Kawa po wiedeńsku to symbol elegancji, tradycji i chwil z prawdziwym relaksem. Jej aksamitna konsystencja, słodycz bitej śmietany i głęboki aromat kawy tworzą idealny duet, obok którego trudno przejść obojętnie. Dziś można znaleźć ją w wielu kawiarniach na całym świecie, ale jej historia sięga wydarzeń, które zmieniły bieg europejskiej kultury. Jak smakuje ta kawa i jak ją przygotować w domu?
Kawa po wiedeńsku to aromatyczny, deserowy napój kawowy, który wyróżnia się intensywnym smakiem i elegancką formą podania. Bazuje na dobrze zaparzonej, mocnej kawie. Najczęściej wykorzystuje się klasyczne espresso, do którego dodaje się grubą warstwę bitej śmietany. Całość często dekorowana jest czekoladowymi wiórkami, kakao, cynamonem lub syropem.
W Austrii można spotkać kilka odmian tej kawy. Najpopularniejsze to Einspänner, czyli podwójne espresso z dużą czapą bitej śmietany. Można spotkać się także z określeniem
Do przygotowania tej kawy najlepiej sprawdzają się ziarna o niskiej kwasowości, bogate w nuty czekolady i orzechów. Tego typu profil smakowy oferuje m.in. kawa z Ameryki Południowej. Jeżeli zależy Ci na mocnym i skoncentrowanym naparze, to do jej stworzenia wybierz ekspres ciśnieniowy lub kawiarkę. Obie metody pozwalają uzyskać gęsty napar, który idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami.
Kawa po wiedeńsku nie jest jednak klasyczną małą, czarną. To bardziej deser niż napój, który ma dodawać energii o poranku. Ten typ kawy zyskał popularność głównie wśród osób, które chcą urozmaicić posiłek w porze deserowej.
Legenda głosi, że historia tego napoju sięga XVII wieku i ma bezpośredni związek z bitwą pod Wiedniem w 1683 roku. W owym czasie Jerzy Franciszek Kulczycki (Polak w służbie króla Jana III Sobieskiego) odegrał ważną rolę w zwycięstwie nad wojskami tureckimi. Po wygranej mógł wybrać dowolny łup z obozu przeciwnika. Zaskoczył wszystkich, gdy zamiast złota wybrał worki z nieznanym wtedy ziarnem, a była to kawa.
Kulczycki doskonale wiedział, co robi. Dzięki wcześniejszym kontaktom handlowym z kupcami Wschodu znał wartość kawy i rozumiał jej potencjał. W Wiedniu do tej pory ziarna traktowano jako paszę dla zwierząt. Dlatego decyzja Polaka była dla wszystkich ogromnym zaskoczeniem. Tym sposobem to właśnie on wprowadził kawę do miasta i otworzył jedną z pierwszych kawiarni w Europie. Nazywała się „Pod Błękitną Butelką”.
Początkowo kawa nie cieszyła się popularnością. Jej gorzki smak odstraszał mieszkańców. Dopiero gdy Kulczycki zaczął podawać ją z dodatkiem mleka, cukru i miodu, to szybko zdobyła sobie uznanie. Tak narodził się zwyczaj picia kawy z mlekiem i słodkimi dodatkami, który z czasem objął inne części Europy, w tym Polskę.
Kawa po wiedeńsku to jeden z tych napojów, które zachwycają prostotą i elegancją. Cały sekret tkwi w doborze składników i precyzyjnej kolejności. Sama receptura wydaje się dość prosta, ale duże znaczenie mają drobne szczegóły. Aby otrzymać klasyczną wersję tego napoju, nie można sięgać po kawę rozpuszczalną. Potrzebna będzie ta świeżo mielona, najlepiej z ziaren o czekoladowo-orzechowym profilu smakowym.
Czego więc potrzebujesz do przygotowania jednej porcji?
Przygotuj filiżankę o pojemności około 250 ml. W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego kostki czekolady. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Nie dopuszczaj do wrzenia. Czekolada nie może się rozwarstwić. Następnie przelej tak stworzoną czekoladową mieszankę do pustej filiżanki. Dolej świeżo zaparzoną kawę. Całość zamieszaj.
Tak stworzoną kawę udekoruj na koniec bitą śmietaną. Nie oszczędzaj, śmietana powinna tworzyć dużą, charakterystyczną czapkę. Posyp ją wybranym dodatkiem, np. gorzkim kakao lub odrobiną cynamonu. Opcjonalnie możesz dodać kroplę syropu czekoladowego dla lepszego efektu wizualnego. Napój podawaj od razu po przygotowaniu.
