Przejdź do treści

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. Każdej gospodyni przyda się nie tylko receptura na babkę czy mazurka, ale także przepis na baranka wielkanocnego. Biszkoptowego, drożdżowego czy piaskowego – którego baranka wybrać?

Przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego – dobry pomysł na słodki poczęstunek na święta

Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w chrześcijańskim kalendarzu. Dla wielu osób jest to również czas rodzinnych spotkań i miło spędzonego czasu przy świątecznym stole. W wielkanocnym menu nie może zabraknąć wielu potraw – także tych słodkich. Mazurek, babka czy ciasto w kształcie baranka wielkanocnego to obowiązkowe pozycje wśród świątecznych przysmaków. Ostatni z wypieków zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ jest nie tylko pyszny i prosty w wykonaniu, ale również najbardziej symboliczny ze względu na okazję. W sieci można znaleźć przepis na baranka wielkanocnego z ciasta drożdżowego lub biszkoptowego. Jednak najpopularniejsza i prawdopodobnie najłatwiejsza receptura sugeruje wykorzystanie lekkiego ciasta piaskowego. Jak wykonać takiego baranka wielkanocnego?

 

Składniki potrzebne na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego

Przepis na baranka wielkanocnego w formie nie zawiera zbyt dużo składników, a większość z nich zazwyczaj znajduje się w każdej domowej kuchni. Do przygotowania piaskowego ciasta potrzeba następujących produktów:

  • jajka (3 szt.);
  • żółtko (1 szt.);
  • cukier (125 g);
  • cukier waniliowy (2 łyżeczki);
  • masło (75 g);
  • mąka ziemniaczana (25 g);
  • mąka pszenna (125 g).

Oprócz tego do listy niezbędnych składników można dopisać jeszcze kilka dodatków takich jak skórka z cytryny czy cukier puder. Cytrus doda ciastu odpowiedniego aromatu, a słodki proszek sprawdzi się jako ozdoba baranka wielkanocnego już po upieczeniu.

Baranek wielkanocny – jak przygotować go w kilku krokach?

Przygotowanie charakterystycznego, świątecznego ciasta nie jest zbyt skomplikowane. Z takim zadaniem poradzi sobie nawet cukiernik-amator. Jak upiec baranka wielkanocnego? Na początek trzeba roztopić masło i dodać do niego skórkę z cytryny. Następnie należy pozostawić tłuszcz do ostygnięcia. W tym czasie można zabrać się za ubijanie jajek, żółtka oraz cukru. Po odpowiednim wymieszaniu składniki powinny przybrać formę puszystej masy.

W kolejnym kroku przepis na baranka wielkanocnego radzi, aby przesiać do osobnej miski obydwie mąki. Później sypkie produkty należy dodać do ubitej masy jajecznej, a następnie całość delikatnie wymieszać. Na koniec do naczynia trzeba wlać roztopione masło. Zawartość miski należy przelać do wysmarowanej masłem bądź margaryną formy do pieczenia baranka. Później wystarczy już tylko wsadzić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Przepis na baranka wielkanocnego sugeruje, aby piec go przez 30-35 min. Po upływie tego czasu wypiek trzeba wyciągnąć z ciepła i pozostawić w formie aż do ostygnięcia. Na koniec pozostaje już tylko posypać baranka cukrem pudrem i częstować bliskich pysznym ciastem.

Pobierz InPost Fresh