- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wraca do łask jako preparat o właściwościach leczniczych. Dlaczego? Jest on bogaty w wiele substancji prozdrowotnych. Jakie są rodzaje miodów i który z nich wybrać? Poznaj najważniejsze informacje!
Jakie są rodzaje miodów?
Miody dostępne na rynku mają wiele smaków i kolorów, a ktoś dopiero rozpoczynający przygodę z pszczelim słodzikiem może poczuć się zagubiony. Na początku warto zaznaczyć, że istnieją trzy podstawowe rodzaje miodów naturalnych:
- nektarowe (kwiatowe);
- spadziowe;
- mieszane (nektarowo-spadziowe).
Podział wynika z pochodzenia słodzika. Miody nektarowe to najpopularniejszy rodzaj i są one szeroko dostępne w ofertach różnych sklepów. Możesz je zamówić także w naszej aplikacji InPost Fresh i to m.in. z dostawą do domu. W asortymencie znajduje się wiele produktów w różnych smakach i poszczególne typy miodów.
Wśród słodzików nektarowych można znaleźć takie gatunki miodów jak:
- gryczany;
- rzepakowy;
- lipowy;
- akacjowy;
- fasolowy;
- wrzosowy;
- malinowy;
- wielokwiatowy.
Miody kwiatowe powstają w wyniku zebrania przez pszczoły nektaru, czyli gęstego soku roślinnego, który składa się z cukru i wody. Z kolei miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli wydzieliny mszyc i czerwców, która zbierana jest z liści lub igieł drzew i krzewów.
Dodatkowo miód ten wykazuje wiele specjalnych właściwości leczniczych jak np. regulacja pracy serca, poprawa przemiany materii, obniżenie ciśnienia czy polepszenie pracy nerek. Podobnie jak miód kwiatowy, może mieć on wiele odmian smakowych ze względu na swoje pochodzenie. Najczęściej wyróżnia się te ze spadzi iglastej i liściastej, a także miody mieszane. Jak rozpoznać rodzaje miodów po kolorze? Najjaśniejszą barwę, białą lub jasnożółtą, przyjmuje miód rzepakowy. W płynnej formie wygląda niczym bezbarwny gęsty syrop – natomiast po krystalizacji staje się kremowy. Jest on łatwo rozpoznawalny w przeciwieństwie do miodów wielokwiatowych.
Te mogą przyjąć jaśniejszą lub ciemniejszą barwę – zależnie od swojego składu. Jasny będzie pozyskiwany z kwiatów wiosennych, a im późniejsze zbiory, tym ciemniejszy jest ostateczny produkt. Do jasnych miodów można także zaliczyć miód akacjowy, malinowy i lipowy, których barwy zaliczają się do odcieni żółci. Wśród ciemnych miodów da się znaleźć spadziowe, niekiedy o wręcz brązowo-bursztynowej barwie. Natomiast brunatno-czerwony kolor przyjmuje miód produkowany ze wrzosów.
Jakie właściwości lecznicze mają poszczególne rodzaje miodów?
Miód jest jednym z popularniejszych i szeroko wykorzystywanych wyrobów pszczelich. Stosuje się go w gastronomii, ale znalazł także zastosowanie w kosmetologii i medycynie ze względu na ogrom swoich wartości. Podstawowe zdrowotne właściwości wszystkich rodzajów miodu to:
- działanie bakteriobójcze – wynika z działania enzymów i obecności inhibiny, lizozymu i apidycyny;
- wysoka zawartość mikroelementów – w miodzie znajdują się, m.in. potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan, kobalt, a także witaminy jak A, czy te z grupy B, C, kwas foliowy i pantotenowy oraz biotyna;
- działanie wzmacniające serce – wynika z obecności acetylocholiny;
- działanie niczym antybiotyk – tyczy się to jadu pszczelego, który dla niektórych jest śmiertelnie niebezpieczny, ale odpowiednio zastosowany radzi sobie z reumatyzmem, artretyzmem i wykazuje zastosowanie w leczeniu nerwic, nadciśnienia i chorób skórnych, wspiera też układ nerwowy i immunologiczny;
- działanie usypiające – odrobina miodu rozpuszczonego w wodzie lub miodowy cukierek do ssania mogą pomóc, gdy masz problem z zaśnięciem.
Wśród specjalnych właściwości miodu pszczelego warto zwrócić szczególną uwagę na kilka jego gatunków. Jeden z popularniejszych w Polsce, czyli miód rzepakowy, wyróżnia się wysoką zawartością glukozy i aminokwasów, co czyni go wspaniałym suplementem odżywczym dla organizmu, szczególnie osłabionego długotrwałą chorobą. Dodatkowo poprawia on koncentrację i wspomaga regenerację po wysiłku.
Miód gryczany jest z kolei znany ze swoich silnych właściwości bakteriobójczych, a także działania przyspieszającego leczenie ran. Bogaty skład kwalifikuje go jako jeden z najbardziej wartościowych – zaraz obok miodu spadziowego. Mówi się, że już jedna łyżka miodu spadziowego dziennie przynosi wiele zalet w funkcjonowaniu całego organizmu. Produkt przyspiesza gojenie ran, reguluje pracę serca, niweluje szkodliwe działanie kawy, herbaty, alkoholu i tytoniu, działa przeciwzapalnie. Wzmacnia też odporność w sezonie jesienno-zimowym.
Innym popularnym w Polsce miodem jest ten wytwarzany z lipy. Poza delikatnym smakiem ma on silne właściwości antybiotyczne i przeciwbakteryjne, a obecność związków polifenolowych zapewnia działanie przeciwutleniające. Świetnie sprawdza się do stosowania wspomagającego podczas przeziębienia, grypy, czy infekcji górnych dróg oddechowych.
Który rodzaj miodu jest najzdrowszy?
Wiele miodów działa leczniczo, co jest wykorzystywane zarówno w medycynie, jak i kosmetologii. Pozwalają one na tworzenie produktów naturalnych i skutecznych. Miód w diecie może być formą suplementu i warto świadomie po niego sięgać. Jakie rodzaje miodów pszczelich są najzdrowsze? Najczęściej wymienia się spadziowy, wrzosowy i miód manuka. Słodzik na bazie nektaru wrzosowego jest charakterystyczny ze względu na swój intensywny zapach. Jednak jego skład obfituje w witaminy z grupy B i A, cholinę, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy. Można w nim także znaleźć acetylocholinę, czyli roślinny hormon wzrostu i biopierwiastki takie jak chlor, potas, wapń, magnez i żelazo.
Miód manuka to specyfik pochodzący z Australii, który coraz częściej gości w polskich apteczkach. Wynika to z jego silnych właściwości antybakteryjnych i antywirusowych. Ponadto działa przeciwgrzybicznie i przeciwpasożytniczo. Może być stosowany przy różnych dolegliwościach, od stanów zapalnych dróg oddechowych, przez dolegliwości jelitowo-żołądkowe po preparaty antyseptyczne na rany i skaleczenia.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Czy woda smakowa jest zdrowa?
Woda to podstawowy napój, który powinien znajdować się w diecie wszystkich ludzi każdego dnia. Stanowi podstawowy składnik organizmu i pozwala mu prawidłowo funkcjonować. Nie każdy uwielbia pić ją sam