- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Miód na odporność – jego wpływ na układ autoimmunologiczny

Miód na odporność – jego wpływ na układ autoimmunologiczny
Miód na odporność stosowany był już wiele lat temu. Ten naturalny sposób na podbudowanie organizmu jest skuteczny, ponieważ pszczelarskie wyroby zawierają wiele zdrowotnych substancji. Spożywanie miodu zalecane jest też w trakcie choroby. Przeciwwirusowe czy rozgrzewające działania miodów to tylko niektóre z ich pozytywnych właściwości. Poznaj rodzaje miodów i sposoby na to, jak je stosować.
Miód na przeziębienie – czy miód może wzmocnić naszą odporność?
Podczas jesienno-zimowego sezonu nietrudno o infekcję. Są jednak sposoby na wzmocnienie odporności albo szybszy powrót do zdrowia. W celu zadbania o kondycję organizmu nie zawsze trzeba stosować farmaceutyczne specyfiki. Czasami warto sięgnąć po naturalne sposoby, które znane są ludzkości od wieków.
Jednym z rozwiązań na podniesienie odporności jest spożywanie miodu. Produkt ten zawiera w sobie składniki, które podczas choroby mogą wywrzeć pozytywny wpływ na organizm. Apidycyna, oksydaza glukozy, inhibina czy lizozym to jedne z najważniejszych substancji prozdrowotnych, które zawiera miód. Właściwości tych składników sprawiają, że słodki produkt jest w stanie zwalczać chorobotwórcze drobnoustroje. Ma więc działanie antyseptyczne, dzięki któremu organizm tworzy pewnego rodzaju bakteriobójczą barierę.
Nic więc dziwnego, że miód jest najczęściej polecanym naturalnym sposobem na walkę z infekcjami. Jego przeciwzapalne właściwości pomagają łagodzić ból gardła czy kaszel. Wystarczy odrobinę miodu ssać kilka razy dziennie bądź rozpuszczać go w wodzie o temperaturze nie wyższej niż 40 stopni, by nie utracił swoich właściwości. Ponadto miód ma wpływ na produkcję cytokin, czyli białek zaangażowanych w regulację odpowiedzi immunologicznej, co może mieć znaczenie w kontroli reakcji autoimmunologicznych.
Musisz jednak pamiętać, że mimo bogactwa, jakie kryje w sobie miód, nie u każdego będzie on korzystnie działać na układ immunologiczny. Jego działanie może być zróżnicowane w zależności od rodzaju schorzenia, indywidualnej odpowiedzi organizmu oraz ogólnego stanu zdrowia.
Kiedy sięgać po miód?
Spożywanie miodu jako środka zapobiegawczego chorobom jest efektywne nie tylko ze względu na właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Pośrednio korzystnie działa na układ odpornościowy stymulując układ nerwowy, gdyż jego składniki zmniejszają napięcie komórek nerwowych, a zawartość jonów sodu i potasu wpływa na utrzymanie równowagi elektrolitowej. Wszystko to prowadzi do redukcji stresu oraz długotrwałych stanów napięciowych, które negatywnie wpływają na odporność człowieka.
Miód warto wprowadzić do diety zarówno w momencie, gdy jest się zdrowym, jak i w trakcie leczenia. Oprócz tego, że produkt wpływa na odporność, to wykazuje również działania przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Dodatkowo powoduje również potliwość, która w przypadku choroby jest jak najbardziej pożądana. Połączenie tej właściwości z umiejętnością ukojenia nerwów jest bardzo przydatne podczas przeziębienia. Uspokojony człowiek lepiej zasypia, a wygrzanie się w łóżku zawsze przynosi znakomite efekty.
Jaki miód na odporność? – właściwości przeciwzapalne i nie tylko
Jaki jest najlepszy miód na odporność? Na to pytanie nie da się odpowiedzieć całkowicie jednoznacznie, ponieważ każdy rodzaj miodu wykazuje nieco inne właściwości. Przykładowo miód akacjowy ma szczególnie dobre działanie przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie pomaga wzmacniać odporność. Wykazuje również właściwości pomagające w łagodzeniu chorób układu pokarmowego, więc jest wielofunkcyjny. Z kolei do łagodzenia objawów przeziębienia najlepiej sprawdzi się miód lipowy.
Dobry miód na odporność to również wyrób wrzosowy. Ten pszczeli produkt o ciemnej barwie i ostrym smaku oferuje bardzo silne działanie antybakteryjne. Dzięki temu chroni organizm przed bakteriami oraz wirusami. Dodatkowo miód wrzosowy ma też pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego. Bardzo silne właściwości antybakteryjne wykazuje również popularny ostatnio miód manuka. Podobne działanie mają również produkty nawłociowe, które dodatkowo działają też antyseptycznie. Obydwa rodzaje wyrobów skutecznie wzmacniają organizm.
Miód na przeziębienie – co stosować, kiedy już zachorujesz?
Niektóre miody, oprócz budowania odporności, dobrze sprawdzają się jako wsparcie w łagodzeniu objawów przeziębienia. Doskonale sprawdzi się na przykład miód malinowy, który wyróżnia się łagodnym i słodkim aromatem, a także właściwościami rozgrzewającymi. Ma też działanie napotne, dzięki któremu z chorego organizmu usuwane są toksyny. Wszystko to prowadzi do eliminacji chorobowych dolegliwości oraz poprawy ogólnego samopoczucia.
