talerz z krewetkami

Przepis na krewetki

3 stycznia 2023
5 min

Prawdopodobnie najpopularniejszy owoc morza w polskich kuchniach, który nie wymaga dużego wysiłku w przygotowaniu, a jednocześnie odwdzięcza się charakterystycznym smakiem, bogactwem białka i wielu witamin. Sprawdzony przepis na pyszne krewetki posłuży zarówno jako ciekawy obiad, jak i przystawka. Sprawdź, jak usmażyć krewetki i z czym najlepiej je łączyć.

Składniki potrzebne do przygotowania krewetek

Przygotowanie krewetek nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne, a takie danie zadowoli kubki smakowe najwybredniejszego konesera. Nawet kilka podstawowych składników wystarczy, aby stworzyć smaczny posiłek. Zanim przystąpisz do przyrządzania krewetek, należy je jednak odpowiednio przygotować. Mrożone owoce morza wymagają uprzedniego rozmrożenia. W tym celu najlepiej umieścić je w zimnej wodzie, aby stopniowo nabrały temperatury pokojowej. Krewetki powinno się dokładnie wyczyścić, a następnie za pomocą ostrego noża usunąć z nich pancerze oraz przewody pokarmowe, które wyglądają jak cienkie, czarne nitki. Prosty przepis na krewetki zakłada ich usmażenie, dlatego potrzebna będzie Ci patelnia oraz tłuszcz, najlepiej w postaci klarowanego masła bądź oliwy. Smażenie krewetek świetnie sprawdza się w połączeniu z kilkoma niezawodnymi składnikami: czosnkiem, papryką chili i świeżą natką pietruszki.

Przepis na krewetki – jak je przyrządzić?

Krewetki na patelni powinny być podsmażane aż do uzyskania różowej barwy, czyli nie dłużej niż 2-3 minuty. Bardzo ważnym aspektem jest to, ile smażysz krewetki, ponieważ w wyniku zbyt długiego przyrządzania w wysokiej temperaturze staną się gumowate. Najpopularniejszy pomysł na krewetki opiera się na ich połączeniu z drobno pokrojonym czosnkiem, który powinien znaleźć się na patelni jeszcze przed głównym bohaterem przepisu. Opcjonalnym rozwiązaniem dla osób, które lubią nieco pikantniejsze potrawy, jest dodanie pokrojonych papryczek chili. Gdy warzywa oddadzą swój smak rozgrzanemu tłuszczowi, należy dorzucić krewetki, a następnie jeszcze w trakcie smażenia skropić danie białym, wytrawnym winem oraz sokiem z cytryny bądź limonki. Finalnie potrawę możesz posypiać pietruszką lub jej nieco bardziej intensywnym zamiennikiem o cytrusowym posmaku – kolendrą.

Z czym łączyć krewetki?

Krewetki świetnie komponują się z wieloma dodatkami i można je przygotowywać na mnóstwo sposobów. Na pewno nie zawiedzie Cię klasyczna wersja owoców morza smażonych na maśle z dodatkiem czosnku i cytryny, ale jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić krewetki w mniej standardowy sposób, ciekawym pomysłem jest połączenie ich z sosem curry i pomidorami koktajlowymi. Również wykorzystanie skorupiaków jako głównego elementu prostej sałatki, na przykład z rukolą, chilli i ulubionymi warzywami czy zestawienie ich z makaronem dobrze sprawdzi się w roli lekkiego obiadu. Z kolei bagietka z krewetkami i szpinakiem może posłużyć jako sycąca przystawka. Sposobów na te smaczne skorupiaki jest wiele i warto przetestować jak najwięcej z nich, aby odnaleźć najlepszy przepis na krewetki, który idealnie wpasuje się w Twoje preferencje smakowe.

Czytaj również