Kawa to napój, który można łatwo dopasować do własnego gustu na nieskończenie wiele sposobów. Oprócz wyboru ziaren czy sposobu parzenia ważne jest to, co doda się do filiżanki, by stworzyć wyjątkowy napar. Dowiedz się, czym warto wzbogacić smak trunku!
Dla wielu osób idealnym i wręcz obowiązkowym uzupełnieniem kawy jest odrobina słodyczy, ponieważ nie przepadają za charakterystyczną goryczką naparu. Najbardziej klasyczne rozwiązanie to oczywiście cukier, ale coraz częściej zastępuje się go miodem czy syropem klonowym. Popularne są również specjalne syropy smakowe, np. waniliowy, karmelowy, orzechowy czy czekoladowy, które w kilka sekund zmieniają zwykłą filiżankę w aromatyczny deser.
W kawiarniach poza klasyczną czarną kawą czy niewielkim espresso da się zamówić również mleczne kompozycje, takie jak cappuccino, latte czy flat white. Dodatek mleka doskonale przełamuje kawowe nuty, zmniejszając kwasowość trunku.
Jeśli jednak masz ochotę na coś mniej oczywistego, do kawy możesz dodać szczyptę słodkiego kakao lub kostkę czekolady, która rozpuści się w gorącym napoju, nadając mu wyjątkowy smak. W wersji deserowej warto pokusić się o dodatek bitej śmietany, posypanej wiórkami kokosowymi lub startą skórką pomarańczy.
Gdy sięgnie się po odpowiednie ziarna, kawa sama w sobie zachwyca bogactwem smaku i aromatu. Jednak odpowiednio dobrane dodatki mogą jeszcze mocniej podkreślić jej charakter. Wielbiciele intensywnych, głębokich nut często sięgają po przyprawy korzenne, takie jak:
Co ciekawe, jednym z proponowanych dodatków jest nawet pieprz. Natomiast do podbicia naturalnej kwasowości kawy świetnie nadają się także cytrusy, np. cienki plasterek cytryny, nieco soku pomarańczowego czy kilka kropli soku z limonki. Doskonale podkręcą smak kaw parzonych metodami alternatywnymi. W wersji na zimno, np. cold brew, sprawdzą się też świeże listki mięty.
Warto również pójść o krok dalej niż klasyczne cappuccino czy latte. W kawach mlecznych spienione mleko można uzupełnić dodatkiem wanilii, odrobiny miodu lub syropu, co stworzy napój o jeszcze bogatszym smaku. A jeśli zależy Ci na intensyfikacji aromatu napoju bez słodzenia, wystarczy dodać szczyptę soli. To trik, który wydobywa ukryte nuty smakowe i minimalizuje gorycz.
Mijające pory roku to doskonałe inspiracje do poszukiwania nowych smaków, jakie można dodać do kawy. Jesienią i zimą szczególnie sprawdzają się przyprawy korzenne. Wystarczy dodać np. szczyptę cynamonu do zmielonych ziaren przed zaparzeniem albo wsypać ją do gotowego naparu. Jeśli lubisz bogatsze smaki, spróbuj wzbogacić napój mlekiem i kostką gorzkiej czekolady, która stworzy gęstą i aromatyczną mokkę.
Zimą warto też sięgnąć po odrobinę słodyczy. Cappuccino lub latte udekorowane bitą śmietaną i małymi piankami marshmallow na wierzchu zachwycą i smakiem, i wyglądem. To sprawdzony hit na mroźne popołudnia z książką. Trzeba jednak przyznać, że najbardziej kultowy napój sezonowy to pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa mleczna z dodatkiem syropu dyniowego i mieszanki przypraw korzennych.
Pumpkin spice latte można przygotować na dwa sposoby. Oto wersja z gotowych produktów:
A jeśli wolisz przygotować syrop do kawy samodzielnie, oto niezbędne składniki:
Jak przygotować syrop na własną rękę? Oto instrukcja krok po kroku:
Aby przygotować domowe pumpkin spice latte, wystarczy zamienić gotowy syrop ze sklepu na własną miksturę. W efekcie powstaje napój, który pachnie jesienią i zimą, otula aromatem przypraw i ma lekko słodki, dyniowy posmak.
