- Strona główna
- Blog
- Przepisy na kolację
- Przepis na burek

Przepis na burek
Burek to wypiek z cienkiego ciasta, bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich i arabskich – jest dostępny w niemal każdej piekarni i cukierni na terenie Turcji, Albanii, Bułgarii czy Chorwacji. Istnieją nawet specjalne sklepy "byrektore", które oferują szeroki wybór burków z różnym nadzieniem! W Polsce nie każdy kojarzy ten przysmak, chociaż sprawdzi się zarówno jako główny posiłek, jak i przekąska w ciągu dnia. Jak przygotować burek? Przepisy znajdziesz poniżej.
Przepis na burek – co warto wiedzieć o przygotowaniu tureckiego przysmaku?
Czym właściwie jest burek? To wypiek przygotowywany na bazie cienkiego ciasta niedrożdżowego – najczęściej filo lub yufka, chociaż można również spotkać wersje wykorzystujące ciasto francuskie. Nazwa tego przysmaku została zaczerpnięta od tureckiego czasownika "bur", które można przetłumaczyć w języku polskim na "zawijać lub zakręcać". Burek występuje jednak nie tylko w Turcji – jest powszechnie dostępny także w Chorwacji, Czarnogórze, Albanii, Bułgarii, Kosowe i Macedonii Północnej. W zależności od regionu jest podawany w formie zbliżonej do greckiej pity lub jako wielowarstwowy naleśnik podzielony na trójkątne porcje. W Turcji można spotkać również Sigara böreği, czyli burek w kształcie cygara.
Do środka tureckiego wypieku wkłada się różny farsz. Najczęściej można spotkać burek nadziewany mięsem mielonym (jagnięcym lub wołowym), warzywami (głównie szpinakiem) lub serem. Inne składniki wykorzystywane jako nadzienie to: ziemniaki, pietruszka, kiełbasa i kapusta. W kuchni arabskiej potrawa burek jest także doprawiana kurkumą i gałką muszkatołową, które nadają charakterystyczny smak. Co ciekawe, istnieje także przepis burek na słodko, z dodatkiem rodzynek i migdałów. Burek to niewątpliwie idealny przepis na kolację
Przepis na burek – składniki
Możesz przygotować burek, wykorzystując gotowe ciasto filo, dostępne na półkach sklepowych w dużych supermarketach lub wyrobić je własnoręcznie. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, to musisz wiedzieć, że przepis na ciasto burek jest wymagający – wyrabianie tego ciasta wymaga niemałej wprawy w wałkowaniu i rozciąganiu, a ponadto jest czasochłonne. Co będzie potrzebne?
Burek – przepis na ciasto
- 500 gramów mąki typu 500
- 400 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki soli
- Kostkę masła
Turecki burek – składniki na nadzienie z mięsem
- 500 gramów mięsa mielonego (na przykład wołowego lub jagnięcego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Warzywny burek ze szpinakiem – składniki
- 600 gramów szpinaku
- 200 gramów masła klarownego
- 300 gramów sera fety
- 200 gramów suszonych pomidorów w oleju
Burek danie z serem
- 200 gramów fety
- 500 gramów półtłustego twarogu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki jogurtu bałkańskiego (opcjonalnie)
- Sól i pieprz
Jak zrobić burek i na co zwrócić uwagę?
Pierwszym etapem przygotowania tureckiego burka jest wyrabianie ciasta, ale możesz znacząco skrócić czas wykonania całej potrawy, decydując się na ciasto filo lub yufka dostępne w supermarketach. Jeśli jednak chcesz przygotować burek od podstaw, poniżej znajdziesz przepis.
Ciasto na burek – przepis
- Zacznij od wymieszania wody z solą, a następnie dodaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto, tak aby było miękkie, sprężyste i gładkie. Gdy jego konsystencja będzie już odpowiednia, przykryj je ściereczką i zostaw na 10 minut.
- Po tym czasie podziel ciasto na pół i zacznij dzielić jedną z nich na kolejne 10 części, a drugą pozostaw na razie pod przykryciem. Później z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj na placuszki, które będziesz rozciągać w rękach.
- Gdy będzie już odpowiednio cienki, ułóż go blacie, polej łyżką masła i przejdź do rozciągania kolejnego placuszka, który ułożysz na tym pierwszym. Podobnie postępuj z kolejnymi, a później całość rozciągnij lekko w rękach (podobnie jak pizzę), przełóż do góry nogami i wyłóż na blachę wysmarowaną masłem. Na cieście wyłóż przygotowany farsz.
- Podobnie postępuj z niewykorzystaną do tej pory połową ciasta, a następnie przykryj nią nadzienie i sklej z dolną warstwą ciasta.
- Pokrop ciastem i piecz w przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza. Burek będzie gotowy, gdy ciasto się zarumieni.
Burek – przepis z mięsem
Przygotowanie nadzienia na burek jest znacznie łatwiejsze. W przypadku wersji mięsnej wystarczy pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni aż do zeszklenia. Następnie dodać mięso i doprawić przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Burek – przepis ze szpinakiem
W przypadku wersji warzywnej również nie objedzie się bez patelni. Na początku na jej powierzchni należy umieścić masło i czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie szpinak i przyprawy. Po zdjęciu z ognia dodać ser feta i suszone pomidory, a później dokładnie wymieszać.
Burek – przepis z serem
Przepis na burek z serem jest najprostszy do wykonania. Wystarczy wymieszać twaróg z fetą na gładką masę, a następnie dodać resztę składników.
Czytaj również

Przepis na śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która często pojawia się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale sprawdza się również jako codzienna przekąska czy przystawka. Sprawdź

Przepis na grzyby marynowane
Marynowane grzyby to jeden z najbardziej tradycyjnych i lubianych sposobów na zachowanie smaków jesieni w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako przystawka, dodatek do mięs, element deski wędli

Przepis na placki dyniowe
Placki dyniowe łączą w sobie esencję jesieni z tradycją polskiej kuchni. Te aromatyczne placuszki, przygotowywane na bazie dyni, nie tylko zachwycają smakiem, ale też dostarczają cennych wartości odży