Czy filiżanka ulubionej kawy może zaszkodzić dziecku, a może to kolejny mit, który nie ma potwierdzenia w faktach? Opinie bywają sprzeczne, a ilość informacji potrafi przytłoczyć. Jak więc jest naprawdę i co warto wiedzieć o kofeinie podczas ciąży?
Przez długie lata powtarzano, że kofeina szkodzi dziecku i należy całkowicie jej unikać. Dziś już jednak wiemy, że to spore uproszczenie. Wszystko tak naprawdę zależy od ilości spożywanej kofeiny. Niskie i umiarkowane dawki nie muszą być czymś całkowicie negatywnym.
Zgodnie z rekomendacjami Amerykańskiego Kolegium Położników i Ginekologów (ACOG) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) bezpieczna ilość kofeiny mieści się w przedziale od 150 do 200 mg dziennie. W praktyce oznacza to maksymalnie jedną do dwóch filiżanek kawy na dzień. Ważne jest jednak nie tylko to ile, ale głównie jaka kawa trafia do Twojej filiżanki.
Ciąża a kawa rozpuszczalna – zawartość kofeiny zależy także od sposobu jej przygotowania. Najmniej kofeiny znajdziemy w kawie rozpuszczalnej, która dla przyszłych mam jest bezpieczniejszym wyborem. W porównaniu do kawy parzonej lub espresso, jej działanie pobudzające jest łagodniejsze.
Warto przy tym także pamiętać, że kofeina nie występuje wyłącznie w kawie. Znajdziesz ją również w herbacie, czekoladzie oraz wielu napojach gazowanych i energetycznych. Zanim więc sięgniesz po kolejną przekąskę lub napój sprawdź etykietę. Świadomość źródeł kofeiny to najważniejszy krok do bezpiecznego jej ograniczania w czasie ciąży.
W ciąży nie trzeba całkowicie rezygnować z kawy, ale warto świadomie wybierać jej rodzaj. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest kawa bezkofeinowa. Chociaż nierzadko uznaje się ją za całkowicie pozbawioną kofeiny, to jednak w rzeczywistości zawiera jej śladowe ilości. Przeciętnie jedna, mała filiżanka takiego naparu dostarcza do około 5 mg kofeiny. W porównaniu z klasycznym espresso (około 60-80 mg) to praktycznie nieznacząca ilość.
Alternatywą dla przyszłych mam są kawy zbożowe, czyli klasyczna Inka lub napary z korzenia cykorii. To roślina z rodziny astrowatych, której palony korzeń smakiem przypomina klasyczną kawę, a przy tym nie zawiera kofeiny. To także źródło inuliny, naturalnego prebiotyku wspierającego florę bakteryjną jelit. Cykoria dostarcza witamin z grupy B, kwasu foliowego i potasu. Warto jednak pamiętać, że napoje tego typu są bogate w węglowodany, więc duże ilości mogą niekorzystnie wpływać na poziom glukozy we krwi.
Ciekawą opcją, która przypomina w pewnym stopniu kawę, jest gorące kakao. W przeciwieństwie do klasycznej czekolady dostarcza ono magnezu i antyoksydantów. Ma także właściwości poprawiające nastrój dzięki naturalnej zawartości serotoniny. Także i tutaj należy zachować umiar, ponieważ kakao zawiera śladowe ilości kofeiny.
W InPost Fresh łatwo skompletujesz komplet różnorakich alternatyw. Od kaw bezkofeinowych, poprzez napary zbożowe, po napoje roślinne i naturalne przyprawy do domowych latte. To wygodna opcja, jeśli chcesz urozmaicić swój poranny rytuał i to bez wychodzenia z domu.
Najważniejsza zasada podczas ciąży to zdrowy rozsądek i stopniowe zmiany. Zamiast odstawiać kawę z dnia na dzień, lepiej sukcesywnie zmniejszać ilość spożywanej kofeiny. Jeśli nagle odstawisz jej picie, to możesz walczyć ze skutkami bólu głowy, rozdrażnienia i uczucia zmęczenia. Z objawami ciążowymi może być to dość trudne do zniesienia. Bezpieczna metoda to ograniczanie o jedną filiżankę co kilka dni. Do czasu aż będzie to tylko jedna mała czarna dziennie.
Zastanów się, co tak naprawdę przyciąga w porannej kawie? Jeśli to smak, to bez problemu możesz zamienić klasyczny napar na bezkofeinowy lub zbożowy. Osoby, które sięgają po kawę dla efektu pobudzenia, powinny sprawdzić inne źródła energii. Porcja orzechów lub suszonych owoców wywołuje lepszy, bardziej stabilny efekt niż kofeina.
W trakcie ograniczania warto mieć świadomość, że kofeina ukrywa się w wielu produktach. Poza kawą jest obecna w herbacie, napojach energetycznych, czekoladzie, lodach kawowych, a nawet w niektórych jogurtach smakowych. Jeśli więc planujesz jej dzienne spożycie, musisz wziąć pod uwagę wszystkie źródła.
Ciekawym sposobem na redukcję kofeiny jest metoda wymieszania kawy. Można zacząć od metody pół na pół. Połowa filiżanki klasycznej kawy, połowa bezkofeinowej. Stopniowo zmniejszaj ilość tej z kofeiną. Dzięki temu łatwiej przestawisz organizm i unikniesz nagłego spadku energii. Podobny efekt daje domowa latte. Wystarczy zmniejszyć ilość kawy i uzupełnić kubek ciepłym mlekiem. Może i początkowo smak będzie nieco inny, ale szybko się przyzwyczaisz.
Jeśli brakuje Ci pomysłów na dobre i smaczne zamienniki to sprawdź ofertę w InPost Fresh. Znajdziesz u nas zdrowe przekąski, napoje kawowe bez dodatku kofeiny, herbaty ziołowe i alternatywy dla kawy. Dzięki temu łatwo uzupełnisz kuchenne półki o produkty, które pozwolą Ci ograniczyć kofeinę i to bez potrzeby rezygnacji z ulubionych smaków.
W ostatnich latach kawowe trendy przeżywają prawdziwy rozkwit – nie brakuje innowacyjnych pomysłów na serwowanie tego popularnego napoju. Jednym z nich jest tonic espresso, czyli nietypowe, ale niezwy
Orange espresso to napój, który łączy w sobie głębię klasycznego espresso z orzeźwiającą nutą świeżych pomarańczy. Choć to połączenie brzmi niecodziennie, to od kilku sezonów cieszy się rosnącą popula
Wśród licznych wariantów kawy, szczególne miejsce zajmuje latte macchiato. To delikatna, warstwowa i wyjątkowo efektowna kompozycja mleka i espresso. Jej przygotowanie nie jest jednak wcale trudne. Mo