- Strona główna
- Blog
- Przepisy na napoje
- Jaka kawa jest najdroższa na świecie i ile kosztuje?

Jaka kawa jest najdroższa na świecie i ile kosztuje?
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz się z tego artykułu!
Najdroższe kawy świata – z czego są robione?
Najdroższe kawy świata powstają w sposób dość nietypowy. Warto więc przyjrzeć się konkretnym rodzajom i krótko omówić, z czego są zrobione. Kopi Luwak to powstająca m.in. na obszarze Indonezji, Wietnamu i Filipin jedna z najdroższych odmian kaw na świecie, której proces produkcji opiera się na ziarnach pochodzących z odchodów zamieszkującego tamte tereny zwierzęcia o nazwie cyweta. Równie droga, tajlandzka, Black Ivory Coffee pozyskiwana jest z fekaliów słonia. Zwierzę zjada najlepsze owoce kawowca, które po strawieniu, są wydalane. Smak tej najdroższej kawy świata jest zupełnie pozbawiony goryczki, co czyni ją niezwykle oryginalną.
Saint Helena to trzecia najdroższa kawa na świecie. Pochodzi z wyspy znajdującej się na Oceanie Atlantyckim o takiej samej nazwie. Została rozpowszechniona głównie za sprawą Napoleona Bonapartego, który stwierdził, że to właśnie ziarna tej kawy są jedyną dobrą rzeczą występującą na wyspie. Swój wyjątkowy aromat Saint Helena zawdzięcza szczególnie żyznej glebie, na której wyrastają kawowce. Ostatnią wartą wymienienia najlepszą kawą na świecie jest ta z pochodząca z jamajskich gór Blue Mountain. Sekret jej ziaren tkwi we wschodzeniu owoców kawowca na glebie wulkanicznej – takie warunki zdecydowanie podbijają smak i aromat.
Dobra informacja jest taka, że pomimo egzotycznego pochodzenia większości z ziaren, niektóre z nich można zakupić także w Polsce, m.in. za pomocą naszej aplikacji InPost Fresh! Wystarczy, że wybierzesz odpowiednie opakowanie kawy i zamówisz je, a nasz kurier dostarczy je pod Twoje drzwi lub do najbliższego urządzenia Paczkomat® nawet w godzinę.
Jak powstają najdroższe kawy świata?
Najdroższe kawy świata powstają w oryginalny sposób, wykorzystując naturalne procesy zachodzące w przyrodzie.
- Kopi Luwak – cywety wybierają do jedzenia tylko te najlepsze i najdojrzalsze ziarna kawowca, a następnie trawią miąższ i wydalają ziarna, które w dalszym etapie są selekcjonowane przez ludzi oraz dokładnie oczyszczane. W ostatniej fazie zostają palone i tak stają się prawdziwą indonezyjską arabiką o unikalnym smaku i wyjątkowo gęstej konsystencji.
- Black Ivory – za powstanie jednej z najdroższych kaw świata odpowiedzialne są słonie, zjadające, trawiące i wydalające ziarna. Już na etapie trawienia zachodzi ważny proces dla ostatecznego smaku kawy, ponieważ ziarna są oczyszczane z protein i innych enzymów odpowiadających za gorzki posmak. Następnie ludzie zbierają je, oczyszczają i suszą. Dzięki temu wykonany na ich bazie napój jest aksamitny w smaku oraz pozbawiony goryczy.
- Saint Helena – to jedne z najdroższych ziaren kawy, które rosną na górzystym terenie. Po zbiorze, ziarna przetwarza się przy użyciu wody źródlanej, za pomocą której wydobywa się bardzo głęboki smak tej kawy. Pijąc sporządzony na ich bazie napój, można wyczuć m.in. aromaty miodu i cytrusów.
- Blue Mountain – ziarna tej odmiany występują tylko w otoczeniu górskim, a ich okres dojrzewania, ze względu na klimat, w jakim się znajdują, jest bardzo długi (niekiedy trwa nawet 10 miesięcy). W tym czasie owoce są w stanie w pełni się wykształcić oraz nabrać odpowiednie walory smakowe. Przyrządzona na ich bazie kawa zachwyca szczególnie swoją delikatnością.
Ile kosztuje najdroższa kawa na świecie i co wpływa na jej cenę?
Wysoka cena kaw speciality wynika głównie z niecodziennego procesu produkcji. Ekskluzywne ziarna zwykle występują w trudno dostępnych miejscach – na wyspach czy w wysokich górach. Niekiedy, aby je pozyskać, trzeba także ingerencji zwierząt, które naturalnie występują tylko w krajach afrykańskich i azjatyckich – mowa tutaj głównie o cywetach. Ponadto cały proces przetwarzania i obróbki tych ziaren pochłania dużo czasu i jest pracochłonny. Ile więc kosztuje najdroższa kawa na świecie?
Zdecydowanie najcenniejszą kawą na świecie jest pochodząca z odchodów słoni Black Ivory, której cena sięga nawet 10-11 tysięcy złotych za kilogram! Za Kopi Luwak zapłacimy zaś około 2 tysięcy. Saint Helena i Blue Mountain zwykle wyceniane są na około 1 tys. zł. W rezultacie więc najdroższe kawy na świecie stanowią bardzo ekskluzywne i luksusowe produkty, na których zakup decydują się najczęściej jedynie bardzo wymagający kawosze.
Czytaj również

Przepis na kompot z suszu
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu n

Jak zrobić kawę po turecku?
Aromat świeżo zmielonej kawy wśród wielu osób uchodzi za jeden z najprzyjemniejszych zapachów. W parze z nim powinien iść też smak. Nie sposób go jednak uzyskać, zalewając gotowy produkt ze słoika czy

Jak zrobić kawę po wietnamsku?
Kawa to popularny na całym świecie napój, a zależnie od tego, w którym kraju się jest, można spotkać się z różnymi sposobami jego podania. Połączenie kawy z mlekiem skondensowanym brzmi w pierwszej ch