Kawa typu cold brew w szklance

Cold brew – jak zrobić idealną kawę macerowaną?

3 czerwca 2025
5 min

Wyjątkowej kawy możesz posmakować nie tylko w kawiarni, ale także w domowym zaciszu. Jednym ze sposobów na skosztowanie wyjątkowych smaków jest przygotowanie napoju na zimno. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co to jest cold brew i jak ją przygotować, chętnie Ci o tym powiemy.

Czym jest kawa cold brew?

Cold brew to napój, który powstaje poprzez namaczanie zmielonej kawy w zimnej wodzie. Ten proces nazywany jest też macerowaniem. Stąd właśnie bierze się drugie określenie tego napitku – kawa macerowana.

Grubo zmielone ziarna kawy należy moczyć w wodzie przez przynajmniej 12 godzin. Maksymalny czas, który można poświęcić na tę czynność, to doba. W zależności od tego, jak długo trwa maceracja, uzyskuje się inny smak napoju. Innymi słowy, im dłużej ziarna leżą w cieczy, tym kawa ma bardziej złożony smak, a do tego przeważnie jest mocniejsza.

Jaka kawa do cold brew jest dobra?

Najlepsza kawa do cold brew nie istnieje. Tylko Ty jesteś w stanie o tym zdecydować. W trakcie zakupu ziaren w InPost Fresh zwróć uwagę między innymi na stopień ich wypalenia:

 

  • jasne – czyli light roast dające większą kwasowość, a niekiedy również delikatny owocowy posmak;
  • średnie – zwane medium roast, które zapewnia balans między kwaskowatością a goryczą;
  • ciemne – nazywane dark roast będące gwarancją intensywnej gorzkości, często przełamywanej przez słodycz.

 

O tym, jaki smak cold brew uzyskasz, decydują też rodzaje ziaren. Możesz wybrać kawę typu:

 

  • Arabica – klasyczną, dość łagodną i słodkawą odmianę ziaren;
  • Robusta – mocniejszą, czyli o większej zawartości kofeiny, a do tego posmakiem kakao;
  • lokalnego – kolumbijską, etiopską i inne zaskakujące smakami typy, np. nutami cytrusów.

 

Oprócz tego pamiętaj o macerowaniu zmielonych ziaren kawy w odpowiedniej wodzie. Płyn powinien być przefiltrowany. Alternatywą cieczy z kranu jest woda źródlana.

Kawa cold brew – proporcje

Cold brew przygotuj w proporcjach 1:8. Innymi słowy, na 100 g zmielonych ziaren kawy powinno przypaść 800 ml wody.

 

Niewykluczone, że po przetestowaniu smaku napoju uznasz, że jest za słaby. To możliwe, ponieważ kawa podawana na zimno ma mniej smaku i aromatu niż gorący napar. Do uzyskania wyrazistszego cold brew zastosuj inne proporcje – 1:5 albo 1:4.

 

Kto wie, czy nie będziesz mieć odwrotnego zdania. Jeżeli cold brew w proporcjach 1:8 okaże się dla Ciebie zbyt mocna, wybierz wariant 1:9. Poniżej tej wartości lepiej jednak nie schodzić, ponieważ kawa będzie wtedy naprawdę słaba.

Jak zrobić cold brew?

Podstawowy przepis na cold brew jest prosty, choć samo przygotowanie kawy wymaga czasu. W celu jej przyrządzenia:

 

  1. zmiel ziarna na grube cząstki;
  2. zważ składnik i zastosuj podane wcześniej proporcje;
  3. zalej zmielone ziarna odpowiednią ilością wody;
  4. naczynie z półproduktem przykryj np. ścierką kuchenną;
  5. odstaw cold brew do lodówki na przynajmniej 12 godzin;
  6. po wyjęciu z lodówki przefiltruj kawę przez gazę;
  7. przelej napój do szklanek;
  8. dla uzyskania jeszcze lepszego efektu dodaj kostki lodu do kawy.

 

Ze smakiem cold brew możesz jeszcze bardziej poeksperymentować. W tym celu do zmielonych ziaren i wody dodaj np. sproszkowany cynamon, laskę wanilii, mleko kokosowe albo syrop smakowy.

Ogromny wybór kaw (nie tylko) do cold brew w InPost Fresh

Niezależnie od tego, na jaki smak cold brew postawisz, odpowiednie składniki kupisz w naszym sklepie. Półki InPost Fresh uginają się od różnych ziaren kaw wypalanych na każdy sposób. Mało tego, u nas znajdziesz też przyprawy i syropy, dzięki którym Twoje kawy staną się jeszcze smaczniejsze.

Czytaj również