- Strona główna
- Blog
- Przepisy na napoje
- Jak zrobić mrożoną herbatę?

Jak zrobić mrożoną herbatę?
Domowa mrożona herbata to świetny sposób na ochłodę w gorące, letnie dni. Orzeźwiający napój przygotujesz z łatwością. Najlepiej smakuje z plasterkami cytryny i kostkami lodu. Co jeszcze warto dodać? Mrożona herbata i przepis na nią to mało pracy, a dużo smaku. Sprawdź sam/a!
Jak zrobić idealną mrożoną herbatę na upalne dni?
Aby przygotować idealny napar, watro zadbać o odpowiedni jego rodzaj. Na rynku dostępne jest wiele różnych odmian. Znajdziesz herbatę czarną, ziołową czy owocową. Do ice tea warto wykorzystać klasyczną czarną herbatę, której smak można podkręcić np. dodatkami w postaci owoców. Świetnie sprawdzą się również soki i syropy z malin czy brzoskwiń. Aby osłodzić trochę napar, można dodać cukier, ale jeśli wolisz zdrowsze sposoby, idealnie sprawdzi się do tego miód. Mrożona herbata, jak sama nazwa mówi, powinna być dobrze schłodzona. Nie zapomnij o dodaniu kostek lodu, aby napój był jeszcze bardziej orzeźwiający. Oprócz tego, że świetnie smakuje, to jeszcze doskonale gasi pragnienie.
Herbata mrożona – co jest potrzebne do jej zrobienia?
Aby przygotować herbatę mrożoną, zadbaj o naczynia. Dzbanek, w którym będziesz przyrządzać napój, powinien być z grubego szkła, aby jak najdłużej zachowywał temperaturę. Tak samo szklanki – warto skorzystać z tych z grubszym dnem. Nie martw się, jeśli nie masz ich u siebie w domu. Zwykłe naczynia też się sprawdzą – trzeba jednak wtedy częściej uzupełniać lód. Ulubiona herbata, dodatki w postaci owoców, trochę cukru lub odrobina miodu – tyle wystarczy, by przygotować doskonały napój. Herbata podawana z lodem sprawdzi się na wielu imprezach – tych rodzinnych, jak i ze znajomymi.
Sposoby przygotowania herbaty mrożonej w wielu odsłonach
Jak zrobić ice tea? Baza na przygotowanie każdego napoju herbacianego jest podobna. Wszystkie proporcje zaleca się zwiększyć lub zmniejszyć w zależności ile napoju chcemy otrzymać. Na początku trzeba przygotować herbatę! Dwie torebki czarnej herbaty należy zaparzyć w osobnym naczyniu. Możesz skorzystać też liści – około 2-3 łyżeczki wystarczą. Wrzątku nie powinno być więcej niż do zakrycia torebek lub roślin. Następnie należy poczekać chwilę, około 2-3 minuty, aby napar mógł nabrać intensywności, następnie powinien chwilę się schłodzić. Mocny wywar smakuje najlepiej. W tym czasie można przygotować ulubione owoce! Po umyciu najlepiej pokroić je w kostkę.
Kiedy napar będzie gotowy, należy przelać go do dużego dzbanka. Następnie można go posłodzić – tutaj w zależności od preferencji, ale na litr herbaty potrzebne będzie około 5 łyżeczek cukru, aby nie była ona zbyt gorzka. Teraz czas na owoce. Wrzuć je do naczynia i całość zalej zimną wodą mineralną – potrzebne będzie około litra. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw do schłodzenia w lodówce, a następnie dodaj do niej kostki lodu, możesz także ozdobić ją listkiem świeżej mięty. Aby cieszyć się wspaniałym smakiem, dodaj plasterki cytryny albo limonki. Możesz również przyozdobić dzbanek wybranym dodatkiem, np. innymi ziołami. Przepis na domową i orzeźwiającą ice tea możesz zrobić również w wersji z gazowaną wodą! Zamiast zalewać napar wodą mineralną, wlej tę z bąbelkami, aby cieszyć się inną wersją mrożonej herbaty!
Czytaj również

Przepis na kompot z suszu
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu n

Jaka kawa jest najdroższa na świecie i ile kosztuje?
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz

Jak zrobić kawę po turecku?
Aromat świeżo zmielonej kawy wśród wielu osób uchodzi za jeden z najprzyjemniejszych zapachów. W parze z nim powinien iść też smak. Nie sposób go jednak uzyskać, zalewając gotowy produkt ze słoika czy