Kawa bulletproof coffee

Kawa z masłem – jak zrobić słynne Bulletproof Coffee?

19 czerwca 2025
5 min

Choć połączenie kawy z masłem może brzmieć dość nietypowo, Bulletproof Coffee zyskała ogromną popularność, szczególnie wśród osób stosujących dietę niskowęglowodanową i ketogeniczną. Czym dokładnie jest ten napój i czy na pewno warto dać mu szansę? Sprawdź!

Co to jest Bulletproof Coffee?

Bulletproof Coffee to napój nazywany po polsku także kawą kuloodporną, który łączy w sobie świeżo zaparzoną kawę, dobrej jakości masło i olej MCT (powstaje on w procesie obróbki surowego oleju kokosowego). To wyjątkowe połączenie zostało spopularyzowane przez Dave’a Aspreya, znanego amerykańskiego przedsiębiorcę i entuzjastę zdrowego stylu życia.

 

Pomysł na Bulletproof Coffee narodził się w głowie Dave’a podczas jego podróży do Tybetu, gdzie miejscowi raczyli się herbatą z dodatkiem masła. Właśnie ta praktyka stała się inspiracją do stworzenia nowoczesnej wersji napoju, bazującego na kawie. Trunek to z jednej strony spory zastrzyk energii, a z drugiej źródło tłuszczów nasyconych – cenionych przede wszystkim w diecie ketogenicznej jako główne źródło paliwa dla organizmu.

Kawa z masłem – właściwości trunku

W przypadku kawy z masłem należy mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie wskazywane przez jej pomysłodawcę właściwości są naukowo udowodnione. Asprey twierdzi bowiem m.in., że wraz z innymi sztuczkami zdrowotnymi napój pomógł mu zwiększyć wynik IQ o ponad 20 punktów. Oto garść potencjalnych korzyści, jakie może nieść kuloodporna filiżanka trunku:

 

  • długotrwała energia – dzięki obecności tłuszczów nasyconych i oleju MCT kawa z masłem nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. To może przekładać się na stabilniejszy poziom energii i mniejsze ryzyko tzw. zjazdu energetycznego w ciągu dnia;
  • podtrzymanie ketozy – napój zawiera wyłącznie tłuszcze i nie dostarcza praktycznie żadnych cukrów, przez co może wspierać utrzymanie stanu, w którym ciało czerpie energię głównie z tłuszczów, a nie z glukozy. To ceniona właściwość trunku wśród osób na diecie ketogenicznej;
  • dłuższe uczucie sytości – napój może dawać uczucie dłuższego nasycenia niż sama kawa, przez co cieszy się też popularnością wśród zwolenników np. postu przerywanego;
  • wsparcie pracy mózgu – taka kawa może wspierać funkcje poznawcze, koncentrację i jasność umysłu, dlatego nierzadko sięgają po nią osoby pracujące umysłowo.

 

Choć Bulletproof Coffee może oferować pewne zalety, warto pamiętać, że nie zastępuje pełnowartościowego śniadania i nie jest napojem odpowiednim dla każdego. Jak w przypadku wszystkich dietetycznych eksperymentów, klucz tkwi w rozsądku i obserwowaniu własnego organizmu.

 

Kawa z masłem nie może stanowić substytutu zdrowej diety. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości ze strony organizmu należy konsultować się z lekarzem. U niektórych napój ten będzie przynosił korzystne działanie, a inni mogą nie poczuć żadnej różnicy poza smakiem.

Smaczna kawa z masłem – przepis krok po kroku

Bulletproof Coffee jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc możesz łatwo przetestować ją we własnym domu. Oto jak ją przyrządzić krok po kroku:

 

  • zaparz kawę w ekspresie, dripie, kawiarce lub tak, jak lubisz najbardziej (ok. 250 ml);
  • do gorącego naparu dodaj tłuszcze – łyżkę masła i łyżkę oleju MCT lub ewentualnie oleju kokosowego;
  • zblenduj całość lub bardzo dokładnie wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.

 

W InPost Fresh znajdziesz szeroki wybór kaw, więc bez trudu dopasujesz rodzaj ziaren do swoich preferencji. Możesz zamówić tam także gotowe produkty typu „energia do kawy”. To specjalne mieszanki tłuszczów i niekiedy dodatkowych przypraw, które pozwalają jeszcze prościej przygotować kuloodporny trunek.

 

A jeśli chcesz poeksperymentować ze smakiem napoju, wypróbuj kawę z masłem orzechowym:

 

  • podgrzej ok. 100 ml mleka;
  • dodaj do niego łyżkę masła orzechowego i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj blenderem;
  • zaparz małą filiżankę swojej ulubionej kawy;
  • do masy mleczno-orzechowej wlej gorącą kawę i dokładnie wymieszaj.

 

Pamiętaj jednak, że kawa z masłem orzechowym to nie typowa Bulletproof Coffee. Stanowi po prostu ciekawą propozycję aromatycznego napoju np. na okres jesienno-zimowy.

Kawa z masłem – przeciwwskazania do spożycia

Choć kawa z masłem cieszy się powodzeniem wśród zwolenników diety ketogenicznej, nie każdy powinien po nią sięgać. Do przeciwwskazań do spożywania takiego napoju należą, np.:

 

  • problemy z układem sercowo-naczyniowym – osoby zmagające się z chorobami serca lub podwyższonym poziomem cholesterolu powinny skonsultować spożywanie takiej kawy z lekarzem. Liczne tłuszcze nasycone mogą nawet zwiększać ryzyko miażdżycy;
  • zaburzenia trawienia tłuszczów – niektóre osoby mają trudności z trawieniem tłuszczów, więc napój może u nich prowadzić do różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak bóle brzucha, biegunka, uczucie ciężkości czy nudności;
  • ciąża – znaczna większość specjalistów odradza w ogóle stosowanie diety ketogenicznej i innych znaczących eksperymentów związanych z żywieniem w czasie ciąży.

Ile kalorii ma kawa z masłem?

Kawa z masłem to napój wysokokaloryczny. W przeciwieństwie do klasycznej czarnej kawy, która ma praktycznie zerową wartość energetyczną, ta wersja dostarcza organizmowi sporo tłuszczu i kalorii. Przyjmując, że łyżka masła (ok. 15 g) to ok. 110–120 kcal, a łyżka oleju MCT lub oleju kokosowego (też ok. 15 g) to ok. 120–130 kcal, to łączna wartość energetyczna napoju wynosi mniej więcej 230–250 kcal na porcję (nie licząc samej kawy o znikomej kaloryce).

 

Wysoka kaloryczność kawy z masłem sprawia, że trzeba świadomie wkomponować ją w codzienny jadłospis. To szczególnie ważne, jeśli zależy Ci na osiągnięciu konkretnych celów sylwetkowych, a w szczególności redukcji masy ciała. Nawet zdrowe składniki, spożywane w nadmiarze, mogą utrudniać drogę do wymarzonej sylwetki.

 

Zanim wprowadzisz kawę z masłem do swojego codziennego menu, weź pod uwagę swój stan zdrowia, styl życia i cel żywieniowy. A jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, najlepiej skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem. Rozsądek to podstawa!

Czytaj również