składniki do przygotowania biszkoptu - jaja, mąka

Przepis na biszkopt

5 stycznia 2023
5 min

Przepis na pyszny biszkopt do tortu to wyzwanie dla niejednego cukiernika. Poza posiadaniem dobrego przepisu na biszkopt ważna jest jakość składników oraz ich wcześniejsze przygotowanie. Aby upiec idealne ciasto, sprawdź poniższy przepis i ciesz się swoim biszkoptem na tort!

Składniki potrzebne na biszkopt

Składniki na biszkopt z łatwością znajdziesz w swojej kuchni. Potrzebujesz jajek, cukru, mąki pszennej, ziemniaczanej oraz (opcjonalnie) proszku do pieczenia. Ilość składników będzie zależała od wielkości tortownicy, jaką posiadasz. Aby uzyskać od 2 do 4 blatów dużego biszkoptu (forma o średnicy 26 cm), potrzebujesz:

  • 7 jajek;
  • 200 g cukru (około 1 szklanki);
  • 140 g mąki pszennej (około 1 szklanki);
  • 50 g mąki ziemniaczanej (⅓ szklanki).

Przepis na biszkopt – wykonanie krok po kroku

Pytanie, jak zrobić biszkopt często pojawia się w wyszukiwaniach przeglądarek. Wbrew pozorom nie jest to trudne, wystarczy trzymać się kilku kluczowych zasad, które przeważą o tym, jak wyjdzie Twój biszkopt.

Krok 1. Przygotowanie

Jajka wyjmij wcześniej lub włóż do miski z ciepłą wodą, aby były w temperaturze pokojowej. Z papieru do pieczenia wytnij okrąg i ułóż go na dnie formy. Piekarnik rozgrzej do 180°.

Krok 2. Obróbka jajek

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij, gdy zaczną robić się sztywne, stopniowo dodawaj cukier, po łyżce. Powinien całkowicie rozpuścić się w białkach. Piana będzie gęsta i lśniąca. Dalej ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Całość ubijaj jeszcze przez około 5 minut (masa powinna być puszysta i gęsta).

Krok 3. Suche składniki

W osobnej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i (opcjonalnie) proszek do pieczenia. Połącz składniki.

Krok 4. Łączenie

Suche składniki zacznij dodawać do jajek – w mniejszych porcjach; po dodaniu każdej z nich mieszaj masę mikserem na najmniejszych obrotach lub szpatułką, do połączenia się. Piana nie powinna opaść, a mąka powinna być niewidoczna.

Krok 5. Pieczenie

Masę ostrożnie przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, obserwując poziom zarumienienia ciasta. Aby się upewnić, że ciasto jest gotowe, możesz użyć długiej wykałaczki. Biszkopt po upieczeniu możesz wyjąć z piekarnika lub studzić go w otwartym urządzeniu.

 

Wskazówki, czyli jak upiec idealny biszkopt

Aby wyciąć dobrze dopasowany okrąg do formy, przygotuj trochę większy kawałek papieru, zamknij go w środku formy, a wystające części obetnij nożyczkami. Przed wyjęciem biszkoptu z formy odczekaj około 10 minut. Ciasto będzie miało czas na stężenie i nie połamie się. Następnie cienkim i ostrym nożem oddziel go od boków formy, do której może być przyklejony. Do studzenia biszkopt obróć do góry nogami. Dobry biszkopt to podstawa każdego tortu, ale także wspaniały deser sam w sobie. Delikatne ciasto świetnie komponuje się z owocami i kremem, nasączane likierem, czy pozostawione puchate i kruche w formie letniego deseru.

Czytaj również