Wyjątkowej kawy możesz posmakować nie tylko w kawiarni, ale także w domowym zaciszu. Jednym ze sposobów na skosztowanie wyjątkowych smaków jest przygotowanie napoju na zimno. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co to jest cold brew i jak ją przygotować, chętnie Ci o tym powiemy.
Cold brew to napój, który powstaje poprzez namaczanie zmielonej kawy w zimnej wodzie. Ten proces nazywany jest też macerowaniem. Stąd właśnie bierze się drugie określenie tego napitku – kawa macerowana.
Grubo zmielone ziarna kawy należy moczyć w wodzie przez przynajmniej 12 godzin. Maksymalny czas, który można poświęcić na tę czynność, to doba. W zależności od tego, jak długo trwa maceracja, uzyskuje się inny smak napoju. Innymi słowy, im dłużej ziarna leżą w cieczy, tym kawa ma bardziej złożony smak, a do tego przeważnie jest mocniejsza.
Najlepsza kawa do cold brew nie istnieje. Tylko Ty jesteś w stanie o tym zdecydować. W trakcie zakupu ziaren w InPost Fresh zwróć uwagę między innymi na stopień ich wypalenia:
O tym, jaki smak cold brew uzyskasz, decydują też rodzaje ziaren. Możesz wybrać kawę typu:
Oprócz tego pamiętaj o macerowaniu zmielonych ziaren kawy w odpowiedniej wodzie. Płyn powinien być przefiltrowany. Alternatywą cieczy z kranu jest woda źródlana.
Cold brew przygotuj w proporcjach 1:8. Innymi słowy, na 100 g zmielonych ziaren kawy powinno przypaść 800 ml wody.
Niewykluczone, że po przetestowaniu smaku napoju uznasz, że jest za słaby. To możliwe, ponieważ kawa podawana na zimno ma mniej smaku i aromatu niż gorący napar. Do uzyskania wyrazistszego cold brew zastosuj inne proporcje – 1:5 albo 1:4.
Kto wie, czy nie będziesz mieć odwrotnego zdania. Jeżeli cold brew w proporcjach 1:8 okaże się dla Ciebie zbyt mocna, wybierz wariant 1:9. Poniżej tej wartości lepiej jednak nie schodzić, ponieważ kawa będzie wtedy naprawdę słaba.
Podstawowy przepis na cold brew jest prosty, choć samo przygotowanie kawy wymaga czasu. W celu jej przyrządzenia:
Ze smakiem cold brew możesz jeszcze bardziej poeksperymentować. W tym celu do zmielonych ziaren i wody dodaj np. sproszkowany cynamon, laskę wanilii, mleko kokosowe albo syrop smakowy.
Niezależnie od tego, na jaki smak cold brew postawisz, odpowiednie składniki kupisz w naszym sklepie. Półki InPost Fresh uginają się od różnych ziaren kaw wypalanych na każdy sposób. Mało tego, u nas znajdziesz też przyprawy i syropy, dzięki którym Twoje kawy staną się jeszcze smaczniejsze.
Każdy rodzaj kawy jest inny pod względem barwy, smaku i rytuału przygotowania. Jedną z mniej oczywistych, ale coraz chętniej wybieranych propozycji jest lungo. Ten czarny napój ma wiele wspólnego z kl
Mała, intensywna, aromatyczna. To właśnie espresso, które jest czymś znacznie więcej niż zwykłą filiżanką kawy. To symbol włoskiej tradycji, rytuał dla koneserów i codzienny zastrzyk energii dla milio
Lubisz mocną kawę? W takim razie zainteresuje Cię doppio. Ten sposób jej parzenia jest prosty, a więc możesz przygotować napój w domu. Wystarczą składniki z InPost Fresh i nasz przepis. Sprawdź koniec