Kubek chai latte z kawą i ozdobnym cynamonem

Przepis na chai latte z kawą

2 maja 2025
5 min

Jest coś magicznego w połączeniu korzennych przypraw z mleczną pianką i porządną dawką kofeiny. Choć klasyczne chai latte to napój na bazie czarnej herbaty, coraz częściej można spotkać jego kawową wersję – idealną dla tych, którzy kochają aromatyczny twist, ale nie chcą rezygnować z porannego espresso.

 

Składniki  na 1 porcję chai latte z kawą:

  • 1 espresso (ok. 30 ml)
  • ½ szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • ½ szklanki wody
  • 1 czarna herbata w torebce lub 1 łyżeczka liściastej
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta kardamonu
  • 2 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ewentualnie: bita śmietana lub cynamon do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj chai base:
    W rondelku zagotuj wodę z przyprawami. Gdy zacznie lekko bulgotać, dorzuć herbatę i gotuj jeszcze 3–4 minuty. Odstaw z ognia, przecedź i odstaw na chwilę.
  2. Zaparz kawę:
    W międzyczasie przygotuj espresso lub mocną kawę.
  3. Spień mleko:
    Podgrzej mleko (nie gotuj!) i spień – możesz użyć spieniacza lub blendera.
  4. Połącz składniki w jeden napój:
    Do dużego kubka lub szklanki wlej kawę, następnie chai base, na końcu spienione mleko. Delikatnie wymieszaj.
  5. Podaj z fantazją:
    Na wierzch możesz dodać bitą śmietanę albo oprószyć cynamonem. Dosłodź do smaku – miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym.

 

Porady:

  • Chcesz bardziej kremowej wersji? Zastąp część wody mlekiem.
  • Możesz przygotować więcej chai base i trzymać ją w lodówce nawet przez 3 dni – idealna do szybkiej porannej kawy.
  • Jeśli lubisz bardziej intensywny smak – dodaj świeży imbir, ziarenka kardamonu lub nawet pieprz.

Chai latte z kawą z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest rozgrzewające, kremowe i ma świetną korzenną nutę. A do tego robi się je w kilka minut!

Czytaj również