- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na biszkopt z 4 jaj

Przepis na biszkopt z 4 jaj
Dobrze przyrządzony biszkopt często jest doskonałą podstawą do wielu polskich, tradycyjnych ciast i tortów. Zastanawiasz się, jak przyrządzić odpowiednią bazę do swoich ciast? Poznaj przepis na biszkopt z 4 jaj i przygotuj doskonały biszkopt, który zachwyci domowników!
Przepis na biszkopt z 4 jaj – potrzebne składniki?
Kiedy najdzie cię nagła ochota na pyszne letnie ciasto z owocami lub jakiś prosty wypiek z galaretką, przygotowanie bazy z biszkoptu zajmie ci mało czasu, a składniki znajdziesz w każdej kuchni. Jeśli chcesz, aby biszkopt był bardziej wilgotny – do ciasta wlej większą ilość oleju. Zobacz, czego wymaga przepis na puszysty biszkopt!
Przepisy na biszkopt z 4 jaj – składniki:
- 4 średnie jajka,
- 70 g drobnego cukru,
- ¾ szklanki mąki tortowej,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Alternatywą dla mąki tortowej jest przepis na biszkopt z 4 jaj z mąką ziemniaczaną, który również sprawdzi się jako doskonała podstawa pod Twoje wypieki. Są to przepisy na biszkopt z 4 jaj, znane z kuchni naszych mam, czy babć.
Łatwy przepis na biszkopt z 4 jaj – jak przygotować?
Rzeczy potrzebne do wykonania biszkoptu poza składnikami na samą masę to:
- mikser,
- miska,
- piekarnik,
- szpatułka,
- blaszka (tutaj jest dowolność, prezentowany przepis jednak posiada składniki na klasyczną blaszkę o wymiarach 20 × 30 cm).
Pierwszym krokiem w przygotowaniach biszkoptu jest wyciągnięcie jajek z lodówki, żeby nieco się ociepliły do temperatury pokojowej. Dzięki temu nie ryzykujesz, że pianka nie wyjdzie lub opadnie. W małym naczyniu lub misce przecedź mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Po tym, ostrożnie oddziel białka od żółtek ze wszystkich 4 jajek. Białka umieść w szklanej misce i energicznie ubijaj na sztywno. Należy jednak być ostrożnym. Nie możesz dopuścić do sytuacji, kiedy w cieście będą pękać pęcherzyki powietrza. Po kilku minutach mieszania i ubijania powoli wsypuj cukier, jednocześnie miksując. Ważne jest, aby rozdzielić sobie cukier na pojedyncze łyżeczki i zachować między kolejnymi porcjami minutę lub dwie przerwy.
Na koniec dodaj odstawione żółtka i olej. Dalej bez przerwy mieszając, najlepiej, żeby mikser cały czas był na najwyższych obrotach. Po kilku minutach zmniejsz obroty lub zmień na mieszanie szpatułką i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia składników. Przygotuj sobie blaszkę, za pomocą posmarowanego małą ilością oleju papieru do pieczenia. Wyłóż papier na całą powierzchnię naczynia i wylej do niej gotową masę biszkoptową.
Ile piec biszkopt z 4 jajek? Najlepiej przez 20-25 minut w 180 stopniach. Zawsze możesz sprawdzić, czy ciasto nadaje się do spożycia za pomocą patyczka. Po upieczeniu możesz go od razu wyciągnąć z piekarnika, jednak poczekaj z 10-15 minut, zanim go wyjmiesz z formy. Niech ciasto chwile odpocznie.
Jak uzyskać puszysty biszkopt z 4 jaj?
Przepis na biszkopt z 4 jaj na blachę zakłada wyrobienie jak najbardziej puszystego ciasta. Jak to uzyskać? Konieczne jest odpowiednie przygotowanie. Oznacza to, wcześniejsze wyciągniecie jajek z lodówki. Najlepiej godzinę, półtorej przed planowanym gotowaniem. Dzięki temu będą one w podobnej temperaturze jak reszta składników. Kolejnym krokiem, jest odpowiednie miksowanie i mieszanie. Niezwykle istotne są tu przerwy w czasie łączenia pojedynczych produktów ze sobą. Dzięki ich zastosowaniu, uda Ci się zrobić pyszny biszkopt z 4 jajek.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc