Aromat świeżo zmielonej kawy wśród wielu osób uchodzi za jeden z najprzyjemniejszych zapachów. W parze z nim powinien iść też smak. Nie sposób go jednak uzyskać, zalewając gotowy produkt ze słoika czy nawet parząc napój w ekspresie. Jak więc uzyskać prawdziwy smak kawy? Wystarczy stosować się do zasad sztuki jej przygotowania, z której od stuleci słyną mieszkańcy Turcji.
W przeciwieństwie choćby do ryby po grecku, która nie ma nic wspólnego z kuchnią tego kraju, kawa po turecku rzeczywiście wywodzi się z państwa nad Bosforem. Turcy, jako żeglarze i kupcy zetknęli się ze sztuką palenia ziaren kawowca już w XVI wieku. Od tego czasu, z przerwami na zakazy spożycia kawy, pielęgnowali swój sposób jej parzenia. Jak zaparzyć kawę po turecku? Potrzebne będą:
Jak widać, przepis na kawę po turecku jest genialny w swojej prostocie. Taki właśnie jest zamysł stojący za jej przygotowaniem – wydobyć pełnię smaku naparu z kawowca i nic ponadto. Z tego powodu nie dodaje się do niej mleka. Osoby preferujące mniej gorzki smak mogą jednak pokusić się o modyfikację receptury i dodać:
Gdzie kupić potrzebne składniki? Najlepiej w tym celu wykorzystać aplikację InPost Fresh. Dzięki niej nasi klienci mają dostęp do tysięcy produktów z różnych sieci marketów dostępnych w swojej okolicy. Ułatwia to wybór produktów potrzebnych nie tylko do przygotowania kawy po turecku.
Prosty przepis, na który składają się tylko ziarna i woda jest równie łatwy w przygotowaniu. Nie oznacza to jednak, że taki napój da się przygotować szybko. Jak się parzy kawę po turecku? Trzykrotnie, cały czas kontrolując płomień żarzący się pod naczyniem.
* Osoby, dla których oryginalna kawa turecka jest zbyt gorzka, na tym etapie mogą dodać cukier lub przyprawy.
Jak parzyć kawę w tygielku? Na niewielkim ogniu, stopniowo go zwiększając. Co ważne, nie wolno dopuścić wody do temperatury wrzenia.
Po przygotowaniu napoju pozostaje odczekać chwilę, aż fusy opadną na dno tygielka, a następnie przelać do naczyń do picia. Pod tym względem kultura picia kawy po turecku przypomina tę znaną ze spożycia włoskiego espresso. Niewielkie filiżanki zapełnia się do połowy. Do popicia gęstego i mocnego napoju służy woda stawiana w drugim naczyniu.
Letnie miesiące to idealny czas na lekkie, orzeźwiające napoje, które nie tylko gaszą pragnienie, ale także dodają energii. Wśród nich niekwestionowanym faworytem jest kawa mrożona. Przepis na ten nap
Kawa rumowa to łączy w sobie wyrazisty aromat świeżo parzonych ziaren i głęboki, szlachetny smak alkoholu. Niektórzy rozkoszują się nią w zimowe popołudnia, a inni traktują niczym deser. Choć kojarzy
Kawa pistacjowa to nietuzinkowa propozycja dla wszystkich osób, które chcą nadać codziennemu rytuałowi picia kawy nowy, niebanalny charakter. Subtelny smak pistacji łączy się tu z głęboką, kawową bazą