Szukasz nietypowego sposobu na urozmaicenie codziennej filiżanki kawy? Sięgnij po recepturę, która łączy klasyczny napar z deserową słodyczą. Kawa z koglem-moglem to propozycja zwłaszcza dla osób, które uwielbiają wyraziste, kremowe napoje. Jak przygotować taką oryginalną kawę w domu?
Ten ciekawy, kremowy napój nie jest zarezerwowany wyłącznie dla naszego kraju, a ma swoje odpowiedniki w różnych częściach świata. Najbardziej znanym przykładem jest wietnamska kawa jajeczna z oryginalną nazwą Cà Phê Trứng. To właśnie tam narodził się pomysł, aby zamiast zwykłego mleka użyć ubitego żółtka. Efekt? Kawowy napój staje się charakterystycznie gęsty i ma swój niepowtarzalny smak.
W wietnamskim mieście Hanoi ten deserowo-kawowy przysmak serwowany jest w wielu lokalnych kawiarniach. Największą popularnością cieszy się jednak wciąż oryginalna wersja podawana w słynnej Cafe Giang. Typowa wersja z Wietnamu różni się nieco od polskiego kogla-mogla z kawą, ponieważ nierzadko zawiera też masło, ser, słodzone mleko skondensowane i cukier. Poza granicami naszego kraju lub w azjatyckich kawiarniach spotkasz ten napój pod nazwą kawa z jajkiem albo z kremem żółtkowym.
Kawa z koglem-moglem nie jest napojem, który wymaga starannego trzymania się jednego przepisu. W wielu kawiarniach na świecie pojawiają się różne warianty. Może to być jajeczne cappuccino albo wersja kawy z dużą ilością cukru, a nawet miodu. Nierzadko dodaje się do niej przyprawy i inne słodkie dodatki, które w połączeniu z żółtkiem tworzą aksamitną, gęstą piankę.
Jeśli szukasz kawy, która wyróżnia się smakiem i nietypowym składem to musisz koniecznie jej spróbować. Ten napój diametralnie różni się od popularnej, słodkiej wersji cappuccino. Kremowa konsystencja ubitego żółtka w połączeniu z mocnym, aromatycznym naparem jest wprost niepowtarzalna. Efektem tego jest napój idealnie balansujący pomiędzy słodyczą typowego deseru a kawą.
Ważnym składnikiem kawy z koglem-moglem jest robusta. Jej intensywny, lekko ziemisty smak świetnie komponuje się z gładkim, słodkim kremem jajecznym. Oryginalna wietnamska wersja tego napoju opiera się właśnie na tym gatunku kawy. Natomiast wyraźnym wyróżnikiem jest mleko skondensowane. Wprowadza ono gęstą, słodką nutę. Wietnamczycy używają go od początku XX wieku, a dziś to podstawa wielu tamtejszych receptur kawowych. W ten sposób kawa z koglem-moglem ma swój charakterystyczny smak i jednolitą, aksamitną konsystencję.
Żółtko z jajka dostarcza białka i zdrowych tłuszczów. To sprawia, że kawa z koglem-moglem przede wszystkim bardzo szybko nasyca, a wielu sytuacjach może być także ciekawym uzupełnieniem diety. W porównaniu do zwykłych napojów kawowych ten deserowy wariant oferuje większą wartość odżywczą.
Oryginalność tej kawy podkreśla też sposób parzenia. W tradycyjnej wersji stosuje się wietnamski filtr phin. Pozwala on uzyskać esencjonalny, gęsty napar przypominający espresso. Nie musisz jednak mieć takiego filtra, ponieważ mocna kawa z ekspresu przelewowego lub kawiarki też sprawdzi się dobrze. Istotą jest intensywność smaku, który musi zrównoważyć słodycz jajeczno-mlecznego kremu.
Jeśli masz ochotę odtworzyć smak wietnamskiej kawy z koglem-moglem w domowych warunkach, to potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Do przepisu na dwie solidne porcje tego kremowego napoju nie potrzebujesz żadnego specjalistycznego sprzętu. Nie zapominaj jednak o dobrej jakości kawie i oczywiście o świeżych jajkach. Co więc konkretnie wykorzystasz w przepisie?
Na początek jajka sparz wrzątkiem, a następnie oddziel żółtka od białek. Do wysokiego naczynia wrzucasz żółtka oraz cukier. Miksujesz na wysokich obrotach, aż masa zacznie zmieniać kolor na jasnokremowy. W tym momencie stopniowo dolewasz mleko skondensowane i kontynuujesz miksowanie. Po kilku minutach uzyskasz puszysty, jednolity krem o bardzo lekkiej konsystencji.
W międzyczasie zaparz mocną kawę. Najlepiej sprawdzi się tu robusta lub dowolna intensywna mieszanka, która będzie wystarczająco wyrazista w słodkim kremie jajecznym. Kawa powinna być gorąca w momencie łączenia jej z kremem.
Gotowy kogel-mogel nałóż na powierzchnię kawy. Proporcje to około 2/3 kawy do 1/3 kremu. Krem powinien utrzymywać się na powierzchni, tworząc efektowną, grubą warstwę. Możesz pić na dwa sposoby. Wystarczy, że zamieszasz zawartość filiżanki albo poprzez zagłębienie łyżki w gorzkiej kawie pod słodką pianką. Obie metody dają zupełnie inne doznania smakowe.
Musisz zdawać sobie sprawę z tego, że ten napój jest naturalnie bardzo słodki. Może więc nie każdemu przypaść do gustu. Nawet jeśli jesteś smakoszem deserów, to w tym przypadku nie potrzebujesz do tej kawy żadnych ciastek. Jeśli nie przepadasz za przesadną słodyczą, to możesz zmniejszyć ilość cukru lub mleka skondensowanego. Dla odmiany posyp gotowy napój odrobiną cynamonu lub kakao, aby uzyskać bardziej stonowany, klasyczny smak.
W InPost Fresh możesz zakupić różne rodzaje kaw – mielone, ziarniste oraz rozpuszczalne. Znajdziesz u nas także mleko skondensowane i ciekawe przyprawy do napojów kawowych. W kilka chwil skompletujesz wszystko, co potrzebne do przygotowania domowej wersji kawy z koglem-moglem. Zamów z wygodną dostawą, aby szybko przygotować aromatyczny, kremowy napój bez konieczności wychodzenia z domu.
Kawa mocha stanowi idealne połączenie dwóch uwielbianych smaków – intensywnej kawy i aksamitnej czekolady. To coś więcej niż klasyczna latte, ponieważ zaskakuje swoim deserowym charakterem. Może być p
Połączenie w jednej filiżance aromatycznej głębi kawy oraz rozgrzewającej mocy alkoholu potrafi zaskoczyć smakiem i charakterem. Jak zestawić te dwa składniki, by osiągnąć harmonię między intensywnośc
Znasz smak kawy, który potrafi przenieść myślami na słoneczne wybrzeża? Jeśli nie, to pora to zmienić. Kawa barraquito to część kultury Wysp Kanaryjskich. Ten nietypowy w swoim składzie napój potrafi