Wypijana codziennie przez miliony ludzi na świecie kawa to obecnie trzeci najpopularniejszy napój na świecie. Ustępując jedynie wodzie i herbacie, kawa wypijana jest w ilości 400 mld filiżanek rocznie. Jej szybko rosnąca popularność uczyniła jej uprawę jednym z najbardziej dochodowych biznesów. Zobacz, jak wygląda produkcja kawy na świecie.
Przed wiekami czarny napój był jednym z najważniejszych towarów eksportowych Imperium Osmańskiego. Wielki majątek zbiły na kawie również m.in. Kompanie Wschodnioindyjskie Niderlandów i Wielkiej Brytanii. Należące do europejskich koron przedsiębiorstwa dziś są już tylko historią. Ich rolę przejęły inne, prywatne firmy o światowym zasięgu. Największy producent kawy na świecie to obecnie amerykańska firma Mondelez International. Jego sztandarowymi produktami są marki takie jak Jacobs i Maxwell House.
Lidera rankingu goni szwajcarskie Nestlé. Najbardziej znana marka kawy tego koncernu to Nescafé. Oprócz sprzedaży napoju w formie rozpuszczalnej w portfolio koncernu znajdują się produkty służące do przygotowania w ekspresie. Są nimi kapsułki Nespresso i Nescafé Dolce Gusto. Pozostali najwięksi producenci kawy to odpowiednio Tchibo, DE Master Blenders 1753 NV (Café Prima i Douwe Egberts) i Strauss Group Ltd (Pedro’s i MK Café).
Najwięksi producenci kawy to korporacje o globalnym zasięgu. Nie może być inaczej, ponieważ kawowce uprawia się w Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Głównym jej eksporterem jest Brazylia. Plantacje w tym kraju zajmują aż 2 mln hektarów. Najczęściej uprawiane gatunki roślin dają kawy typu arabica i robusta. Roczna produkcja kawy w Brazylii to 2 440 000 ton.
Wiceliderem zestawienia jest Wietnam. Z tego państwa rokrocznie eksportowanych jest 1 170 000 ton kawy. Większość plantacji zajmuje się uprawą kawowców, z których uzyskuje się kawę robustę. Pozostali główni producenci to Kolumbia i Indonezja. Ilość kawy, jaka opuszcza pierwsze z tych państw każdego roku, to 880 000 ton. Z Indonezji w świat płynie jej 720 000 ton. Wyjątkową cechą tamtejszego przemysłu jest produkcja rzadkiego i drogiego gatunku kawy kopi luwak.
Obecność Brazylii, Wietnamu, Kolumbii i Indonezji wśród głównych eksporterów kawy pokazuje, że do jej uprawy niezbędny jest ciepły, wilgotny klimat. Optymalną wysokością dla plantacji kawowca jest też między 1200 a 2000 m n.p.m. Aby uzyskać jak najlepszy smak, owoce tego drzewa (czyli ziarna kawy) należy chronić przed nadmiernym nasłonecznieniem. Z tego powodu kawowce rosną w towarzystwie wyższych od nich samych drzew. Dają one cień niezbędny do właściwej uprawy kawy.
Pity w domach i kawiarniach na całym świecie czarny napój to nie tylko miły element dnia kawosza. To również globalny, dochodowy biznes dający pracę milionom ludzi i krociowe zyski wielu państwom i koncernom. Bez wątpienia kawę można nazwać jednym z kilku produktów spożywczych, którego spożycie łączy ludzi na całym globie.
Intensywny smak espresso to nie wszystko, co można poczuć po wypiciu tego rodzaju kawy. Dodanie do niej martini daje okazję spróbowania czegoś wyjątkowego. Chcesz spróbować? Świetnie, w takim razie po
Nie masz już ochoty na picie zwykłej kawy? A może lubisz poznawać jej nowe smaki? Jeśli tak, powiemy Ci, co to jest kawa po irlandzku i jak ją przygotować. Coś czujemy, że taki wariant czarnego napoju
Choć połączenie kawy z masłem może brzmieć dość nietypowo, Bulletproof Coffee zyskała ogromną popularność, szczególnie wśród osób stosujących dietę niskowęglowodanową i ketogeniczną. Czym dokładnie je