różne rodzaje makaronów

Makaron wegetariański – przepis na wegańską kolację

19 stycznia 2023
5 min

Makaron to jedna z najlepiej rozpoznawalnych potraw na całym świecie. Mimo swoich chińskich korzeni jest przygotowywany na różne sposoby, stając się elementem kulinariów w niemal wszystkich częściach globu. Przygotowywany z warzywami, aromatycznymi sosami, krewetkami lub po wegetariańsku i wegańsku z pewnością zagości także w Twojej kuchni jako świetne rozwiązanie, gdy brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad.

 

Makaron wegetariański – makaron z cukinii

Dieta wegetariańska niektórym może wydawać się nudna i monotonna, jednak łatwo wyjść z tego błędnego przekonania. Wystarczy spojrzeć na niektóre produkty z innej strony, aby stworzyć coś dobrze znanego i smacznego w zupełnie nowej odsłonie. Przykładem może być makaron z cukinii. Przygotowanie go jest bananie proste – aby uzyskać wspaniałe spaghetti, umyte i nieobrane warzywa wystarczy przepuścić przez tarkę spiralną. To nie tylko świetny zamiennik makaronu dla wegetarian – rozwiązanie mogą wypróbować weganie oraz osoby na diecie bezglutenowej.

Jakie danie wegetariańskie z makaronem z cukinii przyrządzić? Najprostsze rozwiązania są najlepsze – na rozgrzaną oliwę rzuć wyciśnięty ząbek czosnku, następnie dodaj cukiniowy makaron i mieszaj przez nie więcej niż 3 minuty. Warzywo musi pozostać jędrne, więc nie trzymaj go długo na patelni. Pod sam koniec dodaj sól i pieprz, całość przełóż na talerz i posyp parmezanem. Będziesz zaskoczony, jak dobrze może smakować coś tak oczywistego.

Jakiej mąki użyć, aby makaron był wegetariański?

Makarony wegetariańskie wcale nie muszą być fantazyjnie poszatkowanym warzywem, aby osoby na diecie wykluczającej mięso mogły cieszyć się dobrodziejstwem z Włoch. Kluczowy jest skład i zawartość składników odzwierzęcych. Jeśli w trakcie zakupów naszła Cię ochota na wegetariański obiad z makaronem i właśnie stoisz przed wyborem właściwych węglowodanów, zacznij od spojrzenia na poszczególne składy. Wśród użytych mąk możesz znaleźć pszenną, graham czy nawet ryżową.

Dieta wegetariańska to świadome wykluczanie z diety mięsa, ryb i owoców morza, dlatego bez obaw możesz sięgać po każdy z popularnych makaronów. Mąka, z jakiej został wyprodukowany, nie ma znaczenia w wegetariańskim aspekcie. Jest to istotny czynnik dla osób mających problem z glutenem. Mąka na prawdziwy, włoski makaron charakteryzuje się wysoką zawartością glutenu, co może skutkować niepożądanymi efektami po jego spożyciu. Bardziej ostrożni przy wyborze makaronu muszą być weganie, ze względu na częstą zawartość jajek, które są wykluczane z takiej diety.

Z czym podawać wegetariański makaron?

Kluczowy w przygotowaniu obiadu wegetariańskiego z makaronem jest wybór właściwych składników do sosu. Nie ma nic lepszego niż świeżo ugotowane tagliatelle w towarzystwie smażonych pomidorów z aromatycznymi ziołami, a to tylko przykład. W internecie nie brakuje przepisów i pomysłów na makaron wegetariański, któryś z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Koniecznie spróbuj pesto – ten niezwykle prosty dodatek nada wyjątkowy smak całej potrawie. Ponadto można go łączyć np. ze śmietaną 30%, tworząc aromatyczny i kremowy sos, który przygotujesz szybciej niż w 15 minut. Błyskawiczny obiad po całym dniu w pracy to dokładnie to, czego potrzebujesz.

Jeśli masz więcej czasu i lubisz eksperymentować w kuchni, spróbuj makaronu z piekarnika. Do żaroodpornego naczynia włóż 250 g surowego makaronu, dodaj 250 g pomidorków koktajlowych, drobno pokrojoną cebulę, 3 obrane ząbki czosnku i kilka suszonych pomidorów. Całość dopraw solą, pieprzem i oregano, na koniec skrop 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na koniec makaron zalej 600 ml wody. Naczynie włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 45 minut, do wyparowania wody. W międzyczasie zamieszaj potrawę 2-3 razy. Gotowe danie wegetariańskie z makaronem podawaj z posypanym parmezanem i poszarpanymi liśćmi świeżej bazylii. Smacznego!

Wegetariański makaron to świetny pomysł na lekki i szybki posiłek, który przypadnie do gustu nawet upartym miłośnikom kurczaka. Jeśli szukasz sposobu na to, jak ograniczyć spożycie mięsa w diecie, powolne przejście przez włączanie wegetariańskich potraw do jadłospisu to świetne rozwiązanie, aby przekonać się, że niejedzenia mięsa może być także dla Ciebie!

Czytaj również