób. Gotowanie zup na mięsie, zasmażkach jest zabronione, nie wolno zabielać zup gęstą śmietaną ani zagęszczać mąką. Tylko w ten sposób oczyszczanie i odchudzanie organizmu okaże się skuteczne.

Dla kogo wskazana jest dieta zupowa

Dieta na zupach jest polecana osobom, które przebyły operacje i potrzebne im jest lżejsze jedzenie. Taka dieta pomaga dobrze nawodnić organizm, sprawdzi się również osobom po wyrywaniu zęba. Niestety, niska kaloryczność posiłków sprawia, że dieta ta ma również spore ograniczenia. Mogą z niej korzystać osoby dorosłe bez chorób przewlekłych. Stanowczo nie zaleca się jej dzieciom i młodzieży, osobom starszym, cukrzykom, a także kobietom w ciąży i okresie laktacji.

Należy się odpowiednio przygotować do sposobu odżywania, jakim jest dieta zupowa – etapy jej wprowadzania można podzielić w zależności od czasu trwania diety. Jeśli ma trwać dłużej niż 2 tygodnie, warto zacząć od zmiany jednego posiłku w ciągu dnia na zupę. Warto pamiętać o odpowiednim zakończeniu diety tak, aby uniknąć efektu jojo.

Rodzaje diety zupowej

Najpopularniejszą i jedną z pierwszych diet na zupach była dieta kapuściana, którą rozplanowano w latach 80. ubiegłego wieku. Obecnie znane są różne (mniej lub bardziej zdrowe) wersje diety zupowej, jednak warte polecenia są dwie odmiany. Pierwsza z nich opiera się na jedzeniu wyłącznie zup. Druga zaś jest mniej rygorystyczna i nakazuje spożycie zupy jako posiłku 2-3 razy dziennie. W każdym przypadku ważne jest, aby wyeliminować z zupy makaron czy nawet śladowe ilości ryżu. Nie oznacza to jednak, że dieta bazuje na samych warzywach i bulionie. Przekonasz się o tym w dalszej części artykułu.

Wady i zalety diety zupowej

Głosy na temat diety na zupach są podzielone. Niewątpliwie może pomóc przy odchudzaniu, czy jednak będzie to zdrowy i zbilansowany sposób? Niekoniecznie. Dieta ta jest dosyć mocno niskokaloryczna – przeważnie nie spożywa się więcej niż 1000 kcal, niekiedy nawet 900 kcal. Oznacza to mniej niż połowę średniego zapotrzebowania kalorycznego, a według badań, aby zdrowo schudnąć, wystarczy od swojego zapotrzebowania odjąć ok. 200-300 kcal. Efektem diety zupowej może być utrata zbędnych kilogramów na wadze, jednak zaraz po niej może nastąpić efekt jojo. Ograniczenie spożycia różnorodnych składników odżywczych, które są na co dzień potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, może zaburzyć gospodarkę hormonalną. Stosowanie takiej diety powinno być skonsultowane z lekarzem, zwłaszcza jeśli dieta na bazie zup ma trwać dłużej niż kilka dni.

Skoro bazą diety zupowej są warzywa, w krótkim czasie można dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i to w dużej dawce. Jest to niewątpliwie jedna z głównych zalet przejścia na dietę. Ponadto zupy na diecie dostarczają dużą ilość błonnika, co może pozytywnie wpłynąć na układ pokarmowy i zniwelować zaparcia. Ze względu na brak owoców – a co za tym idzie – cukrów w diecie, glukoza i insulina we krwi pozostają na stałym, stabilnym poziomie, bez nadmiernych wahań.

Jak tworzyć zbilansowane posiłki na diecie zupowej?

Jedną z wad diety zupowej jest ryzyko niedoboru niezbędnych substancji odżywczych m.in. węglowodanów, które zapewniają energię, tłuszczów czy białka. Aby temu zapobiec, warto zadbać o odpowiedni jadłospis diety zupowej i stworzyć zbilansowane posiłki. Zupy na odchudzanie powinny być bogate w warzywa: marchewki, pomidory, różnego rodzaju kapusty, obie części pietruszki i wielu innych. Dodatkowo warto postawić na produkty, które pozwolą uzupełnić poziom białka (komosa ryżowa, kasza, rośliny strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca czy soczewica) oraz tłuszczu (orzechy, niektóre nasiona). Dozwolone są również niektóre owoce, jednak w znacznie mniejszej części. Spożywanie mięsa i nabiału jest zasadniczo zabronione, jednak jeśli koniecznie chcesz zabielić zupę, zamiast śmietany dodaj jogurt.

