oponki z kolorowym lukrem i posypką

Przepis na oponki

9 stycznia 2023
5 min

Oponki, inaczej nazywane pączkami serowymi to wyrób cukierniczy, w różnych postaciach znany już od starożytności. Ciasto serowe smażone na głębokim oleju zachwyca swoją delikatnością i miękkością, połączoną z lekką chrupkością skórki. Chcesz wiedzieć jak upiec oponki z serem i poznać niezawodny przepis? Wszystkie potrzebne informacje czekają na Ciebie poniżej.

 

Przepis na oponki – składniki potrzebne do ich przyrządzenia

Przepis na oponki serowe jest dosyć prosty. Potrzebujesz:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżkę cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 żółtka lub 1 jajko
  • 100 g śmietany 12% lub jogurtu greckiego

Dodatkowo przygotuj:

  • ok. 1,5 l tłuszczu do smażenia (olej słonecznikowy, rzepakowy) lub 1,5 kg smalcu
  • kieliszek spirytusu

Zamiast żółtek możesz użyć jednego jajka, a zamiast śmietany jogurtu greckiego. Użycie chudego twarogu spowoduje, że oponki będą suche, tłusty sprawi, że będą ciężkostrawne.

Jak zrobić oponki?

Jak zrobić oponki z serem? Zacznij od przesiania mąki. Dodaj cukier, sodę i wanilię. Osobno ugnieć lub przeciśnij przez praskę ser i połącz go z mąką. Podobnie z pozostałymi mokrymi składnikami: żółtkami i śmietaną. Wymieszaj ze sobą składniki i zacznij ugniatać, do uzyskania gładkiego ciasta na oponki.

Stolnicę obsyp mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Ciasto możesz oprószyć z góry mąką, jeśli lepi się do wałka. Szklanką wycinaj kółka, a w nich – nakrętką – mniejsze, tworząc kształt oponek. Średnica pączka z dziurką powinna wynosić 6-7 cm.

Do zimnego tłuszczu dodaj spirytus, następnie rozgrzej go do 175° C. Wkładaj po kilka oponek, tak aby do siebie nie przywierały. Smaż na złoty kolor przez około 1 minutę i obróć oponkę widelcem lub szczypcami. Smaż kolejną minutę. Gotowe gniazdka odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Twoje pysze oponki serowe podawaj same, obtoczone w lukrze lub posypane cukrem pudrem.

Posypka i lukier do oponek – jak ją przygotować?

Przepis na oponki z serem to tylko połowa sukcesu. Jest jeszcze sposób ich podania, a dokładnie to, czym zostaną ozdobione. Posypanie oponek cukrem pudrem ma swoich zwolenników, podobnie znajdą się amatorzy gniazd polanych lukrem. Jak przygotować najlepszą polewę?

Potrzebujesz cukru pudru oraz wody lub soku z cytryny. Na sok z połowy cytryny (5 łyżek wody) przypada 1 szklanka cukru. Sok lub wodę wlej do garnuszka i podgrzewaj, aż będzie gorący. Stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle mieszając tak, aby się rozpuścił. Cukier dodawaj do momentu, aż uznasz, że konsystencja lukru jest odpowiednia. Na ciepłych wypiekach będzie zastygać dosyć szybko. Jeśli ma pozostać bardziej płynny, użyj więcej soku, a sam lukier będzie przez to bardziej przezroczysty.

Dekorowanie powinno się odbywać w momencie, gdy lukier jest wciąż płynny. Jeśli za mocno zastygnie, zawsze możesz go podgrzać lub rozcieńczyć. Oponki to prosty wypiek, dający dużo radości zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zrób swoje serowe oponki, a na pewno ten przepis zostanie z Tobą na długo.

Czytaj również