Natomiast wiosną i latem kawa może nabrać zupełnie innego oblicza. W cieplejsze dni warto postawić na wersje na zimno, np. kawę mrożoną z syropem kokosowym, waniliowym lub migdałowym, cold brew z dodatkiem świeżej mięty czy kostek lodu z zamrożonymi owocami. Sporą popularnością cieszy się połączenie espresso z tonikiem. Zdecydowanie orzeźwia i zaskakuje intensywnym, cytrusowym aromatem.
Kawa sama w sobie ma wiele właściwości prozdrowotnych, choć istnieją przypadki, w których nie powinno się jej spożywać. Ma to miejsce np. przy niektórych schorzeniach układu pokarmowego. Warto też pamiętać o tym, że wiele dodatków może uczynić napój dość kalorycznym i niezbyt dobrze widzianym w zdrowej, zbilansowanej diecie na co dzień.
Przykładowo, kawa z czekoladą czy słodzonymi syropami jest pyszna, ale lepiej nie pić jej codziennie, lecz raz na jakiś czas. Aby uczynić swój codzienny napój nieco zdrowszym, zwykle pierwszą rzeczą do zmiany okazuje się cukier. Jeśli chcesz ograniczyć jego ilość lub całkowicie go wyeliminować, warto sięgnąć po naturalne zamienniki.
Dobrym wyborem może być miód, ponieważ dostarcza do organizmu witaminy i minerały. Trzeba jednak pamiętać, że traci on swoje właściwości w bardzo gorących napojach. Najlepiej dodać go wtedy, gdy kawa już nieco przestygnie. U niektórych sprawdzi się też cukier kokosowy, który ma niższy indeks glikemiczny niż biały. Z kolei mniej kaloryczna i bezkaloryczna alternatywa to kolejno ksylitol i erytrytol. Nie powodują one tak gwałtownych wzrostów cukru we krwi.
Poza tym można wzbogacić kawę o właściwości prozdrowotne takich dodatków jak cynamon czy kardamon. Niektórzy dodają do naparu olej kokosowy lub masło klarowane. To element tzw. kawy kuloodpornej, popularnej wśród osób na diecie ketogenicznej. Trzeba jednak liczyć się z tym, że taki trunek ma zdecydowanie więcej kalorii.
Nie zapominaj też o mleku. Jeśli chcesz, aby Twoja kawa była nieco lżejsza, spróbuj zamienić tradycyjne mleko krowie na napoje roślinne. Dobrze sprawdzają się migdałowe, owsiane, sojowe czy ryżowe. Najlepiej sięgać po wersje wzbogacone o wapń i bez dodatku cukru. Takie zamienniki mogą być pełnowartościową alternatywą dla mleka zwierzęcego np. dla wegan.
Kiedy odwiedzają Cię goście, możesz łatwo ozdobić ich kawy bez konieczności zmieniana smaku ulubionych trunków. Świetną propozycję stanowią jadalne kwiaty, np. bratki, fiołki czy lawenda. Pięknie prezentują się na wierzchu cappuccino czy latte, a przy okazji nadają napojowi subtelny aromat.
W chłodniejsze dni warto zaskoczyć gości kawą z bitą śmietaną i dodatkiem przypraw na wierzchu. Latem można im podać orzeźwiające cold brew z kostkami lodu zamrożonymi z np. dodatkiem listków mięty. Znakomicie sprawdzi się też orange espresso, czyli kawa z sokiem pomarańczowym.
Jeśli szukasz pysznych kaw i masy różnorodnych dodatków, zajrzyj do InPost Fresh. Oferujemy liczne produkty wysokiej jakości, które odmienią Twój codzienny rytuał picia kawy.
Letnie miesiące to idealny czas na lekkie, orzeźwiające napoje, które nie tylko gaszą pragnienie, ale także dodają energii. Wśród nich niekwestionowanym faworytem jest kawa mrożona. Przepis na ten nap
Kawa rumowa to łączy w sobie wyrazisty aromat świeżo parzonych ziaren i głęboki, szlachetny smak alkoholu. Niektórzy rozkoszują się nią w zimowe popołudnia, a inni traktują niczym deser. Choć kojarzy
Kawa pistacjowa to nietuzinkowa propozycja dla wszystkich osób, które chcą nadać codziennemu rytuałowi picia kawy nowy, niebanalny charakter. Subtelny smak pistacji łączy się tu z głęboką, kawową bazą