Zarówno kuchnia meksykańska, jak i hiszpańska znane są ze swoich wypieków na całym świecie. Jedną z przekąsek, jakimi często zajadają się miejscowi obydwu tych państw, są churrosy. Jest to przekąska prosta w przygotowaniu, a zarazem pyszna, jeżeli jest dobrze wykonana. Jak przygotować tę zagraniczną delicję, aby zachwyciła smakiem?
Churros to tradycyjny chrupiący wypiek wywodzący się z Hiszpanii, ale spożywany również w Meksyku. Jest częstym wyborem na śniadanie, aby uzyskać energię na cały dzień, ale także na deser. Ciasto na churros smaży się w głębokim oleju i jest wyciskane za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego na kształt podłużnego pręta. Danie nie wymaga dużej ilości produktów, dzięki temu jest szybkie w przygotowaniu. Jak wygląda przepis na hiszpańskie churros? Do przygotowania tego przysmaku, należy naszykować takie składniki jak:
Wariantów tego dania jest wiele. Jednak aby wykonać prawdziwie hiszpańskie churros, przepis może być tylko jeden. Wystarczy postępować według następujących kroków:
Churros – jak zrobić za pomocą narzędzi cukierniczych? Jednym ze sposobów uzyskania idealnego kształtu churrosów jest skorzystanie ze szprycy lub rękawa cukierniczego. Szpryca to prosty przyrząd, który służy do wyciskania półpłynnej masy ciasta w różnym kształcie w zależności od końcówki urządzenia. Kolejnym dobrym sposobem na uzyskanie odpowiedniego kształtu ciasta jest rękaw cukierniczy.
Rękawy cukiernicze z kolei są wykonywane z worków jednorazowych na kształt stożka, gdzie z końcówki przy odpowiednim docisku uwalnia się masa czy nadzienie. Końcówki są wymienne i w różnym kształcie, a do przygotowania churros najlepiej jest wykorzystać końcówkę w kształcie gwiazdy.
100-gramowa porcja churros wykonywana w tradycyjny sposób zawiera aż 450 kcal. Wydaje się, że taka bomba kaloryczna nie może być zrobiona w wersji fit, a jednak. Istnieje przepis, który ogranicza wartość kaloryczną aż do 240 kcal przy 100 gramach. Wystarczy w przepisie dokonać małych modyfikacji.
Zwykłe masło wystarczy zamienić na te z małą zawartością tłuszczu, mąkę pszenną na tę bez glutenu, a cukier na ksylitol lub inny zdrowszy zamiennik. Jeżeli zależy Ci na dodatkowym kokosowym lub migdałowym posmaku, zamiast wody możesz użyć mleka roślinnego. To czy przepis będzie fit, czy też tradycyjnie przyrządzony zależy tylko od Ciebie. Na pewno obydwa są równie smaczne i warte uwagi.
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc