Wśród licznych wariantów kawy, szczególne miejsce zajmuje latte macchiato. To delikatna, warstwowa i wyjątkowo efektowna kompozycja mleka i espresso. Jej przygotowanie nie jest jednak wcale trudne. Możesz łatwo stworzyć ją w domu przy wykorzystaniu zwykłego ekspresu do kawy. Dlaczego warto jej skosztować?
Latte macchiato to jedna z tych kaw, która przyciąga wzrok, zanim jeszcze zdążysz jej skosztować. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „splamione mleko” i doskonale oddaje charakter napoju. W odróżnieniu od klasycznych mieszanek tu espresso nie jest najważniejsze. To jedynie akcent, który subtelnie zaznacza swoją obecność w gorącym mleku.
Najpierw mleko, potem kawa, na której tworzy się pianka. To właściwa kolejność nalewania, która tworzy efekt trzech warstw, widocznych tylko w szklanej filiżance. Ten wizualny podział nie jest przypadkowy. To efekt odpowiednio dobranych proporcji i starannego nalewania espresso.
Jaka pojemność szklanki jest odpowiednia do latte macchiato? Kawa ta serwowana jest zawsze w wysokiej, przezroczystej szklance o pojemności około 300 ml. Do zestawu dołączana jest długa łyżka, dzięki której łatwo zamieszasz napój lub zaczniesz od konsumpcji pianki.
Latte macchiato wywodzi się z Włoch, gdzie pierwotnie podawano ją głównie dzieciom. Wszystko dlatego, że zawiera niewielką ilość kofeiny. Była ona więc postrzegana jako łagodna wersja kawy. Z czasem zdobyła uznanie także wśród dorosłych, szczególnie tych, którzy lubią łagodne i mleczne smaki.
Najczęściej serwowana jest bez dodatków, chociaż nie brakuje kawoszy, którzy uwielbiają pić ją z różnymi urozmaiceniami. Kakao, cynamon lub brązowy cukier podkreślają słodycz mleka i dodają nieco aromatu. W okresie świątecznym kawa ta bywa serwowana często z przyprawą piernikową. Jeśli lubisz eksperymentować, to świetnym dodatkiem są także syropy. Do tej kawy sprawdzi się klasyczny karmel lub bardziej nietypowe nuty chai, a nawet przyprawa dyniowa.
Jeśli masz ochotę odtworzyć ten napój w domu, to w InPost Fresh znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Mamy w ofercie gotowe mieszanki kaw espresso, które pozwolą Ci stworzyć klasyczne latte macchiato. Przy zakupach nie zapomnij o dodatkach, aby stworzyć własną wersję tej kawy – dokładnie taką, jaką lubisz.
Latte macchiato – jaka to kawa? To napój, w którym mleka jest więcej niż espresso – zwykle w proporcji 2:1. Kawa stanowi tylko delikatne zabarwienie dla samego smaku. Przeciwieństwem tego napoju jest caffe macchiato, które ma odwrotną strukturę. W jego przypadku to właśnie espresso jest najważniejsze, a mleko pojawia się symbolicznie, jako dodatek.
Czym się różni cappuccino od latte macchiato? Nierzadko te dwa napoje bywają ze sobą mylone. Cappuccino to jednak klasyczna kombinacja espresso, gorącego mleka i piany. Podawane bywa najczęściej w filiżance o pojemności około 150-180 ml. W jego przypadku mleko miesza się z kawą i tworzy się w ten sposób jednolita struktura. Jedynie na jego górze pojawia się piana, która stanowi dekoracyjne wykończenie. W latte macchiato warstwy są wyraźnie oddzielone.
Latte macchiato serwuje się w wysokiej szklance. Głównie dlatego, aby podkreślić trójwarstwowy efekt. Cappuccino natomiast trafia do ceramicznej filiżanki, gdzie estetyka nie ma większego znaczenia. Liczy się charakterystyczna barwa tej kawy. Natomiast caffe macchiato z reguły podaje się w małej filiżance do espresso, ponieważ odpowiada to jego skoncentrowanej formie.
