fit ciastka

Przepis na fit ciastka

20 stycznia 2023
5 min

Zdrowe jedzenie to bardzo ważna kwestia nie tylko dla osób będących na diecie. Samo jedzenie fit staje się ostatnimi czasy bardzo popularne wśród sporej części Polaków. Zdrowe posiłki podczas codziennych ćwiczeń to podstawa, a wersje "zero" napojów gazowanych oraz słodyczy, stają się obecnie coraz bardziej powszechne w każdym napotkanym sklepie. Dlatego też coraz częściej wyszukiwaną frazą w przeglądarce internetowej są przepisy na fit ciasteczka. Jest to idealna przekąska zarówno do popołudniowej kawy, jak i do pracy, czy szkoły. Słodko, zdrowo i przepysznie.

Przepis na fit ciasteczka – jakie składniki będą potrzebne?

Fit ciastka to zdecydowany hit, jeżeli staramy się zdrowo odżywiać, lecz ciężko rozstać nam się z pysznymi słodkimi przekąskami. Niskokaloryczne ciasteczka wydają się zatem idealną opcją na kompromis pomiędzy dietą a słabością do słodyczy. Jak jednak takie ciasteczka przygotować? Na samym początku powinniśmy skompletować wszystkie niezbędne składniki. Będą nam potrzebne produkty takie jak:

  • 100 g płatków owsianych
  • 1,5 łyżki mąki owsianej
  • 50 g sezamu
  • 1 dojrzały banan
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu

Powyższe składniki powinny być w stanie wystarczyć nam na zrobienie około 8 ciasteczek o średnicy 8,9 cm. Warto dodać, że z tego przepisu można przygotować również wersję ciasteczek bezglutenowych. W tym celu powinniśmy użyć płatków owsianych oraz mąki, które nie zawierają w sobie glutenu. Jeżeli wszystkie składniki mamy przygotowane – zaczynamy pieczenie.

Czego użyć zamiast cukru, przygotowując fit ciastka?

Jak wiadomo, większość standardowych wypieków oparta jest na sporej dawce cukru. Wykorzystując jednak prosty przepis na fit ciasteczka, jesteśmy w stanie pożegnać się z cukrem, nie dodając ani grama do naszego wypieku, a jako słodzik użyć np. przepysznego miodu, najlepiej pochodzącego z Polskich sprawdzonych pasiek. Pozwoli to na nadanie naszemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku oraz aromatu, a w połączeniu z pozostałymi składnikami, same ciasteczka będą zdrowe, pyszne oraz chrupiące.

Jak przygotować masę na fit ciasteczka?

Przepis na słodkie i szybkie ciastka fit z płatkami owsianymi to idealne połączenie składników, które w dodatku można dowolnie modyfikować i dodawać swoje propozycje smakowe. Wersje mogą być zatem przeróżne, a tylko od nas zależy, czym wzbogacimy nasze ciastka. Można posiłkować się np. żurawiną, rodzynkami, jabłkami, czy nawet cynamonem. Przepisy na ciastka dietetyczne mają to do siebie, że są bardzo elastyczne, a ich ostateczna wersja ograniczona jest jedynie naszą wyobraźnią. Jak jednak taki wypiek przygotować?

Na początku powinniśmy zająć się naszym bananem, którego należy obrać ze skórki oraz wrzucić do miski. Następnie do banana wbijamy jedno całe jajko oraz całość dokładnie ugniatamy widelcem. Można również w tym celu użyć blendera ręcznego, nasza masa będzie wówczas bardziej kremowa. Jednak, jeśli nie posiadamy blendera – widelec w zupełności wystarczy.

Następnie będziemy posiłkować się kolejną miską, w której łączymy ze sobą mąkę, płatki owsiane oraz sezam. Kolejnym krokiem będzie połączenie obu mieszanek. W tym celu wlewamy naszą bananową masę do sypkich składników oraz dokładnie wszystko razem ze sobą mieszamy. Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, a całość będzie dobrze rozprowadzona – czas na ostatni krok, czyli dodanie tłuszczu w postaci oleju kokosowego oraz dobrej jakości miodu. Całość ponownie należy dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Taką masę po przygotowaniu powinno odstawić się na 15 min. Po tym czasie czas nastawić piekarnik oraz upiec nasze zdrowe ciastka.

 

Jak zrobić fit ciastka – pieczenie oraz dodatki

Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a w międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Następnie naszą masę wykładamy łyżką na papier w równych odstępach oraz formujemy płaskie koła o jednolitej średnicy. Żeby uzyskać idealne kształty naszych ciasteczek, możemy w tym celu użyć np. foremek, lecz nie jest to wymagane. Rozkładając masę łyżką, również otrzymamy efekt, na jakim nam zależy.

W momencie, gdy piekarnik rozgrzeje się do pożądanej temperatury – wkładamy do niego blachę, a na piekarniku ustawiamy grzanie góra/dół. Ciasteczka powinny piec się około 15-20 min. Powinniśmy jednak często do nich zaglądać, aby nie doprowadzić do ich spalenia. Po kilku minutach w kuchni zacznie cudownie pachnieć bananami oraz miodem.

Po upieczeniu ciastka należy odstawić na kilka minut celem ostygnięcia. Po wyjęciu ich z pieca będą jeszcze trochę miękkie, dlatego potrzebują nieco czasu, żeby stwardnieć. W tym czasie możemy pomyśleć o ewentualnym przyozdobieniu naszych ciastek, które doda im ciekawszego smaku oraz wyglądu. Można zatem pokusić się, aby taki wypiek obsypać kakao bądź czekoladą. Żurawina, rodzynki lub pokruszone orzechy również nadadzą wizualnego efektu, a ich smak idealnie będzie współgrał z całością.

Ciasteczka fit to idealna propozycja zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dzięki temu, że nie są słodzone cukrem, praktycznie każda dieta pozwoli na wprowadzenie takiej przekąski przynajmniej raz w ciągu tygodnia. Dodanie do masy słodkiego miodu nada naszemu wypiekowi idealnego smaku, a jego proste i szybkie przygotowanie, nie zabierze nam sporo czasu. Od teraz pyszny przepis na fit ciastka może gościć na naszym stole zdecydowanie częściej, aniżeli standardowe słodkie wypieki.

Czytaj również