- Strona główna
- Blog
- Przepisy na napoje
- Cold brew – jak zrobić idealną kawę macerowaną?

Cold brew – jak zrobić idealną kawę macerowaną?
Wyjątkowej kawy możesz posmakować nie tylko w kawiarni, ale także w domowym zaciszu. Jednym ze sposobów na skosztowanie wyjątkowych smaków jest przygotowanie napoju na zimno. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co to jest cold brew i jak ją przygotować, chętnie Ci o tym powiemy.
Czym jest kawa cold brew?
Cold brew to napój, który powstaje poprzez namaczanie zmielonej kawy w zimnej wodzie. Ten proces nazywany jest też macerowaniem. Stąd właśnie bierze się drugie określenie tego napitku – kawa macerowana.
Grubo zmielone ziarna kawy należy moczyć w wodzie przez przynajmniej 12 godzin. Maksymalny czas, który można poświęcić na tę czynność, to doba. W zależności od tego, jak długo trwa maceracja, uzyskuje się inny smak napoju. Innymi słowy, im dłużej ziarna leżą w cieczy, tym kawa ma bardziej złożony smak, a do tego przeważnie jest mocniejsza.
Jaka kawa do cold brew jest dobra?
Najlepsza kawa do cold brew nie istnieje. Tylko Ty jesteś w stanie o tym zdecydować. W trakcie zakupu ziaren w InPost Fresh zwróć uwagę między innymi na stopień ich wypalenia:
- jasne – czyli light roast dające większą kwasowość, a niekiedy również delikatny owocowy posmak;
- średnie – zwane medium roast, które zapewnia balans między kwaskowatością a goryczą;
- ciemne – nazywane dark roast będące gwarancją intensywnej gorzkości, często przełamywanej przez słodycz.
O tym, jaki smak cold brew uzyskasz, decydują też rodzaje ziaren. Możesz wybrać kawę typu:
- Arabica – klasyczną, dość łagodną i słodkawą odmianę ziaren;
- Robusta – mocniejszą, czyli o większej zawartości kofeiny, a do tego posmakiem kakao;
- lokalnego – kolumbijską, etiopską i inne zaskakujące smakami typy, np. nutami cytrusów.
Oprócz tego pamiętaj o macerowaniu zmielonych ziaren kawy w odpowiedniej wodzie. Płyn powinien być przefiltrowany. Alternatywą cieczy z kranu jest woda źródlana.
Kawa cold brew – proporcje
Cold brew przygotuj w proporcjach 1:8. Innymi słowy, na 100 g zmielonych ziaren kawy powinno przypaść 800 ml wody.
Niewykluczone, że po przetestowaniu smaku napoju uznasz, że jest za słaby. To możliwe, ponieważ kawa podawana na zimno ma mniej smaku i aromatu niż gorący napar. Do uzyskania wyrazistszego cold brew zastosuj inne proporcje – 1:5 albo 1:4.
Kto wie, czy nie będziesz mieć odwrotnego zdania. Jeżeli cold brew w proporcjach 1:8 okaże się dla Ciebie zbyt mocna, wybierz wariant 1:9. Poniżej tej wartości lepiej jednak nie schodzić, ponieważ kawa będzie wtedy naprawdę słaba.
Jak zrobić cold brew?
Podstawowy przepis na cold brew jest prosty, choć samo przygotowanie kawy wymaga czasu. W celu jej przyrządzenia:
- zmiel ziarna na grube cząstki;
- zważ składnik i zastosuj podane wcześniej proporcje;
- zalej zmielone ziarna odpowiednią ilością wody;
- naczynie z półproduktem przykryj np. ścierką kuchenną;
- odstaw cold brew do lodówki na przynajmniej 12 godzin;
- po wyjęciu z lodówki przefiltruj kawę przez gazę;
- przelej napój do szklanek;
- dla uzyskania jeszcze lepszego efektu dodaj kostki lodu do kawy.
Ze smakiem cold brew możesz jeszcze bardziej poeksperymentować. W tym celu do zmielonych ziaren i wody dodaj np. sproszkowany cynamon, laskę wanilii, mleko kokosowe albo syrop smakowy.
Ogromny wybór kaw (nie tylko) do cold brew w InPost Fresh
Niezależnie od tego, na jaki smak cold brew postawisz, odpowiednie składniki kupisz w naszym sklepie. Półki InPost Fresh uginają się od różnych ziaren kaw wypalanych na każdy sposób. Mało tego, u nas znajdziesz też przyprawy i syropy, dzięki którym Twoje kawy staną się jeszcze smaczniejsze.
Czytaj również

Espresso lungo – co to za kawa i jak ją zrobić?
Każdy rodzaj kawy jest inny pod względem barwy, smaku i rytuału przygotowania. Jedną z mniej oczywistych, ale coraz chętniej wybieranych propozycji jest lungo. Ten czarny napój ma wiele wspólnego z kl

Kawa espresso – jak ją przyrządzić i poprawnie pić?
Mała, intensywna, aromatyczna. To właśnie espresso, które jest czymś znacznie więcej niż zwykłą filiżanką kawy. To symbol włoskiej tradycji, rytuał dla koneserów i codzienny zastrzyk energii dla milio

Kawa doppio – co ją wyróżnia i jak ją przygotować?
Lubisz mocną kawę? W takim razie zainteresuje Cię doppio. Ten sposób jej parzenia jest prosty, a więc możesz przygotować napój w domu. Wystarczą składniki z InPost Fresh i nasz przepis. Sprawdź koniec