- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na kruche ciasteczka

Przepis na kruche ciasteczka
Przepis na kruche ciasteczka jest tak prostą recepturą, że podoła jej nawet raczkujący cukiernik. Maślane słodkości przygotujesz z kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. Dodatkowo wykonanie wskazówek przepisu będzie szybkie oraz nieskomplikowane, dzięki czemu ciastka mogą stanowić szybką przekąskę lub mały poczęstunek dla niespodziewanych gości.
Przepis na kruche ciasteczka – lepsze niż ze sklepu
Szybkie, kruche ciasteczka z cukrem pudrem, kakao lub czekoladą stanowią idealny pomysł na łatwy i przede wszystkim ekspresowy deser. Przepis na kruche ciasteczka jest dziecinnie prosty, ponieważ nie wymaga posiadania zaawansowanych umiejętności cukierniczych oraz wymyślnych składników. Do przygotowania maślanych słodkości potrzeba tylko kilku produktów, które zazwyczaj znajdują się w domowej kuchni. Przepisy na kruche ciasto na ciasteczka zawierają w sobie składniki takie jak:
- mąka (750 g),
- masło (150 g),
- 1 jajko,
- cukier puder (70 g),
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka),
- szczypta soli.
Podane proporcje wystarczają na upieczenie 2-3 blaszek ciastek. Ilość składników można modyfikować w przypadku chęci wykonania większej lub mniejszej liczby wypieków. Dodatkowo warto wspomnieć, że klasyczną wersję ciasteczek można urozmaicić o czekoladę lub dodatek kakao, które sprawią, że wypieki będą jeszcze lepsze.
Jak przygotować kruche ciasteczka?
Przepis na kruche ciasteczka maślane nie ma w sobie nic skomplikowanego. Pierwszym krokiem całego procesu pieczenia jest wyrobienie ciasta. Aby wykonać bazę do ciastek, trzeba połączyć ze sobą wszystkie wymienione wyżej składniki. Do miski należy przesiać mąkę, a następnie zagnieść ją z resztą sypkich składników, jajkiem oraz masłem. Te dwa ostatnie produkty w momencie wyrabiania ciasta powinny być dobrze schłodzone.
Jeśli zdecydujesz się wykonać wypieki z czekoladą, posiekaj tabliczkę, a następnie kawałki słodkiej masy dodaj do ciasta. Gotową bazę na ciastka owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny. Dzięki leżakowaniu w chłodnym otoczeniu ciasto nabierze kruchości, a wypieki będą bardziej delikatne.
Po wyciągnięciu masy z lodówki wypakuj ją z folii oraz rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Następnie za pomocą foremki wykrawaj z niej pyszne ciasteczka. Przepis radzi, aby gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość trzeba włożyć do piekarnika, który ustawiony jest na termoobieg i rozgrzany do 200 stopni Celsjusza. Ciastka należy piec przez około 10 minut.
Kruche ciasteczka, z czym podawać?
Wspominaliśmy już, że przepis na kruche ciasteczka maślane może wzbogacać czekolada lub kakao, ale do tego typu wypieków świetnie pasuje też lukier. Ta słodka masa nadaje ciasteczkom nie tylko smaku, ale i charakteru. Ciastka z lukrem nabierają dekoracyjnego wyglądu, z którego często korzysta się przy okazji świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.
Kruche ciasteczka czekoladowe, maślane lub kakaowe można podawać jako dodatek do kawy i herbaty. Proste, ale smaczne wypieki będą również bardzo dobrze prezentować się jako towarzystwo dla innych ciast umieszczonych razem na paterze.
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc