Wyjątkowej kawy możesz posmakować nie tylko w kawiarni, ale także w domowym zaciszu. Jednym ze sposobów na skosztowanie wyjątkowych smaków jest przygotowanie napoju na zimno. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co to jest cold brew i jak ją przygotować, chętnie Ci o tym powiemy.
Cold brew to napój, który powstaje poprzez namaczanie zmielonej kawy w zimnej wodzie. Ten proces nazywany jest też macerowaniem. Stąd właśnie bierze się drugie określenie tego napitku – kawa macerowana.
Grubo zmielone ziarna kawy należy moczyć w wodzie przez przynajmniej 12 godzin. Maksymalny czas, który można poświęcić na tę czynność, to doba. W zależności od tego, jak długo trwa maceracja, uzyskuje się inny smak napoju. Innymi słowy, im dłużej ziarna leżą w cieczy, tym kawa ma bardziej złożony smak, a do tego przeważnie jest mocniejsza.
Najlepsza kawa do cold brew nie istnieje. Tylko Ty jesteś w stanie o tym zdecydować. W trakcie zakupu ziaren w InPost Fresh zwróć uwagę między innymi na stopień ich wypalenia:
O tym, jaki smak cold brew uzyskasz, decydują też rodzaje ziaren. Możesz wybrać kawę typu:
Oprócz tego pamiętaj o macerowaniu zmielonych ziaren kawy w odpowiedniej wodzie. Płyn powinien być przefiltrowany. Alternatywą cieczy z kranu jest woda źródlana.
Cold brew przygotuj w proporcjach 1:8. Innymi słowy, na 100 g zmielonych ziaren kawy powinno przypaść 800 ml wody.
Niewykluczone, że po przetestowaniu smaku napoju uznasz, że jest za słaby. To możliwe, ponieważ kawa podawana na zimno ma mniej smaku i aromatu niż gorący napar. Do uzyskania wyrazistszego cold brew zastosuj inne proporcje – 1:5 albo 1:4.
Kto wie, czy nie będziesz mieć odwrotnego zdania. Jeżeli cold brew w proporcjach 1:8 okaże się dla Ciebie zbyt mocna, wybierz wariant 1:9. Poniżej tej wartości lepiej jednak nie schodzić, ponieważ kawa będzie wtedy naprawdę słaba.
Podstawowy przepis na cold brew jest prosty, choć samo przygotowanie kawy wymaga czasu. W celu jej przyrządzenia:
Ze smakiem cold brew możesz jeszcze bardziej poeksperymentować. W tym celu do zmielonych ziaren i wody dodaj np. sproszkowany cynamon, laskę wanilii, mleko kokosowe albo syrop smakowy.
Niezależnie od tego, na jaki smak cold brew postawisz, odpowiednie składniki kupisz w naszym sklepie. Półki InPost Fresh uginają się od różnych ziaren kaw wypalanych na każdy sposób. Mało tego, u nas znajdziesz też przyprawy i syropy, dzięki którym Twoje kawy staną się jeszcze smaczniejsze.
Intensywny smak espresso to nie wszystko, co można poczuć po wypiciu tego rodzaju kawy. Dodanie do niej martini daje okazję spróbowania czegoś wyjątkowego. Chcesz spróbować? Świetnie, w takim razie po
Nie masz już ochoty na picie zwykłej kawy? A może lubisz poznawać jej nowe smaki? Jeśli tak, powiemy Ci, co to jest kawa po irlandzku i jak ją przygotować. Coś czujemy, że taki wariant czarnego napoju
Choć połączenie kawy z masłem może brzmieć dość nietypowo, Bulletproof Coffee zyskała ogromną popularność, szczególnie wśród osób stosujących dietę niskowęglowodanową i ketogeniczną. Czym dokładnie je