Kofeina od dawna budzi kontrowersje i wątpliwości. Jedni podkreślają jej pobudzające właściwości i potencjalne korzyści zdrowotne, inni ostrzegają przed negatywnym wpływem na układ krążenia. Czy kawa jest zdrowa na serce, czy może bardziej szkodzi? Wyjaśniamy!
Wpływ kofeiny na serce i cały układ krążenia był już wielokrotnie przedmiotem badań naukowych. Analizy ekspertów wskazują, że umiarkowane spożycie kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca, natomiast nadmierne picie naparu wiąże się z potencjalnym ryzykiem.
Według artykułu Coffee and cardiovascular disease, opublikowanego w czasopiśmie „European Heart Journal”, umiarkowane spożycie kawy może wiązać się z niższym ryzykiem chorób, takich jak:
W tym samym czasopiśmie pojawił się też ciekawy artykuł pt. Coffee drinking timing and mortality in US adults, w którym omówiono wpływ godzin, w jakich pije się kawę, na zdrowie. Okazało się, że według badań osoby pijące kawę rano mają niższe ryzyko zgonu z powodu chorób serca.
Trzeba mieć jednak na uwadze, że istnieje zalecana dawka kofeiny, jakiej nie powinno się przekraczać (400 mg dziennie). Okazuje się, że nadmierne spożycie kawy może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nawet u osób zdrowych, o czym była mowa m.in. na konferencji American College of Cardiology w Indiach w 2024 roku.
Wpływ kawy na serce wciąż budzi sporo pytań, ale wyniki badań pokazują, że odpowiednie dawki kofeiny mogą mieć działanie neutralne, a nawet korzystne na układ sercowo-naczyniowy. Umiarkowane porcje (2–4 filiżanki) nie zwiększają ryzyka zawału ani chorób wieńcowych u osób zdrowych. Niektóre analizy wskazują, że regularne picie kawy może nawet obniżać ryzyko niewydolności serca czy arytmii.
Z drugiej strony nadmiar kofeiny, szczególnie w postaci mocnej kawy czy napojów energetycznych, może podnosić ciśnienie tętnicze i przyspieszać tętno. U osób z nadciśnieniem lub chorobami układu krążenia bywa to dość problematyczne. Dlatego też pacjenci z różnego rodzaju schorzeniami powinni konsultować swój jadłospis i ewentualne spożywanie kofeiny z lekarzem.
Kawa może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami przyjmowanymi nie tylko z powodu chorób serca. Dlatego też, biorąc jakiekolwiek medykamenty na stałe, należy konsultować spożywanie kawy z lekarzem lub farmaceutą. Na szczególną uwagę zasługują specyfiki oddziałujące np. na astmę, tarczycę, depresję, nadciśnienie i wiele innych.
Kofeina może wchodzić w interakcje np. z beta-blokerami, które stosuje się przy nadciśnieniu czy zaburzeniach rytmu serca. Działa ona bowiem zupełnie przeciwnie do tych leków, co niekiedy objawia się szybszym tętnem lub wzrostem ciśnienia. Napój obniża też wchłanianie różnych suplementów, w tym żelaza.
Co ważne, biorąc leki, nie zawsze trzeba całkowicie rezygnować z kawy. Czasami wystarczy zachować odpowiedni, kilkugodzinny odstęp między tabletkami a ulubionym naparem, by składniki aktywne miały czas na wchłonięcie do organizmu. Dlatego tak ważne jest konsultowanie wszystkiego ze specjalistą.
Rodzaj kawy, jaką wybierasz, może mieć znaczenie dla układu krążenia, ale nie oznacza to, że rozpuszczalna jest mniej zdrowa niż mielona. Zwykle zawiera ona nieco mniej kofeiny niż świeżo parzone ziarna, co bywa korzystne np. dla osób z nadciśnieniem.
Niektóre badania wskazują, że kawa rozpuszczalna może nieść mniej potencjalnie pozytywnego wpływu na zapobieganie wybranym chorobom. Nie są to jednak kolosalne różnice i zdecydowanie większe znaczenie ma to, czy pije się napar samodzielnie, czy z dodatkami, takimi jak cukier, mleko czy słodkie syropy.
Kawa zbożowa to napój bezkofeinowy. Nie zawiera zatem substancji pobudzających, które mogłyby wpływać na ciśnienie krwi czy przyspieszać rytm serca. Dla osób z nadciśnieniem, problemami rytmu serca lub wrażliwością na kofeinę, stanowi bezpieczną alternatywę pozwalającą cieszyć się smakiem i aromatem naparu.
Inka to dobry wybór dla osób z problemami kardiologicznymi, które chcą cieszyć się aromatem kawy, ale z powodu stanu zdrowia lekarz zalecił im ograniczenie klasycznych naparów kofeinowych.
Podsumowując, kawa może mieć zarówno korzystny, jak i potencjalnie niekorzystny wpływ na serce. Wiele zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu czy ilości spożywanej kofeiny. W poszukiwaniu najlepszych kaw klasycznych i bezkofeinowych zajrzyj do oferty InPost Fresh!
Kawa to popularny na całym świecie napój pobudzający, poprawiający koncentrację i dodający energii. Dla wielu osób stanowi element codziennego rytuału, bez którego trudno jest im sobie wyobrazić dzień
Anemia wiąże się z niedoborem żelaza i obniżonym poziomem hemoglobiny, co przekłada się na zmęczenie, ból głowy czy problemy z koncentracją. Okazuje się, że kofeina może mieć wpływ na niedokrwistość.
Kawa to codzienny rytuał milionów ludzi, jednak w przypadku osób zmagających się z nerwicą jej działanie może być bardziej złożone. Kofeina przy różnego rodzaju zaburzeniach bywa tematem dyskusji leka