babeczki czekoladowe

Przepis na babeczki czekoladowe

31 stycznia 2023
5 min

Przepis na pyszne babeczki czekoladowe nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych, a pozwala na proste i szybkie wykonanie słodkości. Poznaj recepturę na puszyste, słodkie oraz smaczne muffinki, które podbiją serca wszystkich łasuchów.

Składniki niezbędne do przygotowania babeczek czekoladowych

Babeczki są deserem idealnym, ponieważ świetnie smakują i są bardzo łatwe w przyrządzeniu. Jak zabrać się za ciasto na babeczki czekoladowe? Do wykonania tego deseru należy przygotować następujące składniki:

  • mąkę pszenną (najlepiej tortową) – 320 g;
  • jajka – 2 sztuki;
  • olej roślinny – 130 ml;
  • cukier – około 130 g;
  • mleko – 250 ml;
  • kakao – 2 płaskie łyżki;
  • gorzką czekoladę – 50 g;
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.

Proporcje z powyższego przepisu na babeczkę czekoladową starczają na wykonanie około 10 wypieków. Jeśli chcesz przygotować więcej smakołyków, możesz zwiększyć ilość produktów. Pamiętaj jednak, aby zachować odpowiednie proporcje pomiędzy wszystkimi składnikami.

 

Jak zrobić babeczki czekoladowe? – przepis na szybki wypiek

Jaki jest przepis na babeczki czekoladowe? Prosty i szybki! Przygotowanie muffinek powinno zająć około 15 minut, a ich pieczenie wyniesie niecałe pół godziny. Zacznijmy jednak od początku. W pierwszym etapie wymieszaj wszystkie sypkie składniki oprócz cukru. Następnym krokiem będzie posiekanie czekolady. Drobne kawałki słodkiej tabliczki dodaj do sypkiej zawartości i całość dokładnie wymieszaj.

Później do osobnej miski wbij jajka i wsyp cukier. Obydwa składniki ubij za pomocą trzepaczki lub miksera. Aby sprawniej połączyć jaja i słodzik, możesz wsypać do nich szczyptę soli. Następnie do miski wlej olej oraz mleko. Po dodaniu wszystkich produktów dokładnie je wymieszaj.

Kolejnym etapem przepisu na szybkie babeczki czekoladowe jest połączenie sypkich składników z płynną masą. Przesyp mieszankę mąki, kakao, proszku do pieczenia i czekolady do miski z płynami, a następnie wymieszaj całość łyżką lub szpatułką. Kiedy produkty połączą się w spójną masę, ciasto na babeczki czekoladowe jest gotowe.

Przygotowane ciasto przełóż do papilotek umieszczonych w formie na babeczki. Pamiętaj, aby papilotek nie wypełniać do pełna. Warto zostawić około 1,5 cm wolnej przestrzeni, ponieważ podczas pieczenia babeczki rosną. Jeśli wypełnisz papilotkę do końca, ciasto „wyleje się” poza jej brzeg i wypieki będą wyglądać mało estetycznie.

Foremki z papilotkami wstaw do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piecz je przez 25-30 minut. Gotowość babeczek sprawdź za pomocą patyczka. Jeśli po wbiciu w ciasto będzie suchy, oznacza to, że możesz je już wyciągnąć.

Przepis na babeczki czekoladowe – co warto do nich dodać?

Babeczki czekoladowe są smakowite same w sobie, ale istnieje kilka dodatków, którymi można je udoskonalić. Jeszcze na etapie tworzenia ciasta możesz dodać do niego łyżkę kawy zbożowej. Dzięki niej gotowy wypiek nabierze charakterystycznego smaku i będzie mniej słodki. Jeśli natomiast chcesz podbić słodycz babeczek, po upieczeniu możesz posypać je cukrem pudrem.

Czytaj również