Jaka jest różnica między latte macchiato a latte? Wizualnie widać to na warstwach po przygotowaniu napoju. Latte macchiato to trzy wyraźnie oddzielone od siebie elementy. Natomiast w latte kawa i mleko są ze sobą wymieszane. W ten sposób powstaje dwuwarstwowa struktura z delikatną pianką na górze. Latte macchiato zawiera objętościowo więcej mleka niż latte. Latte zwykle zawiera więcej espresso przy podobnej lub mniejszej ilości mleka.
Przygotowanie idealnego latte macchiato wymaga uwagi i precyzji. Nie uda Ci się go stworzyć przez przypadek, ponieważ ważna jest kolejność, temperatura i jakość składników. Efektem są trzy charakterystyczne warstwy, które będą delikatnie się przenikać. Czego więc będziesz potrzebował?
Mleko powinno być dobrze napowietrzone, ale nie przesadnie lekkie. Piana musi być gęsta, kremowa, bez dużych pęcherzyków. Najlepsza temperatura mleka to około 60°C. Zbyt gorące traci smak, a zbyt zimne nie utrzyma warstw. Po spienieniu odstaw je na chwilę, aby piana się ustabilizowała.
Espresso parzymy dopiero po przygotowaniu mleka. Należy użyć 7 g zmielonej kawy. Jej ilość nie powinna być większa niż 35 ml. Woda używana do zaparzenia musi mieć temperaturę 90-95°C. Gdy oba elementy są gotowe, możesz przejść do właściwego tworzenia warstwowej kawy. Latte macchiato – oto przepis na jego przygotowanie:
Jeśli chcesz wykonać słodszą wersję, to możesz przed dodaniem mleka wlać łyżkę syropu smakowego, np. waniliowego lub karmelowego. Jeśli za pierwszym razem nie uda Ci się stworzyć efektownych trzech warstw, to wykonaj te czynności wolniej i pomyśl o wykorzystaniu termometru. Ułatwi on kontrolę nad właściwą temperaturą mleka.
Latte macchiato to napój, który charakteryzuje się wysoką zawartością mleka, więc ma w sobie dość sporą wartość energetyczną. W porównaniu z espresso czy americano, które niemal nie zawierają kalorii, tutaj sytuacja wygląda inaczej. Dlatego duże znaczenie ma głównie wybór rodzaju mleka pod względem zawartości tłuszczu.
Ile kalorii ma latte macchiato? Standardowa porcja przygotowana na mleku 3,2% i bez dodatku cukru zawiera około 130-170 kcal. Jeśli zastosujesz mleko odtłuszczone, wartość ta może spaść nawet poniżej 110 kcal. Syropy smakowe znacząco zwiększają kaloryczność i to nawet o kilkadziesiąt jednostek więcej w jednej porcji.
Ile kofeiny ma latte macchiato? Jej zawartość również nie jest wcale niska. W jednej porcji latte macchiato (ok. 250 ml) będzie około 65 mg kofeiny.
W InPost Fresh znajdziesz szeroki wybór produktów, dzięki którym z łatwością przygotujesz tę kawę w swoim domu. Możesz zamówić zarówno wysokiej jakości ziarna kawy, jak i gotowe napoje kawowe inspirowane klasycznym latte macchiato. Zamów z wygodną dostawą przez Paczkomat lub bezpośrednio do domu.
W ostatnich latach kawowe trendy przeżywają prawdziwy rozkwit – nie brakuje innowacyjnych pomysłów na serwowanie tego popularnego napoju. Jednym z nich jest tonic espresso, czyli nietypowe, ale niezwy
Orange espresso to napój, który łączy w sobie głębię klasycznego espresso z orzeźwiającą nutą świeżych pomarańczy. Choć to połączenie brzmi niecodziennie, to od kilku sezonów cieszy się rosnącą popula
Czy filiżanka ulubionej kawy może zaszkodzić dziecku, a może to kolejny mit, który nie ma potwierdzenia w faktach? Opinie bywają sprzeczne, a ilość informacji potrafi przytłoczyć. Jak więc jest napraw