Kawa to popularny na całym świecie napój, a zależnie od tego, w którym kraju się jest, można spotkać się z różnymi sposobami jego podania. Połączenie kawy z mlekiem skondensowanym brzmi w pierwszej chwili nieco dziwnie, jednak ostry smak ziaren i płynnego słodzika to niemała uczta dla zmysłów. Dowiedz się jak zrobić kawę po wietnamsku!
Kawa po wietnamsku w pierwszej chwili może wydawać się skomplikowanym do przyrządzenia napojem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wykonał napar w zaciszu własnego domu. Tradycyjnie w przepisie na kawę po wietnamsku pojawia się mleko skondensowane, jednak istnieje wiele odmian i sposobów, aby ją podać. Jednym z nich jest przygotowanie kawy ze skondensowanym mlekiem wymieszanym z mlekiem kokosowym. Niekiedy dosładza się ją także gałką lodów waniliowych. Inny sposób zakłada wykonanie kremowego naparu z dodatkiem jogurtu, dzięki czemu staje się on delikatniejszy.
Do przygotowania kawy po wietnamsku potrzebne będą:
Do zaparzenia kawy po wietnamsku poza składnikami będzie potrzebne specjalne urządzenie – zaparzacz Phin. Znajdziesz go w aplikacji InPost Fresh. Zamiast niego można użyć też kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego. Przygotuj także łyżeczkę, kubek lub filiżankę i kostki lodu.
Przyrządzanie kawy rozpocznij od wlania mleka skondensowanego na dno szklanki. Jeśli chcesz ją zrobić na zimno, dorzuć kostki lodu. Całość posłódź syropem lub cukrem. Teraz zaparz napój – możesz to zrobić w zaparzaczu Phin. Urządzenie ustaw na szklance, nasyp do środka kawę i delikatnie ugnieć łyżeczką. Ziarna zalej odrobiną gorącej wody (około łyżeczki) i poczekaj chwilę, aż spęcznieją. Po niecałej minucie zalej całość pozostałą gorącą wodą i przykryj całość wieczkiem.
Gorący napar będzie powoli spływać przez dolne sitko zaparzacza, nie dłużej niż około 5 minut. Po tym czasie możesz ściągnąć urządzenie z kubka i dokładnie wymieszać jego zawartość. Jeśli go nie posiadasz, przygotuj kawę w kawiarce lub ciśnieniomierzu z 2 łyżek zmielonych ziaren i 150 ml wody. Całość zalej gotowym naparem i dokładnie wymieszaj. Twoja kawa po wietnamsku jest już gotowa!
Jak pić kawę po wietnamsku? Wszystko zależy od Twoich upodobań. Możesz pić ją na ciepło lub zimno, uzupełniając szklankę kostkami lodu. Z racji tego, że dodatek mleka skondensowanego mocno osładza cały napar, świetnie nadaje się on do deserów, np. w połączeniu z lodami lub słodkim pieczywem. Bywa też, że stanowi podwieczorek sam w sobie!
Ponieważ w Wietnamie serwuje się wiele odmian kawowego naparu, każdy może znaleźć coś dla siebie. Odważni mogą spróbować ca phe trung, czyli kawy po wietnamsku z jajkiem. Najprościej opisać ją jako połączenie kawy z dobrze znanym koglem-moglem. Jej przygotowanie jest całkiem proste – na początku mleko w szklance należy ubić z żółtkiem i słodzikiem, aby uzyskać jednolitą puszystą konsystencję. Następnie przygotowuje się napój np. w tradycyjnym zaparzaczu do kawy po wietnamsku Phin. Przepisy na tego typu kawę pozwalają na wiele wariacji, czasem w bardzo zaskakujący sposób. Sinh Tố Cà Phê to połączenie kawy z owocowym smoothie i jogurtem. Jej smak jest słodko-kawowy i doskonale orzeźwia w upalne dni.
Jest coś magicznego w połączeniu korzennych przypraw z mleczną pianką i porządną dawką kofeiny. Choć klasyczne chai latte to napój na bazie czarnej herbaty, coraz częściej można spotkać jego kawową we
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu n
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz