Kurkuma kojarzy się głównie z kuchnią indyjską, ale od jakiegoś czasu cieszy się coraz większym powodzeniem wśród miłośników kawy. Napój z dodatkiem tej przyprawy zachwyca złocistym kolorem, ciekawym smakiem i potencjalnymi właściwościami wspierającymi organizm. Sprawdź, co daje kurkuma do kawy i jak przygotować pyszny napar!
Kurkuma to przyprawa o intensywnie żółtym kolorze, zawierająca kurkuminę – związek, któremu przypisuje się wiele cennych właściwości. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni jako składnik curry czy rozgrzewających zup, ale od lat znajduje też zastosowanie w napojach. Sprawdza się zarówno w postaci tradycyjnego „złotego mleka”, jak i coraz częściej w połączeniu z kawą.
Dodanie szczypty kurkumy do kawy może być czymś więcej niż tylko zmianą smaku naparu, ponieważ przyprawa:
Co ciekawe, wiele opracowań naukowych (np. Neuroprotekcyjne działanie kurkuminy i jej potencjalne zastosowanie w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych z 2023 roku) sugeruje, że kurkuma może hamować rozwój schorzeń neurodegeneracyjnych. Regularne spożywanie kurkuminy ma bowiem wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu, w tym również zdolność układu immunologicznego do neutralizowania niektórych białek powiązanych z np. chorobą Alzheimera.
Warto jednak pamiętać, że choć informacje te są bardzo obiecujące, kurkuma nie jest lekiem ani metodą leczenia schorzeń neurologicznych i innych. Może natomiast stanowić smaczny i wartościowy dodatek do codziennej diety, zwłaszcza gdy połączysz ją z innymi zdrowymi nawykami. Należy też nadmienić, że większość prozdrowotnych właściwości przypisuje się kurkuminie – aktywnemu składnikowi kurkumy – a nie samej przyprawie w niewielkich ilościach używanych w kuchni.
W przeciwieństwie do przypraw takich jak kardamon, kurkuma nie dominuje całkowicie smaku kawy. Zmienia go dość subtelnie, ale wciąż zauważalnie, nadając trunkowi ziemisty, lekko korzenny charakter. Ten natomiast świetnie komponuje się np. z napojem owsianym lub migdałowym, a także klasycznym mlekiem krowim. Dzięki temu łatwo stworzyć rozgrzewający napój, doskonały głównie w chłodniejsze dni.
Aby kurkuma w kawie smakowała jak najlepiej, warto pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim nie przesadzaj z ilością. Wystarczy dosłownie szczypta (ok. pół łyżeczki) na jedną filiżankę naparu. Nadmiar przyprawy może sprawić, że napój stanie się zbyt intensywny i lekko cierpki. Dobrym pomysłem będzie także dodanie odrobiny miodu, syropu klonowego albo cynamonu.
Warto wiedzieć, że kurkumina przyswaja się jeszcze lepiej w zestawieniu z dodatkiem pieprzu i zawartej w nim piperyny, a także z tłuszczami. Dlatego, jeśli zależy Ci na potencjalnych właściwościach prozdrowotnych naparu, możesz dodać do niego odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i postawić na mleko pełnotłuste lub nawet łyżeczkę masła.
Najlepiej dodać kurkumę do kawy podczas podgrzewania, np. w trakcie przygotowywania mleka do latte lub prosto do filiżanki, do której trafia kawa z ekspresu. Umożliwi to równomiernie rozprowadzenie przyprawy w napoju i wydobycie głębi smaku.
Jeśli chcesz przygotować aromatyczny, rozgrzewający napój z dodatkiem kurkumy, potrzebne będą następujące składniki:
Podgrzej mleko lub napój roślinny z kurkumą i pozostałymi przyprawami w rondelku, nie dopuszczając do wrzenia. Zaparz swoją ulubioną kawę, a następnie wymieszaj wszystko razem.
Taki napój możesz modyfikować według własnych upodobań – sprawdzi się zarówno z mocnym espresso, jak i z łagodniejszą wersją na bazie kawy rozpuszczalnej czy cold brew. Eksperymentuj z proporcjami i dodatkami opcjonalnymi, by znaleźć swoją ulubioną mieszankę.
Jeśli chcesz trunek na zimno, możesz zaparzyć mocną kawę wcześniej, schłodzić ją w lodówce, a następnie zmiksować z zimnym mlekiem, kurkumą, odrobiną miodu i serwować z kostkami lodu. Złoty napój w wersji iced będzie świetnym orzeźwieniem w upalne dni.
Choć kurkumę ceni się za potencjalne właściwości prozdrowotne, nie każdy może sięgać po nią bez ograniczeń. Spożywanie przyprawy powinny skonsultować z lekarzem m.in. osoby z chorobami dróg żółciowych, wrzodami żołądka czy przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Przy jakichkolwiek schorzeniach czy stosowanych medykamentach warto konsultować szczegóły swojej diety ze specjalistą.
Jeśli masz ochotę wypróbować przepis na kawę z kurkumą lub stworzyć własną kompozycję, zajrzyj do InPost Fresh. Znajdziesz tam zarówno wysokiej jakości ziarna, jak i szeroki wybór przypraw!
Kawa z mlekiem skondensowanym to napój, który łączy w sobie intensywność aromatycznej kawy z delikatną słodyczą i kremową konsystencją mleczka. Popularna na całym świecie, szczególnie w Hiszpanii i Wi
Szukasz sposobu, by nadać porannej kawie nieco więcej charakteru? Kawa z miodem jest tym, czego szukasz! Zamiast cukru – miód, zamiast nudy – nowa jakość. Przekonaj się, dlaczego takie połączenie skła
Kawa z imbirem to wyjątkowe połączenie smaku, aromatu i dobroczynnych właściwości. Jeśli lubisz eksperymentować z dodatkami do tego napoju, wersja z dodatkiem korzenia imbiru może okazać się strzałem