pancake z owocami

Przepis na pancake

26 stycznia 2023
5 min

Pancakes to alternatywa dla naleśników, idealna na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Amerykańskie placuszki to rewelacyjny, szybki i prosty przepis, który można modyfikować na wiele sposobów. Wystarczy tylko kilka składników i przepyszne puszyste naleśniki gotowe! Dowiedz się, jak zrobić pancake na śniadanie i z czym je połączyć!

Przepis na pancake – czego potrzebujesz?

W internecie można znaleźć liczne przepisy na pancakes: jedne na bazie mleka, inne na bazie maślanki. Ważne, aby trzymać się odpowiednich proporcji – pozostałe składniki można dowolnie modyfikować, a sam przepis uzupełniać o dodatki w postaci purée z bananów, cynamonu itp. Składniki na pancake to trochę mąki, jajka, mleko i cukier (opcjonalnie). Puszystości nada odrobina sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Można również dodać roztopione wcześniej masło. Jednak – jak już wspomniano – nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco pozmieniać składniki. Taki przepis można łatwo dostosować do własnych preferencji. Zamiast na mleku, pancake można zrobić na maślance, jogurcie lub (dla nietolerujących laktozy) napoju roślinnym. Do wyrobionego już ciasta można wsypać wiórki kokosowe, kawałki drobno posiekanej czekolady lub świeże owoce.

Jak przygotować pancake?

Jak zrobić pancake? Nic prostszego! Po zebraniu wszystkich składników należy je połączyć w jednej misce za pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Zrobione w ten sposób ciasto na pancake należy nabierać za pomocą chochli i rozprowadzać na patelni w postaci niewielkich okręgów. Obecnie na rynku dostępne są specjalne patelnie do amerykańskich naleśników. Dzięki nim placuszki będą wychodziły idealnie równe.

Zaletą takiego szybkiego przepisu na pancakes jest sposób smażenia, ponieważ nie wymaga on dodania dużej ilości tłuszczu. Wystarczy jedynie rozsmarować odrobinę oleju lub wyłożyć ciasto na suchą, podgrzaną jedynie patelnię. Dzięki temu takie placuszki są o wiele zdrowsze i lżejsze.

Z czym podawać pancake – syrop klonowy, dżem, cukier puder

Tak samo, jak można modyfikować prosty przepis na pancake na wiele sposobów, tak samo jest w przypadku dodatków do tych pysznych placków. W tradycyjnej amerykańskiej wersji pancakes polewane są syropem klonowym lub roztopionym masłem. Sposobów jest jednak znacznie więcej! Można użyć dżemu, cukru pudru, masła orzechowego, a całość udekorować owocami. Borówki, truskawki, banany – wybór zależy tylko od Ciebie.

W serwowaniu pancakes ważny jest także sam sposób podania. Można oczywiście zjeść każdy placek osobno, jednak o wiele ciekawsze – zwłaszcza dla dzieci – będzie ułożenie pancakes w piramidę, z której po bokach będzie spływać syrop klonowy, a na samym wierzchu znajdzie się dekoracja w postaci borówek amerykańskich.

Syrop klonowy i borówki to idealne i konwencjonalne połączenie dla naleśników, jednak dzięki prostemu przepisowi, za każdym razem można tworzyć nowe kombinacje smakowe. Wiesz już, jak zrobić pancake i z jakimi dodatkami warto serwować te pyszne placuszki. Jest to szybki i prosty posiłek dla całej rodziny – zarówno dla starszych, jak i tych najmłodszych domowników.

Czytaj również