Równie skuteczny, o ile nie lepszy, na objawy przeziębienia jest wspomniany wyżej miód lipowy. Jego moc tkwi w silnym działaniu bakteriobójczym i antyseptycznym. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy pomaga w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Łagodzi katar i kaszel spowodowany wysuszeniem krtani. Ma też właściwości łagodzące i kojące i jest świetnym dodatkiem do produktów przeciwkaszlowych, np. tabletek do ssania. Co więcej, jeśli zastanawiasz się, jaki miód na ból gardła sprawdzi się najlepiej, to lipowy jest dobrą odpowiedzią.
Jaki miód na kaszel? – najlepsze produkty łagodzące górne drogi oddechowe
Nie tylko miód lipowy ma właściwości łagodzące kaszel i poprawiające stan gardła. Wśród miodów na drogi oddechowe warto wyróżnić także produkty spadziowe oraz gryczane. Miody te świetnie wspomagają organizm przy stanach zapalnych gardła, ale nie tylko. Wyrób spadziowy to również doskonały miód na płuca czy oskrzela. Przy zapaleniach tych narządów oddechowych potrafi zdziałać cuda.
W zwalczaniu kaszlu oraz kataru może pomóc miód wielokwiatowy. Jego właściwości bywają różne, ponieważ zależą od rodzaju kwiatów, z których pszczoły pobrały nektar do produkcji wyrobu. Niemniej jednak działanie uodparniające i poprawiające działanie górnych dróg oddechowych jest wspólne dla większości wielokwiatowych produktów. Jest więc dobrym wyborem przy łagodzeniu kaszlu, kataru, bólu gardła czy ogólnego osłabienia organizmu w czasie przeziębienia bądź grypy. Pamiętaj jednak, że miód sam w sobie nie jest lekarstwem, a jego właściwości mają jedynie wspomóc leczenie i skrócić czas infekcji. Jeśli mimo stosowania domowych sposobów na infekcje, odpoczynku i odżywiania organizmu przeciwzapalnym jedzeniem, objawy się nasilają, koniecznie skonsultuj się z lekarzem.
Jak stosować miód na odporność?
Wielość właściwości prozdrowotnych sprawia, że naprawdę warto stosować miód na przeziębienie. Jak podawać ten wyrób? Jest na to kilka sposobów. Najprostsze rozwiązanie to po prostu jedzenie samego miodu. Regularne spożywanie 2 lub 3 łyżeczek dziennie może przynieść spektakularne efekty zdrowotne.
Miód na odporność można też spożywać w formie pitnej. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań na odżywienie organizmu w trakcie choroby jest picie herbaty uzupełnionej o miód z cytryną. Pamiętaj jednak, że miód traci swoje właściwości w temperaturze wyższej niż 40 stopni. Jeśli chcesz, by zadziałał, poczekaj, aż herbata ostygnie, zanim dodasz do niej łyżeczkę płynnego miodu. Na odporność sprawdzi się także domowej roboty syrop z miodem, imbirem, kurkumą oraz cynamonem. Dodatek tego ostatniego pomoże w rozgrzaniu organizmu, dzięki czemu poprawie ulegnie samopoczucie podczas gorączki.
W celu zwiększenia odporności można też pić miód z ciepłym mlekiem. Przy przeziębieniach dobrze sprawdza się mieszanka wody z imbirem, dużą ilością soku z cytryny oraz miodem. Podczas przygotowywania napojów z dodatkiem miodu, pamiętaj o tym, aby nie dodawać wyrobu pszczelarskiego do zbyt gorących roztworów. Przy temperaturze 40°C lub większej miód traci swoje właściwości zdrowotne i staje się po prostu słodkim dodatkiem.
Miód na odporność dla dziecka – który wyrób będzie najlepszy?
Dobrze by było, aby miód na odporność nie tylko wspomagał organizm, ale i smakował. Walory smakowe są ważne zwłaszcza w przypadku najmłodszych, którzy potrafią być naprawdę wybredni w kwestii jedzenia. Jeśli chcesz podawać miód choremu dziecku, postaw na produkt o słodkim aromacie. Takie właściwości mają na przykład miody lipowe czy też malinowe. Miód wielokwiatowy, pozyskiwany z różnych gatunków kwiatów, może być również dobrym wyborem dla dzieci. Jest łagodniejszy w smaku niż niektóre inne odmiany miodu. Raczej unikaj podawania dzieciom miodów o wyrazistych i ostrych smakach. Maluchy łatwo mogą zrazić się do produktów wrzosowych oraz spadziowych.
Możesz też dodawać miód do przestudzonego naparu z suszonych malin i kwiatów lipy lub ciepłej wody z cytryną. Pamiętaj jednak, by upewnić się najpierw, czy dziecko nie ma uczulenia na pyłki. Zwróć też koniecznie uwagę na to, skąd pochodzi miód. Wybieraj certyfikowane produkty od lokalnych dostawców, a wystrzegaj się miodów z supermarketów. Nawet te z etykietą „miód z pasieki” mogą mieć w składzie sztuczne substancje, które raczej nie pomogą dziecku wrócić do zdrowia.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr