Kawa rumowa to łączy w sobie wyrazisty aromat świeżo parzonych ziaren i głęboki, szlachetny smak alkoholu. Niektórzy rozkoszują się nią w zimowe popołudnia, a inni traktują niczym deser. Choć kojarzy się z rozgrzewającym trunkiem, pojawia się też w wersji mrożonej. Jakie są jej właściwości i co warto o niej wiedzieć?
Kawa z rumem to część tradycji kulinarnej kilku regionów świata. Jednym z najsłynniejszych wariantów jest hiszpański trunek, znany jako carajillo – mocny napar espresso z dodatkiem ciemnego rumu lub innego alkoholu, czasem także z przyprawami lub skórką cytrusową. Napój ten cieszy się szczególną popularnością w Hiszpanii, ale też w Meksyku czy na Kubie, gdzie rum stanowi produkt lokalny.
Kawa rumowa zdobywa popularność w kolejnych częściach świata. Łatwo ją modyfikować – zarówno pod kątem użytego alkoholu (ciemny, złoty lub smakowy rum), jak i dodatków (bita śmietana, przyprawy korzenne).
Warto wspomnieć też o
Kawa z rumem to przede wszystkim napój dla smakoszy ceniących intensywne nuty kawy i dodatku zawierającego procenty. Czy ten napój ma jakieś korzystne właściwości? Z jednej strony mamy klasyczną kawę, działającą pobudzająco dzięki zawartości kofeiny – kofeina poprawia koncentrację, dodaje energii i może delikatnie przyspieszyć metabolizm. Z drugiej strony rum – alkohol, który nie należy do produktów prozdrowotnych.
O napoju tym często mówi się w kontekście chłodnych, zimowych dni, jako sposób na szybkie rozgrzanie organizmu po długim spacerze czy sportach na świeżym powietrzu. Należy zachować umiar i pamiętać, że jest to trunek przeznaczony wyłącznie dla osób dorosłych.
Połączenie kofeiny z alkoholem nie będzie dobre dla każdego. Mimo że może dawać chwilowy przypływ energii, nie jest to napój zalecany do regularnego spożywania. Powinno się go traktować raczej jako dodatek od czasu do czasu czy jako element okolicznościowego menu.
Jak przygotować klasyczne Carajillo? Oto niezbędne składniki:
Do małej szklanki lub kieliszka wlej rum i ewentualnie dodaj odrobinę cukru. Możesz go delikatnie podgrzać, aby lepiej się rozpuścił. Zaparz espresso i od razu dodaj je do alkoholu. Opcjonalnie podaj napój ze skórką cytrynową lub laską cynamonu. Carajillo pije się najczęściej na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Kolejna nazwa kawy z rumem poznana dzisiaj to mazagran. Do jej przygotowania są potrzebne następujące składniki:
Zaparz kawę, posłódź i dokładnie wymieszaj. Pozwól jej lekko ostygnąć. Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Wlej rum i dodaj chłodną kawę. Na koniec możesz dodać na wierzch plasterek cytryny dla orzeźwiającego aromatu.
Kawa rumowa to coś więcej niż tylko sposób na rozgrzanie, chociażby dlatego, że da się ją serwować również na zimno, by móc się nieco schłodzić w upalny dzień. Bywa dobrym akcentem po sycącym obiedzie, a także pasuje do słodkich wypieków, czekoladowych deserów czy lodów. Można ją zaserwować jako efektowny finał kolacji, np. z bitą śmietaną.
Warto jednak pamiętać, że choć kawa rumowa ma niepowtarzalny smak, zawiera alkohol. Należy podawać ją z umiarem i wyłącznie osobom dorosłym. To nie jest propozycja na co dzień ani dla każdego. Osoby z przeciwwskazaniami zdrowotnymi, kobiety w ciąży czy kierowcy powinni z niej zdecydowanie zrezygnować.
Jeśli planujesz podać kawę rumową swoim gościom, zadbaj o jakość składników. W InPost Fresh znajdziesz szeroki wybór kaw, przypraw i dodatków, które pozwolą ci stworzyć idealną kompozycję.
Kawa pistacjowa to nietuzinkowa propozycja dla wszystkich osób, które chcą nadać codziennemu rytuałowi picia kawy nowy, niebanalny charakter. Subtelny smak pistacji łączy się tu z głęboką, kawową bazą
Kawa z amaretto to napój od lat uznawany za symbol włoskiej elegancji i wyrafinowanego smaku. Zarówno w wersji gorącej, jak i jako mrożonej, kawa z amaretto potrafi zaskoczyć i oczarować nie tylko kon
Kawa z mlekiem skondensowanym to napój, który łączy w sobie intensywność aromatycznej kawy z delikatną słodyczą i kremową konsystencją mleczka. Popularna na całym świecie, szczególnie w Hiszpanii i Wi