Kawa to popularny na całym świecie napój, a zależnie od tego, w którym kraju się jest, można spotkać się z różnymi sposobami jego podania. Połączenie kawy z mlekiem skondensowanym brzmi w pierwszej chwili nieco dziwnie, jednak ostry smak ziaren i płynnego słodzika to niemała uczta dla zmysłów. Dowiedz się jak zrobić kawę po wietnamsku!
Kawa po wietnamsku w pierwszej chwili może wydawać się skomplikowanym do przyrządzenia napojem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wykonał napar w zaciszu własnego domu. Tradycyjnie w przepisie na kawę po wietnamsku pojawia się mleko skondensowane, jednak istnieje wiele odmian i sposobów, aby ją podać. Jednym z nich jest przygotowanie kawy ze skondensowanym mlekiem wymieszanym z mlekiem kokosowym. Niekiedy dosładza się ją także gałką lodów waniliowych. Inny sposób zakłada wykonanie kremowego naparu z dodatkiem jogurtu, dzięki czemu staje się on delikatniejszy.
Do przygotowania kawy po wietnamsku potrzebne będą:
Do zaparzenia kawy po wietnamsku poza składnikami będzie potrzebne specjalne urządzenie – zaparzacz Phin. Znajdziesz go w aplikacji InPost Fresh. Zamiast niego można użyć też kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego. Przygotuj także łyżeczkę, kubek lub filiżankę i kostki lodu.
Przyrządzanie kawy rozpocznij od wlania mleka skondensowanego na dno szklanki. Jeśli chcesz ją zrobić na zimno, dorzuć kostki lodu. Całość posłódź syropem lub cukrem. Teraz zaparz napój – możesz to zrobić w zaparzaczu Phin. Urządzenie ustaw na szklance, nasyp do środka kawę i delikatnie ugnieć łyżeczką. Ziarna zalej odrobiną gorącej wody (około łyżeczki) i poczekaj chwilę, aż spęcznieją. Po niecałej minucie zalej całość pozostałą gorącą wodą i przykryj całość wieczkiem.
Gorący napar będzie powoli spływać przez dolne sitko zaparzacza, nie dłużej niż około 5 minut. Po tym czasie możesz ściągnąć urządzenie z kubka i dokładnie wymieszać jego zawartość. Jeśli go nie posiadasz, przygotuj kawę w kawiarce lub ciśnieniomierzu z 2 łyżek zmielonych ziaren i 150 ml wody. Całość zalej gotowym naparem i dokładnie wymieszaj. Twoja kawa po wietnamsku jest już gotowa!
Jak pić kawę po wietnamsku? Wszystko zależy od Twoich upodobań. Możesz pić ją na ciepło lub zimno, uzupełniając szklankę kostkami lodu. Z racji tego, że dodatek mleka skondensowanego mocno osładza cały napar, świetnie nadaje się on do deserów, np. w połączeniu z lodami lub słodkim pieczywem. Bywa też, że stanowi podwieczorek sam w sobie!
Ponieważ w Wietnamie serwuje się wiele odmian kawowego naparu, każdy może znaleźć coś dla siebie. Odważni mogą spróbować ca phe trung, czyli kawy po wietnamsku z jajkiem. Najprościej opisać ją jako połączenie kawy z dobrze znanym koglem-moglem. Jej przygotowanie jest całkiem proste – na początku mleko w szklance należy ubić z żółtkiem i słodzikiem, aby uzyskać jednolitą puszystą konsystencję. Następnie przygotowuje się napój np. w tradycyjnym zaparzaczu do kawy po wietnamsku Phin. Przepisy na tego typu kawę pozwalają na wiele wariacji, czasem w bardzo zaskakujący sposób. Sinh Tố Cà Phê to połączenie kawy z owocowym smoothie i jogurtem. Jej smak jest słodko-kawowy i doskonale orzeźwia w upalne dni.
Letnie miesiące to idealny czas na lekkie, orzeźwiające napoje, które nie tylko gaszą pragnienie, ale także dodają energii. Wśród nich niekwestionowanym faworytem jest kawa mrożona. Przepis na ten nap
Kawa rumowa to łączy w sobie wyrazisty aromat świeżo parzonych ziaren i głęboki, szlachetny smak alkoholu. Niektórzy rozkoszują się nią w zimowe popołudnia, a inni traktują niczym deser. Choć kojarzy
Kawa pistacjowa to nietuzinkowa propozycja dla wszystkich osób, które chcą nadać codziennemu rytuałowi picia kawy nowy, niebanalny charakter. Subtelny smak pistacji łączy się tu z głęboką, kawową bazą