- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta Montignaca – czy warto ją stosować?

Dieta Montignaca – czy warto ją stosować?
Jeśli zastanawiasz się, jak szybko schudnąć przy jednoczesnej zmianie nawyków żywieniowych to dieta Montignaca jest idealna dla Ciebie. Opracowana przez kardiologa dieta niskoglikemiczna, opiera się na ograniczeniu węglowodanów w codziennym jadłospisie, a w efekcie znacznie obniża ilość zbędnych kilogramów, poprawia samopoczucie i komfort życia. Jeśli chcesz poznać zasady diety Montignaca, zastanawiasz się, jaki jest w niej jadłospis i co zyskasz – to jest to artykuł dla Ciebie.
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
1. Dieta Montignaca może być stosowana przez osoby chore na cukrzyce czy też zmagające się z insulinoopornością.
2. Dieta Montignaca umożliwia redukcję wagi w ciągu tygodnia nawet o 1,5 kg.
3. Aby móc cieszyć się z efektów diety Montignaca trzeba bezwzględnie stosować się do zaleceń i nie łączyć produktów z wysokim i niskim indeksem glikemicznym.
Czym jest dieta Montignaca?
Jest to dieta redukcyjna opracowana przez francuskiego lekarza – kardiologa Michaela Montignaca. Twierdził on, że problem z otyłością nie wynika ze źle dobranych potraw, a jedynie z ilości spożywanych węglowodanów. Nadmiar cukru w organizmie powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej z powodu wyrzutów insuliny.
Nagłe wyrzuty insuliny wywołane spożyciem węglowodanów z wysokim indeksem, sprawia, że gwałtownie spada poziom glukozy we krwi – co w konsekwencji powoduje szybkie uczucie głodu i chęć sięgnięcia po kolejną słodką przekąskę.
Dieta idealnie sprawdzi się dla osób nielubiących gwałtownych zmian i rygorystycznej dyscypliny żywieniowej. Wystarczy stopniowo wyprowadzać te pokarmy, które mają wysoki poziom IG i zastępować je pokarmami o niskim poziomie. Warto mieć na uwadze, co daje, a czego nie daje dieta Montignaca. Efekty jej stosowania to nie strata 10 kilogramów w miesiąc. Dlatego ma ona dobrą opinię wśród dietetyków oraz osób, które chcą stopniowo tracić na wadze.
Dieta Montignaca – zasady
Tak, jak wspominaliśmy powyżej, kiedy chcesz spróbować diety dr. Montignaca, musisz ją oprzeć na powolnym, aczkolwiek skutecznym pozbywaniu się węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Co to znaczy? Indeks glikemiczny to wskaźnik, który określa wpływ poszczególnych produktów lub pokarmów na poziom glukozy we krwi, kilka godzin po spożyciu. Analogicznie produkty o niskim indeksie nie będą powodować nagłych skoków glukozy, co czynią potrawy z wysokim wskaźnikiem.
Na co zatem pozwala, a co zakazuje dieta Montignaca? Jadłospis powinien być oparty o regularne posiłki bogate w takie produkty jak kasze, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, orzechy, produkty tłuszczowe, mięso i ryby. Dokładna rozpiska jadłospisu powinna opierać się o tę listę:
- produkty zbożowe: makaron pełnoziarnisty, czarny ryż lub dziki, kasza gryczana,
- warzywa: szpinak, bakłażan, szparagi, brokuły, sałata, rzepa lub ogórek,
- owoce: truskawki, nektaryny, maliny, pomarańcze, granat,
- oleje roślinne,
- chude mięso, ryby i owoce morza.
Dodatkowo trzeba pamiętać o regularnym spożywaniu wody, która znacznie przyspieszy metabolizm. Czego zakazuje dieta Montignaca? Produktów o wysokim indeksie. Czym są produkty o dużej zawartości węglowodanów? Przede wszystkim należą do nich: piwo, biały ryż, makarony pszenne, miód, frytki i ziemniaki w każdej postaci, buraki czy nawet chleb biały.
Jak dieta Montignaca wpływa na zdrowie?
Jak wpływa na Twoje zdrowie słynna dieta francuskiego lekarza? Przede wszystkim stabilizuje organizm. Przyzwyczajony do nieregularnych wyrzutów insuliny organizm, jest o wiele bardziej podatny na choroby związane z układem krwionośnym, zawały i problemy z sercem. Przepisy bogate w pokarmy o niskim indeksie, dostarczają organizmowi potrzebnych minerałów i witamin, dzięki czemu wzrasta Twoja jakość życia i samopoczucie, a ciało szybciej się regeneruje i zdrowiej traci zbędne tłuszcze. Dieta ta jest doskonałym pomysłem dla osób chorych na cukrzycę 2 typu oraz pacjentów zmagających się z insulinoopornością.
Efekty stosowania diety Montignaca – ile można schudnąć?
