Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wraca do łask jako preparat o właściwościach leczniczych. Dlaczego? Jest on bogaty w wiele substancji prozdrowotnych. Jakie są rodzaje miodów i który z nich wybrać? Poznaj najważniejsze informacje!
Miody dostępne na rynku mają wiele smaków i kolorów, a ktoś dopiero rozpoczynający przygodę z pszczelim słodzikiem może poczuć się zagubiony. Na początku warto zaznaczyć, że istnieją trzy podstawowe rodzaje miodów naturalnych:
Podział wynika z pochodzenia słodzika. Miody nektarowe to najpopularniejszy rodzaj i są one szeroko dostępne w ofertach różnych sklepów. Możesz je zamówić także w naszej aplikacji InPost Fresh i to m.in. z dostawą do domu. W asortymencie znajduje się wiele produktów w różnych smakach i poszczególne typy miodów.
Wśród słodzików nektarowych można znaleźć takie gatunki miodów jak:
Miody kwiatowe powstają w wyniku zebrania przez pszczoły nektaru, czyli gęstego soku roślinnego, który składa się z cukru i wody. Z kolei miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli wydzieliny mszyc i czerwców, która zbierana jest z liści lub igieł drzew i krzewów.
Dodatkowo miód ten wykazuje wiele specjalnych właściwości leczniczych jak np. regulacja pracy serca, poprawa przemiany materii, obniżenie ciśnienia czy polepszenie pracy nerek. Podobnie jak miód kwiatowy, może mieć on wiele odmian smakowych ze względu na swoje pochodzenie. Najczęściej wyróżnia się te ze spadzi iglastej i liściastej, a także miody mieszane. Jak rozpoznać rodzaje miodów po kolorze? Najjaśniejszą barwę, białą lub jasnożółtą, przyjmuje miód rzepakowy. W płynnej formie wygląda niczym bezbarwny gęsty syrop – natomiast po krystalizacji staje się kremowy. Jest on łatwo rozpoznawalny w przeciwieństwie do miodów wielokwiatowych.
Te mogą przyjąć jaśniejszą lub ciemniejszą barwę – zależnie od swojego składu. Jasny będzie pozyskiwany z kwiatów wiosennych, a im późniejsze zbiory, tym ciemniejszy jest ostateczny produkt. Do jasnych miodów można także zaliczyć miód akacjowy, malinowy i lipowy, których barwy zaliczają się do odcieni żółci. Wśród ciemnych miodów da się znaleźć spadziowe, niekiedy o wręcz brązowo-bursztynowej barwie. Natomiast brunatno-czerwony kolor przyjmuje miód produkowany ze wrzosów.
Miód jest jednym z popularniejszych i szeroko wykorzystywanych wyrobów pszczelich. Stosuje się go w gastronomii, ale znalazł także zastosowanie w kosmetologii i medycynie ze względu na ogrom swoich wartości. Podstawowe zdrowotne właściwości wszystkich rodzajów miodu to:
Wśród specjalnych właściwości miodu pszczelego warto zwrócić szczególną uwagę na kilka jego gatunków. Jeden z popularniejszych w Polsce, czyli miód rzepakowy, wyróżnia się wysoką zawartością glukozy i aminokwasów, co czyni go wspaniałym suplementem odżywczym dla organizmu, szczególnie osłabionego długotrwałą chorobą. Dodatkowo poprawia on koncentrację i wspomaga regenerację po wysiłku.
Miód gryczany jest z kolei znany ze swoich silnych właściwości bakteriobójczych, a także działania przyspieszającego leczenie ran. Bogaty skład kwalifikuje go jako jeden z najbardziej wartościowych – zaraz obok miodu spadziowego. Mówi się, że już jedna łyżka miodu spadziowego dziennie przynosi wiele zalet w funkcjonowaniu całego organizmu. Produkt przyspiesza gojenie ran, reguluje pracę serca, niweluje szkodliwe działanie kawy, herbaty, alkoholu i tytoniu, działa przeciwzapalnie. Wzmacnia też odporność w sezonie jesienno-zimowym.
Innym popularnym w Polsce miodem jest ten wytwarzany z lipy. Poza delikatnym smakiem ma on silne właściwości antybiotyczne i przeciwbakteryjne, a obecność związków polifenolowych zapewnia działanie przeciwutleniające. Świetnie sprawdza się do stosowania wspomagającego podczas przeziębienia, grypy, czy infekcji górnych dróg oddechowych.
Wiele miodów działa leczniczo, co jest wykorzystywane zarówno w medycynie, jak i kosmetologii. Pozwalają one na tworzenie produktów naturalnych i skutecznych. Miód w diecie może być formą suplementu i warto świadomie po niego sięgać. Jakie rodzaje miodów pszczelich są najzdrowsze? Najczęściej wymienia się spadziowy, wrzosowy i miód manuka. Słodzik na bazie nektaru wrzosowego jest charakterystyczny ze względu na swój intensywny zapach. Jednak jego skład obfituje w witaminy z grupy B i A, cholinę, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy. Można w nim także znaleźć acetylocholinę, czyli roślinny hormon wzrostu i biopierwiastki takie jak chlor, potas, wapń, magnez i żelazo.
Miód manuka to specyfik pochodzący z Australii, który coraz częściej gości w polskich apteczkach. Wynika to z jego silnych właściwości antybakteryjnych i antywirusowych. Ponadto działa przeciwgrzybicznie i przeciwpasożytniczo. Może być stosowany przy różnych dolegliwościach, od stanów zapalnych dróg oddechowych, przez dolegliwości jelitowo-żołądkowe po preparaty antyseptyczne na rany i skaleczenia.
Aromatyczna kawa kojarzy się przede wszystkim z Włochami, ale nie tylko w Italii można znaleźć pyszne wariacje na temat tego trunku. Idealny przykład to cortado, czyli napój wywodzący się z Hiszpanii,
Intensywne espresso czy delikatne cappuccino to napoje, bez których wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Klucz to odpowiednie przyrządzenie energetycznego trunku. Jednym z najlepszych sposo
Kawa z cykorii jest wyjątkową alternatywą dla tradycyjnego naparu, który znamy z porannego rytuału. Choć nie zawiera kofeiny, zyskuje coraz większą popularność wśród osób, które chcą zredukować spożyc