racuchy z jabłkami

Przepis na racuchy z jabłkami

2 października 2024
5 min

Szukasz przepisu na racuchy z jabłkami, które będą smakować jak te u babci? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić dobre racuchy, które będą puszyste bez użycia drożdży, to dobrze trafiłeś. To świetna propozycja na podwieczorek i nie tylko!

 

Przepis na racuchy – potrzebne składniki

Pyszne racuchy z jabłkami, to zdecydowanie smak dzieciństwa dużej ilości osób. To bardzo proste danie z łatwością zrobisz samodzielnie w domu. Jakie składniki na ciasto na racuchy będą Ci potrzebne?

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka, najlepiej średniej wielkości,
  • 1 szklanka mleka lub maślanki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier,
  • soda,
  • pół szklanki oleju,
  • 2-3 jabłka.

Nie zapomnij również o przygotowaniu potrzebnych narzędzi, takich jak głęboka patelnia, czy miska, w której wymieszasz wszystkie składniki. Przyda Ci się również ręcznik papierowy.

Przygotowanie racuchów

Jak przygotować puszyste i pyszne racuchy? Przepis na racuchy z jabłkami, które właśnie takie wyjdą, krok po kroku znajdziesz poniżej.

Zacznij od zgromadzenia wszystkich składników na racuchy. Przygotowane jabłka po obraniu możesz pokroić w kostkę, ale również zetrzeć je przy pomocy tarki. Kiedy już to zrobisz, pierwszym krokiem jest wymieszanie mleka bądź maślanki z jajkami za pomocą trzepaczki. Następnie stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę, tak aby powstała idealna konsystencja ciasta, która będzie przypominać śmietanę.

Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta łyżeczki proszku do pieczenia, cukru oraz sody. Po zrobieniu ciasta nalej na patelnię olej i odpowiednio ją rozgrzej. Kiedy olej będzie wystarczająco ciepły, nakładaj na patelnię ciasto na racuszki za pomocą łyżki. Smaż je przez około 2-3 minut z każdej ze stron, aby miały one delikatnie złocisty kolor. Po usmażeniu odkładaj je na ręcznik papierowy, dzięki czemu nie będą one zbyt tłuste. Pamiętaj, że kluczem do puszystych racuchów bez użycia drożdży jest odpowiednie ciasto. Przygotowane w ten sposób z pewnością sprawi, że będą one, właśnie takie jak chcesz.

Z czym podawać racuchy – jabłka, konfitury

Wykonane babcine placuszki sprawdzą się świetnie zarówno na śniadanie, jak i na deser czy podwieczorek. Z czym będą smakować one najlepiej? Najczęściej podawane są one z cukrem pudrem. Będą one dobrze smakować również ze wszelkimi konfiturami, owocami, a także z bitą śmietaną. W trakcie lata bądź wyższych temperatur podaj je z lodami wyciągniętymi wprost z lodówki. Dla fanów słodkich rzeczy polecamy natomiast podanie ich z czekoladą bądź polewą czekoladową. Puszyste racuchy z jabłkami, pozwolą Ci przenieść się smakiem do czasów dzieciństwa czy pokazać go młodszym domownikom. Gwarantujemy, że będą smakować jak u babci!

Czytaj również