Kawa americano to napój, który skrywa w sobie zaskakująco ciekawą historię i niuanse smakowe. Może się kojarzyć z „rozwodnionym espresso”, ale w rzeczywistości kryje się za nią konkretna technika przygotowania. Czym różni się więc od klasycznej „małej czarnej” i dlaczego jest tak popularna na całym świecie?
Americano to napój, który łączy w sobie esencjonalny charakter espresso z delikatnością klasycznej czarnej kawy. Powstaje poprzez dodanie gorącej (90-96 stopni) wody do pojedynczego lub podwójnego espresso. Tym samym gotowa kawa ma łagodny smak i mniej gęstą konsystencję. To idealny wybór zwłaszcza dla osób, które cenią sobie intensywny aromat, ale wolą subtelny charakter napoju.
Historia tego napoju sięga czasów II Wojny Światowej. Wówczas amerykańscy żołnierze stacjonujący we Włoszech nie mogli przyzwyczaić się do mocnego i gęstego espresso, które było podstawowym rodzajem kawy w Europie. Aby uzyskać bardziej znajomy smak, zaczęli dolewać do espresso gorącej wody. Włoscy bariści szybko zauważyli ten zwyczaj i nazwali nowy napój „caffe Americano”.
Popularność americano wynika głównie z prostoty jego przygotowania. W odróżnieniu od wielu kawowych specjałów nie wymaga żadnego sprzętu ani zaawansowanych technik parzenia. Wystarczy samo espresso i gorąca woda. Dzięki temu łatwo przygotować ją zarówno w domowym zaciszu, jak i w pracy lub na wyjeździe.
Na przestrzeni lat powstały też inne rodzaje tej kawy. Poza standardowym americano można znaleźć wersję serwowaną z podwójnym espresso. Dużą popularnością cieszy się także americano na zimno, czyli po prostu espresso z lodem i zimną wodą. W upalne dni to doskonała alternatywa dla słodkich napojów. Są również całkiem nietypowe wersje, np. z dodatkiem syropów smakowych, które przełamują klasyczny profil napoju.
Zawartość kofeiny w americano zależy przede wszystkim od liczby użytych porcji espresso. Standardowo zawiera ona średnio 77 mg kofeiny. Wiele osób preferuje większe kubki, a wtedy ilość ta wzrasta. W popularnym kubku o pojemności 350 ml często stosuje się już dwie porcje espresso, czyli około 154 mg kofeiny.
Kawa parzona w domu zawiera średnio tylko 23 mg kofeiny w porcji. To oznacza, że americano może mieć od kilku razy więcej kofeiny niż ta klasyczna „mała czarna”. W wielu restauracjach i kawiarniach serwowana jest ona jako najmocniejsza wersja kawy na bazie espresso.
Oprócz solidnej dawki kofeiny Americano dostarcza także dużą ilość polifenoli. Są to naturalne związki o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Pod tym względem americano przewyższa takie napoje jak np. cappuccino i caffe latte.
Chociaż na pierwszy rzut oka americano i kawa czarna wyglądają podobnie, to jednak różnice między nimi są znaczące. Obie mają ciemny kolor i nie zawierają mleka. Różnią się jednak sposobem przygotowania oraz proporcjami kawy i wody.
Kawa czarna (czyli zwykła parzona) przygotowywana jest poprzez bezpośrednie zalanie zmielonych ziaren gorącą wodą. Do tego celu wykorzystuje się metodę przelewową, zaparzacz tłokowy lub tradycyjne zalewanie. W tym przypadku woda przez dłuższy czas ma kontakt z kawą. Sprawia to, że napar zawiera więcej związków rozpuszczalnych i ma inny profil smakowy. Zazwyczaj łagodniejszy i bardziej zbalansowany, chociaż zależy to głównie od metody i rodzaju kawy.
Natomiast americano powstaje przez rozcieńczenie espresso gorącą wodą. Najpierw przygotowuje się espresso pod wysokim ciśnieniem (od 20 do 30 sekund), a następnie dolewa się wodę w proporcji 1:1 lub 1:2. Dzięki temu gotowy napój ma smak bardziej intensywny i wyrazisty niż klasyczna kawa czarna, ale łagodniejszy od espresso. Wyróżnia się także charakterystycznym aromatem, który wynika z szybkiej ekstrakcji pod ciśnieniem.
Różna jest także temperatura podania. W przypadku americano gorąca woda dodawana do espresso podnosi temperaturę napoju niemal od razu. Tym samym napój gotowy jest do picia chwilę po przyrządzeniu. W metodach parzonych kawa potrzebuje nieco więcej czasu na przestudzenie się do optymalnej temperatury.
Przygotowanie americano w domowych warunkach nie wymaga dużych umiejętności ani drogiego sprzętu. To prosty napój, który przy odpowiednim podejściu zyska pełnię aromatu i smaku, zbliżoną do tej serwowanej w dobrej kawiarni. Ważne jest to, aby zachować właściwe proporcje, odpowiednią temperaturę wody i precyzyjnie zaparzyć espresso.
Domowe americano to świetny sposób na aromatyczny, szybki i klasyczny napój o dowolnej mocy. Przepis jest banalnie prosty, więc możesz swobodnie eksperymentować z intensywnością gotowej kawy. Jeśli potrzebujesz ziaren, gotowych kapsułek americano oraz akcesoriów, to sprawdź naszą ofertę w InPost Fresh. Zamówisz wygodnie z dostawą do domu lub przez ulubiony Paczkomat®.
Kawa long to jeden z wariantów espresso, który zyskuje coraz większą popularność wśród miłośników kawy. Czym dokładnie się wyróżnia, jak się ją przygotowuje i czym różni się od innych napojów kawowych
Zastanawiasz się, jak jeszcze może smakować kawa? Jeśli tak, przygotowaliśmy dla Ciebie niejedną odpowiedź. Nasze przepisy na kawę z tahini pozwolą Ci odkryć nowe oblicza czarnego napoju. Sprawdź zate
Flat white to kawa, która na dobre zadomowiła się w kawiarniach na całym świecie. Na pierwszy rzut oka przypomina inne, mleczne napoje, ale skrywa w sobie swój unikatowy charakter, który nie sposób ni