Kawą po wiedeńsku należy rozkoszować się jak prawdziwym deserem. To napój, który łączy w sobie intensywny smak i aksamitne dodatki. W pierwszej kolejności skosztujesz słodką warstwę bitej śmietany. To właśnie ona nadaje łagodności i kontrastuje z mocnym naparem pod spodem. Nie mieszaj od razu całej zawartości, a zamiast tego spróbuj wypić kawę przez śmietanę. Tak uzyskasz pełnię smaku.
Jak prawidłowo podawać kawę po wiedeńsku? Najlepiej w szerokiej filiżance lub przezroczystej szklance, na której widać te dwie wyraźne warstwy. Jeżeli chcesz zachować autentyczność z wiedeńskimi kawiarniami, to dobierz szklankę o pojemności około 250 ml. Ta objętość idealnie pomieści wszystkie składniki i zapewni estetyczną prezentację. Wiedeńczycy często serwują ten napój z małą szklanką niegazowanej wody, ponieważ pozwala to lepiej docenić aromaty kawy.
Jeśli pijesz kawę po wiedeńsku, to nie musisz od razu sięgać po coś słodkiego. Ona sama w sobie ma swój deserowy charakter. Jeśli jednak uwielbiasz przy kawie sięgać po słodkości, to wybierz lekkie ciasto, które nie przytłacza swoim smakiem. Możesz delektować się kawą samodzielnie, w towarzystwie książki lub podczas spokojnego popołudnia. Pamiętaj, że kawa po wiedeńsku nie służy do szybkiego wypicia. Ma być celebracją chwili i aromatyczną nagrodą.
Gdy pijesz kawę po wiedeńsku, to z pewnością zwracasz uwagę nie tylko na samą bazę napoju, ale także na to, co znajduje się na górze i obok filiżanki. Klasycznym dodatkiem jest oczywiście bita śmietana. Najlepiej nie taka z aerozolu, a ubita ręcznie lub w mikserze z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Powinna być na tyle gęsta, aby utrzymać swój kształt po nałożeniu jej na gorącą kawę.
Do dekoracji warto wykorzystać starą czekoladę, naturalne kakao lub szczyptę cynamonu. Jeśli chcesz podkreślić deserowy charakter napoju, to zastosuj syrop czekoladowy lub karmelowy. W ten sposób po chwili możesz stworzyć własny, dekoracyjny wzór na bitej śmietanie.
Kawa po wiedeńsku dobrze wypada w towarzystwie słodkich wypieków. W szczególności w połączeniu z sernikiem wiedeńskim, ciastem Sachera lub klasycznymi maślanymi ciasteczkami. Jeśli chcesz przełamać słodycz, to sięgnij po precelki lub solone paluszki. To sprawdzone dodatki, które nie zaburzają wyjątkowego smaku tej kawy. Takie połączenie często serwuje się w tradycyjnych wiedeńskich kawiarniach.
Jeśli lubisz eksperymenty, to możesz dodać do niej odrobinę likieru, np. orzechowego lub ajerkoniaku. Taki dodatek podkreśla walory smakowe i zamieni klasyczną wersję w coś bardziej wyrafinowanego. Alternatywą dla wersji gorącej jest podanie jej z gałką lodów waniliowych. Tak powstaje kawowy deser, wprost idealny na lato.
W InPost Fresh znajdziesz wszystkie niezbędne składniki do przygotowania domowej kawy po wiedeńsku. Mamy świeżo palone ziarna, mleko, śmietankę, różne rodzaje czekolad, kakao, syropy i dodatki dekoracyjne. Możesz też dobrać słodkie lub słone przekąski. Zakupy zrobisz szybko i wygodnie, bo z dostawą przez Paczkomat® lub prosto pod drzwi swojego domu.
Kochasz kawę, ale letnie upały skutecznie zniechęcają do sięgania po gorącą filiżankę z czarnym napojem? Być może frappe jest właśnie tym, czego potrzebujesz. Ten orzeźwiający napój tylko z wyglądu pr
Kawa to napój, który można łatwo dopasować do własnego gustu na nieskończenie wiele sposobów. Oprócz wyboru ziaren czy sposobu parzenia ważne jest to, co doda się do filiżanki, by stworzyć wyjątkowy n
Letnie miesiące to idealny czas na lekkie, orzeźwiające napoje, które nie tylko gaszą pragnienie, ale także dodają energii. Wśród nich niekwestionowanym faworytem jest kawa mrożona. Przepis na ten nap