Zupy odchudzające – przepisy

Zupy na odchudzanie spożywa się na każdy posiłek: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Warto więc postawić na różnorodność, aby uniknąć monotonii, z jaką może kojarzyć się dieta zupowa – przepisy na różnorodne zupy można znaleźć w sieci. Przedstawiamy krótki i prosty przepis na krem z brokułów. W garnku ugotuj na bulionie z warzyw brokuły, marchewkę i trochę ziemniaków. Dodaj posiekaną cebulę i przyprawy. Możesz do smaku doprawić zupę czosnkiem, pieprzem. Blenduj, aż wszystkie składniki się połączą. Smacznego!

Dieta ta kojarzy się z metodą na odchudzanie, dlatego często pojawiającym się pytaniem jest, ile można schudnąć na diecie zupowej. Szacuje się, że zdrowe chudnięcie to spadek masy ciała o 2-3 kilogramy w ciągu miesiąca. Należy jednak dostosować potrzeby i możliwości swojego organizmu i podejść do diety zupowej z rozsądkiem.

Dieta zupowa efekty, czyli czy jedząc zupy można schudnąć?

Jedną z diet bardzo restrykcyjnych jest dieta zupowa. Wiele osób zastanawia się, czy jedząc zupy można schudnąć? Warto zauważyć, że odpowiednio zbilansowana dieta zupowa może spowodować spadek masy ciała. Dodatkowo stosowanie diety opartej na zupach warzywnych doskonale oczyszcza organizm z toksyn, a także negatywnych składników przemiany materii. Jakie zupy na diecie odchudzającej będą najlepsze? Na pewno można sięgnąć po zupę rybną, która jest pełna składników odżywczych, kwasów Omega-3, a także błonnika. Zaleca się również zupę ogórkową czy też krem z brokułów. Warto wybierać zupy na bulionach warzywnych bez dodatku śmietany.

Czy zupy na odchudzanie są zdrowe?

Jakie zupy na odchudzanie są zdrowe? Przede wszystkim trzeba sięgnąć po zupy warzywne, najlepiej oparte na dużej ilości warzyw, bez dodatku tłustych mięs. Można dodawać do nich także przyprawy, szczególnie zioła oraz nasiona. Aby posiłki były bardziej syte, warto jeszcze sięgnąć po makaron pełnoziarnisty czy ryż brązowy. W czasie diety zupowej dostarcza się organizmowi ok. 1000 kcal dziennie, zatem warto zdawać sobie sprawę, że nie do końca dieta zupowa jest zdrowa. O ile zupy mogą być pełne składników odżywczych, a także witamin czy minerałów, tak zbyt duży deficyt kaloryczny często prowadzi do spowolnienia metabolizmu, przy czym na samym początku pojawia się szybki spadek masy ciała, natomiast już po kilku dniach organizm spowalnia ten proces, by zaoszczędzić energię, którą musi wykorzystać na funkcje życiowe. Dieta zupowa - efekty po 7 dniach. W ciągu tygodnia można stracić 2-3 kg. Jednak warto zdawać sobie sprawę, że zbyt długie stosowanie diety może spowodować niedobory w organizmie, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

W jaki sposób gotować tanie zupy odchudzające?

Jakie tanie zupy odchudzające sprawdzą się najlepiej. Na pewno warto sięgnąć po zupy warzywne oparte na dużej ilości świeżych warzyw. Aby ograniczyć koszty, można wybierać warzywa sezonowe, które są najtańsze. Trzeba zdawać sobie sprawę, że do zup nie można dodawać żadnych tłustych mięs. Najlepiej przygotowywać je na bulionach wolno gotowanych. Warzywa dodatkowo można zblendować, przy czym całkowicie zabronione jest dodawanie śmietany. Aby jeszcze bardziej ograniczyć koszty, można gotować zupy na kilka dni, a następnie je mrozić. Dzięki temu nie musicie obawiać się, że coś się zmarnuje.

Jakie są zasady tworzenia jadłospisu przy diecie zupowej?

Dieta zupowa - jaki jadłospis na tydzień przygotować? Zasada jest jedna, a mianowicie należy wprowadzić do codziennego menu duże ilości świeżych warzyw. Dodatkowo można dodawać także chude mięso oraz ryby. Aby urozmaicić posiłki, do zup kremów warto jeszcze dodać ziarna, np. słonecznika czy też liście mięty. Pamiętajcie, by codziennie spożywać od 5 do 6 porcji zupy, przy czym każda porcja powinna mieć ok. 250 ml. Możecie również przygotowywać zupy z dodatkiem orzechów, najlepiej posiekanych na małe kawałki. Dodatkowo trzeba wyeliminować z codziennego jadłospisu produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Zup nie można zagęszczać mąką czy też zasmażką, gdyż to dodatkowo zwiększa ich wartość kaloryczną. Podczas stosowania diety należy zrezygnować z alkoholu, produktów garmażeryjnych czy też fast foodów. Warto np. przygotować kimchi z dodatkiem selera naciowego. Dodatkowo możecie dodać jeszcze zioła, np. bazylię. Dobrym wyborem jest też tradycyjny kapuśniak na bazie kapusty białej bądź włoskiej.

Czytaj również