W związku z założeniem, że produkty o wysokim IG są wyłączane powoli, wiele osób skarży się na dietę Montignaca. Wady, które posiada to przede wszystkim długi proces tracenia na wadze. Zaletą długiego odchudzania jest fakt, że tracimy na wadze zdrowiej niż w trakcie innych bardziej dynamicznych diet. Szacuję się, że na diecie Montignaca można tracić nawet od 0,5 do 1,5 kg tygodniowo.
Należy jednak pamiętać o tym, że tak jak w przypadku innych diet należy podejść do niej indywidualnie. Nie wszystkie produkty o wysokim IG mogą nam szkodzić. W różnych przypadkach nasz organizm może ich nawet potrzebować do poprawnego funkcjonowania. Dlatego przed przejściem na dietę należy skontaktować się z odpowiednim specjalistą.
Dieta Montignaca: jak skomponować efektywny jadłospis na miesiąc
Dieta Montignaca - jadłospis na miesiąc powinien być oparty tylko i wyłącznie o określone produkty, a mianowicie w pierwszej fazie należy sięgnąć po dania białkowo-tłuszczowe bądź białkowo-węglowodanowe. Można np. przygotować jajecznicę na bazie 5 jaj z dodatkiem kanapek z awokado. Należy jeść duże śniadania. Dodatkowo trzeba sięgać po surowe owoce, natomiast trzeba je spożywać pół godziny przed posiłkiem bądź 3 godziny po nim. W drugiej fazie należy spożywać węglowodany o IG nie wyższym niż 50. Można np. spożywać ciemne pieczywo z twarogiem. W ramach śniadania polecamy muesli z chudym jogurtem. W jadłospisie nie powinno zabraknąć kurczaka. Można również sięgnąć po piersi z indyka czy też łososia. Dobrym pomysłem na kolację jest przygotowanie sałatki z pomidora, do której warto dodać mozarellę i odrobinę oliwy z oliwek. Zatem pamiętaj, że faza pierwsza polega na zrzucaniu zbędnych kilogramów, natomiast faza druga to utrzymanie efektu.
Przepisy zgodne z zasadami diety Montignaca: smaczne i zdrowe pomysły na każdy posiłek
Przepisy powinny opierać się o dania oparte na produktach białkowych oraz nasionach roślin strączkowych. Natomiast trzeba wyeliminować węglowodany proste, a do tego ograniczyć tłuszcze. Dieta Montignaca - przepisy na co dzień. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie pieczonego bakłażana z dodatkiem miksu sałat oraz pomidora. Możesz także przygotować na parze rybę z dodatkiem świeżych warzyw. Kolejnym ciekawym pomysłem jest zupa rybna z warzywami. Z kolei na śniadanie możesz spożywać twarożki ze szczypiorkiem. Warto też zjeść jajecznicę na bekonie czy sałatkę z pomidorów i cebuli. W ramach kolacji polecamy kaszę gryczaną z dodatkiem podsmażanych pieczarek. Możesz również zjeść jajka na miękko z dodatkiem zblanszowanego brokułu. Jeżeli od czasu do czasu przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego, to nie sięgaj po gotowe produkty, tylko przygotuj puree jabłkowe z dodatkiem lekko podsmażonych gruszek.
Realne efekty diety Montignaca – co mówią badania i doświadczenia użytkowników?
Dieta Montignaca - efekty na jakie możesz liczyć. Efektem diety Montignaca jest zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzięki temu, że stosując dietę o niskim indeksie glikemicznym nie dochodzi do gwałtownych wahań glukozy w surowicy krwi można utrzymać prawidłową wagę. Pamiętaj, że w zależności od Twojego poziomu BMI na takiej diecie w ciągu 4 miesięcy można schudnąć od 5,5 do 18 kg. Dieta Montignaca pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ale co do zasady ma poprawić ogólny stan zdrowia i zapewnić normalizację poziomu insuliny, co jest szczególnie ważne u osób chorujących na cukrzycę bądź insulinooporność.
Dieta Montignaca – dlaczego indeks glikemiczny jest kluczowy?
Indeks glikemiczny jest niewątpliwie bardzo ważnym wskaźnikiem. Informuje o tym, jak szybko po spożyciu danego posiłku wzrasta poziom cukru we krwi. Im wyższy jest IG, tym oczywiście poziom cukru szybciej rośnie, co jest niebezpieczne i może doprowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. W diecie Montignaca wybiera się tylko i wyłącznie produkty o niskim poziomie indeksu glikemicznego. Dzięki temu można utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi, ale też nie trzeba obawiać się nagłego wzrostu wagi.
Potencjalne wady diety Montignaca – czego możesz się spodziewać?
Dieta Montignaca - wady, które warto znać. Stosując dietę Montignaca musisz liczyć się z tym, że konieczna jest rezygnacja z wielu produktów. Zatem musisz przestrzegać naprawdę restrykcyjnego jadłospisu. Nie do końca udowodniono, że taka dieta jest zdrowa, tym bardziej że nie uwzględnia ona ładunku glikemicznego całego posiłku. Wadą może być także konieczność kupowania niektórych produktów w sklepach z ekologiczną żywnością, co bywa kosztowne.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr