- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta niskobiałkowa – zasady i charakterystyka

Dieta niskobiałkowa – zasady i charakterystyka
Dieta niskobiałkowa, zamiennie nazywana także dietą ubogobiałkową, to sposób żywienia, który zalecany jest przy niektórych chorobach. Skuteczność jej działania będzie zależała od tego, jak dokładnie przestrzega się jej zasad. Jeśli chcesz się dowiedzieć, czym jest dieta białkowa, to zapraszamy do przeczytania artykułu. Podpowiadamy również, jak ograniczyć białko w diecie i jak komponować przykładowe dania niskobiałkowe.
- Dieta niskobiałkowa to rodzaj diety dedykowany osobom borykającym się z różnymi schorzeniami, np. trzustki, wątroby lub nerek.
- Zgodnie z nazwą, dieta ubogobiałkowa polega na ograniczeniu spożywania produktów bogatych w białko.
- Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość wapnia, należy zadbać o urozmaicenie codziennego jadłospisu. W tym celu należy spożywać warzywa i owoce, soki oraz pieczywo o obniżonej zawartości białka.
Dieta niskobiałkowa – główne zasady diety
Dieta niskobiałkowa jest rodzajem diety leczniczej, którą stosuje się przy niewydolności nerek, trzustki lub wątroby. Może być również zalecona przez lekarza w przypadku problemów z przyswajalnością aminokwasów. Pomaga także w chorobach metabolicznych, takich jak fenyloketonuria lub związanych z zaburzeniami pęcherzyka żółciowego. Przy tych chorobach nasz organizm nie jest w stanie trawić i przetwarzać białka w odpowiedni sposób, co prowadzi do wzrostu poziomu amoniaku i mocznika we krwi.
Jak sama nazwa wskazuje – dieta ubogobiałkowa polega w głównej mierze na ograniczeniu dziennego spożycia białka (jednak nie na jego zupełnym wyeliminowaniu). Zdrowa osoba powinna przyjmować od 1 do 1,25 grama białka na kilogram masy ciała. W przypadku diety niskobiałkowej ogranicza się spożycie do 0,6 grama na kilogram masy ciała, a jeśli ma się do czynienia z mocną niewydolnością nerek, to nawet do niecałych 0,2 grama na kilogram. Ze względu na te ograniczenia należy spożywać odpowiednią ilość węglowodanów (nawet do 300 gramów na dzień) oraz zdrowych tłuszczy (najlepiej pochodzenia roślinnego). W diecie, która mocno ogranicza białko, ważne jest również, aby suplementować witaminę D oraz żelazo, ponieważ to właśnie produkty białkowe są ich głównym źródłem.
Rola białka w diecie
Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, zarówno dla młodszych, jak i starszych osób. Białko jest przede wszystkim czynnikiem budulcowym, odpowiada za odpowiednią budowę mięśni, prawidłowy porost włosów czy paznokci, dodaje również siły. Zapewnia także prawidłową pracę układu nerwowego oraz utrzymuje odpowiedni poziom pH w naszym organizmie. Z tego też powodu nie można całkowicie wykluczać białka z diety.
Produkty dozwolone i niewskazane w diecie niskobiałkowej
Zasady diety jasno wskazują, jakie produkty można włączać do jadłospisu diety niskobiałkowej, a jakich kategorycznie unikać. Zabrania się przede wszystkim spożywania produktów o wysokiej zawartości białka, czyli pieczywa (żytniego, razowego), tłustego mięsa i wszystkich przetworów mięsnych, w tym wędlin, konserw itp. Tak samo niewskazane są tłuste produkty mleczne, czyli mleko o wysokiej zawartości tłuszczu, sery pleśniowe czy żółte. Poza produktami białkowymi wyklucza się także słodycze, alkohol i używki (także kawę) oraz kakao. Niewskazane są również przetwory, takie jak np. kiszone ogórki czy marynowane lub suszone owoce. Należy również wystrzegać się gotowych, wysokoprzetworzonych dań.
Z kolei na liście produktów dozwolonych diety niskobiałkowej znajdują się świeże owoce i warzywa, które można również gotować lub przyrządzać na parze. Jak już wcześniej wspomniano, nie eliminuje się zupełnie białka, dlatego wskazane są również chude sery i chude mięso w odpowiednio wyliczonych ilościach. Można również spożywać lekkie jogurty lub mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Źródłem węglowodanów mogą być pszenne makarony i produkty ze skrobią ziemniaczaną. Zwykły chleb jest zabroniony, jednak można spożywać bezbiałkowy lub czerstwy. Z napojów można sięgać po herbatę, soki z cytrusów, wodę i kawę zbożową. W diecie niskobiałkowej należy również uważać z przyprawami, zwłaszcza ostrymi, jednak dozwolony jest pieprz i odrobina słodkiej papryki.
