Lemoniada arbuzowa

Przepis na lemoniadę arbuzową

29 sierpnia 2023
5 min

Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa to idealny napój na upalne dni. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i banalnie proste, a słodki napój przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Dobry przepis na lemoniadę arbuzową – jak ją prawidłowo przygotować?

Jakie składniki będą potrzebne na lemoniadę arbuzową

Przepis na lemoniadę arbuzową jest bardzo prosty i uwzględnia wykorzystanie jedynie kilku składników. Oczywiście niezbędny będzie soczysty i dorodny arbuz – do przygotowania całego dzbanka napoju spokojnie wystarczy 1,5 kg tego owocu. Oprócz tego potrzebne będą trzy cytryny, świeże listki mięty, kostki lodu oraz około 500 ml lekko gazowanej wody. Polecamy zastąpić tradycyjny biały cukier niewielką ilością ksylitolu lub syropu klonowego i przygotować napój w wersji „na zdrowo”.

Stewię, ksylitol, syropy słodzące i inne alternatywy dla cukru można kupić za pośrednictwem naszej aplikacji InPost Fresh. Znajdziesz je w podkategorii „Cukier, słodziki i dodatki”. Wybrane produkty możesz zamówić w prosty sposób przy użyciu swojego smartfona.

 

Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

Realizację przepisu na lemoniadę z arbuza należy rozpocząć od przygotowania jej głównego składnika – z owocu należy zdjąć skórę i pokroić go na mniejsze kawałki. Konieczne jest także wyciągnięcie z arbuza czarnych pestek. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cytryn na połówki i wyciśnięcie z nich soku. Najłatwiejszym sposobem jest użycie do tego specjalnej wyciskarki do cytrusów. Później pozostaje już tylko dodać odrobinę ksylitolu lub syropu (polecamy zacząć od niewielkiej ilości i w razie potrzeby dołożyć słodzik po spróbowaniu napoju), wodę oraz kostki lodu.

Co podawać z lemoniadą arbuzową?

Słodką i orzeźwiającą lemoniadę najlepiej podawać z niewielką ilością dodatków. Napój warto ozdobić plasterkami cytryny lub limonki oraz świeżymi listkami mięty. Możesz serwować go w ozdobnym dzbanku lub specjalnym słoju z kranikiem, koniecznie z kostkami lodu. Pyszną lemoniadę należy przechowywać w lodówce.

Czytaj również