
Mroźne powietrze sprawia, że zimą często sięgamy po rozgrzewające napoje. Nic nie poprawia nastroju tak dobrze, jak aromatyczna kawa z przyprawami i dodatkami, które kojarzą się z przytulnym, świątecznym klimatem. Poznaj sprawdzone przepisy na zimową kawę i zaskocz swoich bliskich wyjątkowymi smakami!
Klasyczne cappuccino to znakomita baza do zimowych eksperymentów. Aby przygotować aromatyczną, rozgrzewającą wersję tego napoju, wystarczy zaledwie kilka prostych składników. Do filiżanki świeżo zaparzonego espresso dodaj spienione mleko. Pianka powinna być puszysta i aksamitna, by harmonijnie łączyć się z mocnym naparem. Na koniec posyp górę napoju mielonym cynamonem, który podkręci aromat i wprowadzi charakterystyczny, rozgrzewający posmak.
Jeśli lubisz słodsze napoje, spróbuj delikatnie
Cynamon, kardamon, goździki i gałka muszkatołowa to przyprawy, które składają się na niezwykle aromatyczną kompozycję. Napar wymieszany razem z nimi rozgrzewa nawet w najmroźniejszy dzień już od pierwszego łyku. Do przygotowania takiej zimowej kawy potrzebujesz:
Najpierw w kubku powinna znaleźć się kawa. Następnie należy do niej wsypać płaską łyżeczkę przypraw i wymieszać. Wtedy czas na dodatek ciepłego mleka – spienionego lub jedynie podgrzanego, w zależności od Twoich preferencji. Prawdziwy sekret tego przepisu to gałka muszkatołowa, która nadaje lekko pikantny, rozgrzewający akcent.
Zimowa kawa może stać się także małym deserem. W tym przypadku trudno o lepszy wybór niż połączenie intensywnego naparu z głęboką w smaku czekoladą i słodką bitą śmietaną. Do przygotowania tego napoju wystarczy espresso (lub mocna kawa przelewowa), kostka gorzkiej lub mlecznej czekolady i odrobina spienionego mleka. Najlepszy efekt uzyskasz, rozpuszczając kawałki czekolady w gorącej kawie. Dzięki temu napój nabierze aksamitnej konsystencji.
Na wierzchu koniecznie musi znaleźć się warstwa bitej śmietany. Doskonale kontrastuje ona z intensywnymi smakami kawy i czekolady. Dla jeszcze bardziej zimowego efektu warto udekorować całość z wierzchu tartą czekoladą, kakao albo szczyptą cynamonu. W wersji dla osób pełnoletnich można sięgnąć również po likier czekoladowy, lecz ze względu na zawartość alkoholu, oczywiście nie jest to propozycja do picia na co dzień.
Karmel i wanilia to połączenie perfekcyjnie pasujące do zimowych kaw. Słodycz karmelu równoważy intensywny smak espresso, a wanilia dodaje napojowi głębi i wyjątkowego aromatu. Najprostszy przepis to espresso lub kawa przelewowa połączona ze spienionym mlekiem, do którego dodasz łyżeczkę syropu karmelowego i odrobinę syropu waniliowego.
Co ciekawe, syropy do kawy występują w różnych wariantach, nie tylko o smaku karmelu i wanilii. Zimą możesz eksperymentować z wieloma opcjami, takimi jak:
Jeśli nie pijesz krowiego mleka, wcale nie musisz rezygnować z zimowej kawy. Napój w wersji wegańskiej może być równie kremowy, aromatyczny i rozgrzewający. Trzeba jednak sięgnąć po odpowiednie napoje roślinne i dodatki. Najczęściej wybierane są mleka sojowe, migdałowe, owsiane czy kokosowe. Każde z nich nadaje naparowi inny charakter. Warto sięgać po te z oznaczeniem „barista”, ponieważ lepiej się pienią.
Do wegańskiej zimowej kawy świetnie pasują także naturalne słodzidła, takie jak syrop klonowy, daktylowy albo cukier kokosowy. Poza tym warto eksperymentować z dodatkami. Oto kilka pomysłów:
W zimowych napojach liczy się też wygląd i sposób podania. Podstawą wielu dekoracji jest dobrze spienione mleko. Pianka może posłużyć jako tło dla prostego latte art lub jako fundament, na którym rozłożysz aromatyczne dodatki w postaci cynamonu czy innej posypki, np. tartej czekolady, przyprawy piernikowej czy mieszanki pumpkin spice.
Warto też polać ścianki przezroczystej szklanki smakowymi polewami – czekoladową, ciasteczkową czy waniliową. Dzięki temu całość zyska niepowtarzalny wygląd, a dodatkowo nieco słodyczy i ciekawego aromatu. Jeśli chcesz, aby kawa miała świąteczny charakter, dodaj do niej małego pierniczka, chrupiąca rurkę z nadzieniem albo udekoruj ją małą laską cynamonu. To drobiazgi, ale robią ogromne wrażenie.
Jeśli szukasz najlepszych ziaren zarówno w klasycznej, jak i smakowej wersji, zajrzyj do InPost Fresh. U nas znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia zimowych, rozgrzewających kaw. Zamów syropy i inne dodatki z wygodną dostawą do domu lub przez Paczkomat®!

Caffe Shakerato to połączenie intensywnego espresso z lodem, które po wstrząśnięciu w shakerze tworzy piankowy, chłodny napój, idealny na lato. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, szybko zyskało uznan

Kochasz kawę, ale letnie upały skutecznie zniechęcają do sięgania po gorącą filiżankę z czarnym napojem? Być może frappe jest właśnie tym, czego potrzebujesz. Ten orzeźwiający napój tylko z wyglądu pr

Kawa po wiedeńsku to symbol elegancji, tradycji i chwil z prawdziwym relaksem. Jej aksamitna konsystencja, słodycz bitej śmietany i głęboki aromat kawy tworzą idealny duet, obok którego trudno przejść