Dla kogo idealna będzie dieta niskobiałkowa?
Dieta niskobiałkowa to dieta lecznicza, która wspomaga organizm w przebiegu chorób związanych z niewydolnością nerek czy wątroby. Poza wcześniej wspomnianymi chorobami dieta ta jest zalecana w przypadku problemów z drogami żółciowymi oraz chorobami metabolicznymi, takimi jak tyrozynemia (choroba związana z brakiem enzymu odpowiedzialnego za prawidłową przemianę białka). Dieta niskobiałkowa polega na zapobieganiu nadmiernemu wytwarzaniu się substancji toksycznych, które powstają w procesie przemiany białka. Z tego powodu jest zalecana przez lekarzy, jednak warto również konsultować przebieg diety z dietetykiem. Produkty diety niskobiałkowej powinny być pełnowartościowe, istotna jest również suplementacja witaminy D, wapnia i żelaza.
Przykładowy jadłospis w diecie niskobiałkowej
Jeśli zastanawiasz się, co można jeść na diecie niskobiałkowej, to przedstawiamy kilka propozycji posiłków, które można włączyć do codziennego jadłospisu. Warto pamiętać, że niskobiałkowe produkty należy uwzględniać w każdym posiłku. Na śniadanie można sobie przygotować płatki kukurydziane z owocami lub kanapki z niskobiałkowego pieczywa z pastą rybną, pastą z warzyw czy oliwek. Na obiad warto postawić na rybę lub chude mięso z dodatkiem ziemniaków i surówki, a na kolację spożyć sałatkę z warzywami i jajkiem lub kanapki z twarogiem. Jako słodka przekąska sprawdzi się kisiel albo jogurt czy banan. Przykładowe przepisy diety niskobiałkowej dostępne są w internecie, jednak jeśli chcesz kierować się dokładnym, spersonalizowanym jadłospisem, warto udać się do dietetyka, który dobierze odpowiednie do Twojego zapotrzebowania potrawy.
Wiesz już, na czym polega dieta niskobiałkowa – co jeść, czego unikać i jakich ilości białka koniecznie przestrzegać. Pamiętaj, że jest to leczniczy sposób odżywiania, stosowany jako pomoc w różnych chorobach, a jego stosowanie warto skonsultować także z lekarzem.
Co można jeść na diecie niskobiałkowej?
Czym powinna wyróżniać się dieta ubogobiałkowa? Tego rodzaju pytania zadaje sobie wiele osób. Zgodnie z nazwą, należy przede wszystkim odrzucić wszystko to, co ma dużo białka, ponieważ produkty bogate w białko na tej diecie są niepożądane. Należy ograniczyć zatem spożywanie mleka oraz wszelkiego rodzaju przetworów mlecznych, np. masła, śmietany, kefiru czy jogurtów. W zamian za powyższe produkty należy sięgać po owoce oraz warzywa (prócz roślin strączkowych). Oprócz tego, warto też zainteresować się produktami zbożowymi o obniżonej zawartości białka. Taka dieta na wątrobę będzie działała naprawdę dobrze, a ogólna kondycja organizmu na pewno ulegnie znaczącej poprawie.
Jak wygląda dieta niskobiałkowa?
Dieta ubogobiałkowa jest wybierana dość często. Jak ona wygląda? Zgodnie z nazwą - sprowadza się ona do ograniczenia wszystkiego, co ma dużo białka. Produkty bogate w białko muszą być spożywane w marginalnych ilościach. Specjaliści zalecają, aby poziom dziennego spożycia białka wynosił maksymalnie 50 g, czyli około 0,6 na każdy kilogram masy ciała. Zamiast białka, należy wybierać produkty bogate w węglowodany i tłuszcze. Specjaliści zalecają też, aby będąc na tej diecie poddawać produkty żywnościowe zdrowej obróbce cieplnej, tzn. gotowaniu na parze bądź pieczeniu lub duszeniu bez używania tłuszczu.
W jakich produktach nie ma białka?
Dieta ubogobiałkowa - jadłospis musi być starannie przemyślany. Czym zastąpić produkty bogate w białko? Wśród produktów, w których nie ma białka, należy wspomnieć o owocach i warzywach (oprócz roślin strączkowych), pieczywie o obniżonym poziomie zawartości białka, maśle klarowanym i margarynie, miodzie, dżemach, sokach.
Co jeść żeby nie było białka w moczu?
Jakie zmiany w jadłospisie należy wprowadzić, aby nie było białka w moczu? Aby zminimalizować prawdopodobieństwo pojawienia się białka w moczu, należy oczywiście zrezygnować ze spożywania produktów bogatych w białko - nabiału, serów, mięsa, ryb oraz roślin strączkowych. Oprócz tego ważna jest dbałość o higienę układu moczowego i aktywność fizyczna.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr